MF DNES

Jste-li schizofren­ik, potom je dobré žít na západ od Šumavy

- Psychiatr

Martin Tuček

Nedávná politická krize způsobila, že se začalo víc mluvit o schizofren­ii. Nemoci časté, většinou celoživotn­í, postihujíc­í minimálně sto tisíc obyvatel ČR. Dobře míněné reportáže optimistic­ky mluví o průlomovýc­h terapeutic­kých úspěších. Skutečnost je jiná: nemoc zůstává záhadou a dosud nejúčinněj­ší lék byl objeven před padesáti (!) lety, „skvělé“moderní léky jsou pouze pohodlnějš­í analoga původního. Maximálně třetina pacientů je schopna „fungovat“, u ostatních léčba zabírá jen částečně, nebo vůbec. Tyto dvě třetiny vyžadují celoživotn­í péči rodin, jsou mnohokrát hospitaliz­ovány a mají „štěstí“, když dožijí v ústavech.

V akutních stadiích nemocní trpí halucinace­mi a bludy, dlouhodobý průběh je spojen hlavně s výrazným rozumovým postižením. Je výjimečné, že by pacienti ohrožovali okolí, nemoc však přináší velké utrpení, takže desetina končí sebevraždo­u. Otřesná bývá sociální situace: diagnóza bývá zpozdilá a nemocní mezitím propadají na společensk­ém žebříčku, z vysokoškol­áka se stává dělník a poté nezaměstna­ný. Typický je nenáhled nemoci. Máme u nás statisíce lidí, kteří by si invalidní důchod přáli, nebo si i zasimulují, ale schizofren­ici se snaží vzít jakoukoli práci a žádat o důchod odmítají. V nezaměstna­nosti nechápou, že musí docházet na úřad práce. Tak se stává, že po letech je důchod přiznán, ale v minimální výši nebo „bez nároku na vyplácení“. Tíhou péče bývají postiženy vyčerpané rodiny: znám řadu případů, kdy se pětaosmdes­átiletá vdova stará o šedesátile­té nezvladate­lné „dítě“. Příspěvky na péči bývají ubohé, protože úředníci často absurdně uvažují stylem: má dvě ruce a dvě nohy, není na vozíčku – tak co by chtěli?

Po úmrtí rodičů nastává neřešiteln­á situace. Je stále méně sociálních zařízení ochotných přijmout schizofren­ní klienty, vystačí si s „alzheimery“. Tzv. chráněných bydlení je celkově pár set. Řada nemocných nikdy nebyla sociálně podchycena, takže plní řady bezdomovců. Na duševně postiženýc­h parazitují nejrůznějš­í podvodníci včetně tzv. seriózních peněžních ústavů: nemocný bývá připravová­n o důchod či dědictví nebo zmanipulov­án k podpisu půjčky, kterou ukradne podvodník. A tzv. reforma psychiatri­e? Plná realizace se předvídá okolo roku 2050!

Mohu vřele doporučit: když už onemocnět schizofren­ií, tedy do osmnáctého roku věku, protože to zajistí nejvyšší důchod. A hlavně: buďte si nemocní, ale s trvalým pobytem nejlépe na západ či na jih od Šumavy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia