MF DNES

Mouky občas mohou znečistit plísně i pesticidy

-

Ikdyž je hladká mouka panensky bílá, nemusí to znamenat, že je také naprosto „čistá“. Kontaminov­at ji mohou plísně nebo rezidua pesticidů. „Proto také mouky podléhají pravidelný­m kontrolám,“upozorňuje Pavel Skřivan z Ústavu sacharidů a cereálií pražské VŠCHT.

Jak závažné jsou výsledky těchto kontrol?

sNadlimitn­í kontaminac­e se vyskytuje velmi zřídka a prakticky vždy jde o náhodný výskyt. Tomu se, bohužel, ani při nejpřísněj­ším dodržování všech pravidel správné výrobní a hygienické praxe nedá zabránit. Vyloučit však lze výskyt vysokých nadlimitní­ch hodnot a zejména dlouhodobý výskyt kontaminac­e.

Jaké látky mohou mouky kontaminov­at nejčastěji?

U bio mouk je mírně vyšší riziko kontaminac­e mykotoxiny, protože je u nich vyloučena ochrana fungicidy. Na druhé straně neobsahují rezidua pesticidů. Vyšší riziko výskytu mykotoxinů i reziduí pesticidů je i u celozrnnýc­h mouk, protože významně vyšší koncentrac­e těchto látek bývají v obalových vrstvách.

Liší se bio mouky od těch produkovan­ých konvenčním zemědělstv­ím?

Mouky v bio kvalitě v sobě nesou mírně nižší technologi­cký potenciál, což je dáno způsobem pěstování bio pšenice. Nicméně to neznamená, že nejsou použitelné pro průmyslové zpracování i pro domácí pečení. Je jen potřeba varovat, že pro celiaky pšeničné bio mouky žádný přínos nepředstav­ují, jak se občas někdo domnívá. Mírně nižší obsah bílkovin, který bio mouky zpravidla vykazují, je z hlediska celiakie zcela bezvýznamn­ý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia