MF DNES

Vyvěste vlajku, třeba i Made in Germany

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Protože jsem již dvakrát na této stránce vyzval čtenáře, aby na státní svátky vyvěsili českou vlajku, byl jsem napaden, že jsem nějaký zanícený fanatický patriot, fangličkář. Ale vůbec ne! Já jsem jen rád, když z mého snažení vyjde něco dobrého. A protože jsem si jist, že vyvěsit párkrát do roka na naše okna, římsy a balkony krásnou červeno-modro-bílou českou vlajku je věc dobrá, využívám plochy v mé „zpovědi“k tomu, abych znovu volal: Vyvěste vlajku! Nahoru na stožár s ní! Pověste ji na balkon! Přilepte na okno! Připněte si znáček na klopu saka, blůzy, kabátu! Na čepici! Namalujte na čelo, na tvář!

Máme přece rádi naši rodnou zemi, nebo ne? Nechceme se tím, že budeme takto symbolicky zdůrazňova­t svoji národnost, vytrhnout z naší širší rodiny, Evropské unie, ale chceme si zachovat naše základní kulturní a společensk­é charakteri­stiky, i když některé z nich mohou občas někomu připadat dětinské, až pošetilé. Ale který národ není – přiznejme si – v našich očích trošku, občas, tuhle a tamhle dětinský, pošetilý? Znáte nějaký? Já ne.

A tak opakuji, již potřetí: Češi a Češky, Moraváci a Moravanky, Slezané a Slezanky i vy všichni ostatní, kteří v naší krásné zemi dlouhodobě přebýváte, vyvěste na naše národní svátky český prapor, vlajku, vlaječku. Vypadá hezky na fasádě šedivého činžáku v Ládví, kde já bydlím. A také když visí z balkonu jedné vilky tady u nás v Kobylisích. Tam ji dokonce nechali viset na obdiv sousedů několik dní. Paráda! Možná, že jejich dědeček nebo pradědeček bojoval za naši svobodu a samostatno­st a rodina to má takříkajíc v krvi, že vyvěšením vlajky si jeho oběť připomíná. Mohla to být i babička nebo prababička, kdo ví. A třeba to nebylo hrdinství na bojišti, ale utrpení v koncentrač­ním táboře nebo v uranových dolech, i to je možné.

A jestli si nejste jisti, jak tu vlajku správně pověsit z vašeho okna nebo balkonu, zeptejte se v obchodě, kde ji kupujete, nebo si najděte instrukce na internetu.

Kdo v Praze vlajky prodává? Já jsem si našel na internetu Army Shop v Hybernské ulici. Pro jistotu jsem ji neobjednal přes internet, zašel jsem tam, abych viděl, jak vlajka vypadá, jak je veliká, jak kvalitní. Sympatický, pečlivě vedený obchod, jedna tam visí na ukázku. Měli jen jednu velikost, býval bych chtěl menší, ale když jsem ji pověsil z balkonu a pak ji viděl z ulice, byl jsem spokojený. Super

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia