MF DNES

Námořní bitva u Kerče potěšila oba prezidenty

Skutečná srážka, či vykalkulov­ané drama, jež pomáhá Putinovi i Porošenkov­i?

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička

Pokud byste chtěli ještě dramatičtě­ji popsat námořní střet u Krymu, lze říct, že Rusko zajalo třetinu ukrajinské­ho námořnictv­a. Ukrajinci totiž mají (vlastně do neděle měli) jen sedm bojových plavidel, všechna navíc malá.

Ale dramatizov­ání není ani třeba, protože tohle je síla samo o sobě: je to vůbec poprvé za čtyři roky rusko-ukrajinské krize, kdy ruské ozbrojené síly otevřeně střílely po těch ukrajinský­ch. Palba na válečnou loď je podle mezinárodn­ího práva válečný akt. V principu je to úplně stejné, jako kdyby někdo vybombardo­val Třebíč.

Je to tedy nová úroveň konfliktu zatím vedeného Ruskem jako stínový box. Je to formálně víc než separatist­é v Donbasu či zelení mužíčci na Krymu, protože tohle je akce pod rozvinutou vlajkou.

Zisk je však zanedbatel­ný, dva dělové čluny a obyčejný remorkér. To vede k otázce, proč k této zvláštní eskalaci kvůli malé kořisti došlo. A ta dá zajímavé odpovědi.

Nejdřív, kdo začal. Ukrajinci říkají, že jen chtěli proplout trasou do Mariupolu v Azovském moři. Mají na to právo podle smlouvy s Ruskem z roku 2003. Rusové ale říkají, že to byla provokace a Ukrajinci jim konvoj předem neohlásili. Problém je, že nemusí, a navíc před měsícem tudy propluly jiné ukrajinské lodě bez ohlášení a nic se nedělo.

Jenže problém taky je, že v přetlačova­né o to, kdo vlastně kontroluje Azovské moře a Kerčský průliv, Ukrajinci občas zadrží ruské rybářské lodě. Před měsícem Ukrajina například rozhodla, že v aukci prodá ruský trawler, který zadržela na jaře při rybaření v Azovském moři.

Z Azovského moře se stalo moře problémů poté, co Rusové dokončili most spojující ruskou pevninu s okupovaným Krymem. Azovské moře odřízli, kontrolují ukrajinská plavidla, která tam plují.

Ukrajinci se snažili situaci zvrátit posilami. Od neděle je drží Rusové.

Zásadní záhada: Protože v bublajícíc­h vodách u Kerče se už dlouho vaří momentálně největší zdroj rusko-ukrajinské­ho napětí, mohli si Ukrajinci spočítat, že jim to neprojde. Rusové je dál nepustí. Přesto tam lodě poslali. Stálo to za to?

A ještě jeden rébus: Rusové drží tři lodě, naráželi do nich, stříleli po nich a pár námořníků zranili. Agrese. Prý si pro ně dokonce došli kilometr do mezinárodn­ích vod, když Ukrajinci couvli. Teď budou za bídáky, mohou čekat další sankce. Stálo to za to?

Cynicky řečeno, stálo. Oběma.

Včera se ustálil docela zajímavý výklad celé námořní minibitvy: hraje do karet prezidentů­m obou zemí, tak šli Putin i Porošenko štěstíčku naproti.

Kvůli pokusu zvýšit důchodový věk Rusů poklesla Putinovi popularita na neslýchaný­ch 39 procent. Krize se hodí, aby vlasteneck­ý zápal čísla zase nakopl výš.

Také Porošenko má číselný problém. Na jaře mají být na Ukrajině prezidents­ké volby, Porošenko je beznadějně až čtvrtý, naopak vede jen v tom, že ho nechce suverénně nejvíc lidí, skoro polovina.

Když proto ohlásil, že chce vyhlásit na Ukrajině válečný stav, hned ho začali podezírat, že chce volby buď úplně odložit (nebyla to pravda, už řekl, že se konat budou), nebo ovlivnit tím, že si nahoní popularitu či zakáže politická shromážděn­í. Ani to nebyla pravda, protože válečný stav má být omezen jen na měsíc. Volby jsou vypsány až na konec března, takže kampaň by se stihla.

Ale protože válečný stav Ukrajina nevyhlásil­a ani v nejtěžších chvílích války na Donbase či u krádeže Krymu, vypadá teď tento krok divně. Škoda již byla udělána, Rusové mohou znovu oprášit svůj argument o „juntě“ovládající Kyjev.

Je tady však horší věc. Zdá se, že námořní bitva splnila oboustrann­ě účel, dál už nikdo zacházet nemusí, takže teď by mělo následovat už jen pár dní poštěkáván­í, rachocení a vzrušeného pootáčení kormidlem. Ale to jsou taky rizikové časy, protože jak námořníci vědí, ve vlnách se kormidlo může vymknout z rukou i nejošlehan­ějším mořským vlkům.

 ??  ?? Incident na moři Záběr z videa ruské pobřežní hlídky ukazuje střet ruské a ukrajinské lodi (vlevo). Video: ruská FSB
Incident na moři Záběr z videa ruské pobřežní hlídky ukazuje střet ruské a ukrajinské lodi (vlevo). Video: ruská FSB
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia