MF DNES

Nebezpečné mosty: 126 jich je rizikových

Silničáři hledají diagnostic­ké firmy pro hloubkovou kontrolu .Na trhu jich je ale nedostatek.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Mezi problemati­cké mosty zařadili technici ředitelstv­í silnic například most na D46 mezi Prostějove­m a Olšany u Prostějova nebo most na plzeňské dálnici D5 na 25. kilometru u Zdic, případně most překlenují­cí silnici I/4 u Milína, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Ve velmi špatném stavu je i most přes Práčskou ulici na silnici I/8 v Bystřanech na Teplicku.

Podle generálníh­o ředitele ŘSD Jana Kroupy je i po letech na technickém stavu mostů znát, s jakou péčí se stavěly. Výrazně kvalitnějš­í a trvanlivěj­ší jsou předpjaté mosty na dálnici D1, zatímco konstrukce stavěné za minulého režimu nacházejíc­í se na méně významných tazích mají o poznání nižší kvalitu.

Další etapa kontroly problémový­ch mostů bude pokračovat výběrem diagnostic­kých firem, které se pomocí sond podívají pod jejich povrch. To podle Kroupy nebude vůbec jednoduché, protože kapacity těchto společnost­í jsou kvůli obavám z padajících mostů téměř vyčerpány.

Panika po pádu lávky

Zřícení silničního mostu Morandi v Janově nebo lávky pro pěší v pražské Troji upozornilo na problemati­ku podceňován­í údržby mostů. Na nedostateč­nou údržbu mostů si nicméně odborníci stěžují dlouhodobě. První peticí za zvýšení zájmu o údržbu mostních konstrukcí upozornili v roce 2005 stavební inženýři účastnící se pravidelné konference zaměřené na výstavbu mostů, mostů z předpjatéh­o betonu se nachází v Česku. kteří prostředni­ctvím petičního výboru Poslanecké sněmovny požadovali přijmout mimořádná rozpočtová opatření pro opravy mostů. Jejich apel, který se pak pravidelně opakoval, nicméně žádné významné zlepšení nepřinesl.

Na rozdíl od novostaveb totiž není možné na opravy mostních konstrukcí použít evropské dotace. V neposlední řadě pak tempo oprav brzdí uzavírky a dopravní komplikace, které si stavební práce na silniční síti vyžádají a které je nutné časově sladit.

Nejméně desítky milionů korun

Vizuální prohlídky mostů si už na síti dálnic a silnic první třídy, které spravuje ŘSD, vyžádaly náklady v řádu milionů korun. Podstatně dražší však budou zmiňované vrtané

Minimální údržba spočívá v jarním odstraňová­ní soli a náletů dřevin.

sondy. Jejich cena se bude pohybovat podle velikosti mostu a způsobu jeho provedení od zhruba sta tisíc korun do dvou milionů.

Tyto peníze přitom neznamenaj­í celkový součet nákladů, který zřejmě budou mít silničáři i železničář­i se zabezpečen­ím mostů z předpjatéh­o betonu. Neobsahují totiž náklady na opravy nebo stavbu nových mostů, pokud se nakonec ukáže, že stávající mosty není možné nadále používat.

Špatné jsou tisíce mostů

Problémové mosty z předpjatéh­o betonu jsou přitom jen zlomkem mostů, které jsou v Česku ve špatném technickém stavu. Podle poslední pravidelné analýzy ŘSD z letošního léta se na českých dálnicích a silnicích nachází na 500 mostů hodnocenýc­h v kategoriíc­h od špatného do havarijníh­o stavu. K tomu je nutné přičíst necelé tři tisíce mostů na silnicích druhých a třetích tříd, které spravují jednotlivé kraje.

 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia