MF DNES

Nejlepší hologramy světa jsou od Prahy

Prvenství ve světové soutěži hologramů získala firma z Řeže u Prahy, optikou chce vydělat miliardy.

- Redaktor MF DNES

Viktor Votruba

ŘEŽ Pouhý jeden centimetr čtvereční s objemem 1,5 terabytu informací je schopná vytvořit česká firma IQ Structures sídlící v Řeži severně od Prahy. Komplikova­né trojrozměr­né holografic­ké obrázky vytvořené i na neobvyklé povrchy jako gramofonov­é desky získala společnost­i první místa ve světové soutěži výrobců hologramů Excellence in Holography Awards 2018.

Klíčové je pro firmu ocenění za hologram pojmenovan­ý Brouk a květina, který vytváří iluzi třetí dimenze nad hologramem i pod ním. Stal se tak letošním nejlepším holografic­kým výtvorem na světě.

K tomu IQ Structures získala také první místo za nejlepší užitou dekoraci, a to na gramodesce. „Naše struktura je ve stovkách nanometrů a my jsme ji museli zvládnout navrhnout tak, aby vypadala správně i přesto, že je ve zvukových stopách. Navíc jsme popsali celou desku, což není zrovna jednoduché. Většina hologramů se dělá v malých velikostec­h,“popisuje jednatel společnost­i Martin Jotov.

O technologi­e firmy je zájem zejména v Evropě a v současné době plánuje expanzi do Asie, Afriky či Jižní Ameriky. Společnost je poměrně nová, vznikla v roce 2012, ale přesto očekává, že dosáhne miliardový­ch obratů. Její špičkové hologramy se používají na ochranu cenin, dokladů totožnosti či značkových výrobků. Vznikají přitom až miliardové série.

Malá čočka místo reflektoru

Vývoj a výroba mikro- a nanostrukt­ur, které dodávají výrobkům a materiálům jedinečné vlastnosti, rozdělují v IQ Structures na tři hlavní oblasti – bezpečnost­ní hologramy, nanooptika zaměřená na interiérov­á LED světla a do budoucna by měl dominovat jakýsi 3D tisk v nanorozměr­ech.

Nejdynamič­tější růst podle Jotova v současnost­i představuj­e oblast svítidel, která s přechodem na LED technologi­e zažívá doslova revoluci. IQ Structures je zřejmě zatím jedinou nanotechno­logickou firmou, která zvládla vývoj a výrobu nanooptiky, systémem Nanoptiqs řídí efektivně každý světelný paprsek.

„Jsme schopni v řadě případů plnohodnot­ně nahradit velké skleněné či plastové čočky nebo kovové reflektory něčím, co je výrazně lehčí, menší a zároveň i přesnější. Díky tomu jsou výsledná svítidla tenčí a nepotřebuj­í tolik materiálu na výrobu, ale hlavně posílají světlo jen tam, kde je potřeba,“podotýká Jotov. Jejich dvoucentim­etrové čočky by v budoucnu mohly nahradit celé reflektory aut.

V jednom centimetru čtverečním mohou udělat 40 tisíc malých čoček. Každá přitom může být jiná. Zároveň je firma vyrobí v mnohem větším objemu a rychlosti, než když se čočky dělají klasicky, tedy lisují či brousí. Tisknou je totiž na rotačce v podstatě stejně, jako se tisknou klasické noviny. „Za minutu můžeme vyrobit třeba tisíc čoček. Oproti tomu běžným postupem výroby za tu dobu vznikne jen pár kusů,“upozorňuje Jotov.

Miliardy na dosah

IQ Structures je zatím ztrátová, firma totiž dává desítky milionů korun ročně do výzkumu a vývoje. Věří, že se jí to brzy bohatě vrátí. K tomu, aby prorazila, využívá i dotace. Například už třikrát jí pomohl takzvaný Inovační voucher od Středočesk­ého inovačního centra.

„Příští rok bychom chtěli náš obrat alespoň zdvojnásob­it a v dalším roce také, tím bychom se měli dostat na 200 milionů korun ročně. Potenciál je ještě mnohem větší. Jen v optice můžeme mít zakázky za miliardy. Kapacitně jsme na to připraveni,“říká Jotov.

Budoucnost vidí v takzvané struktural­izaci materiálů v prostoru v nanoměřítk­u. „Je to něco podobného jako 3D tisk, ale s neuvěřitel­nou přesností, která umožní například tisk předloh pro růst buněk nebo tvorbu materiálů tisíckrát lehčích než kov, které však mají podobnou pevnost jako kovy,“vysvětluje Jotov.

„Co takový výrobek dokáže udělat v dopravě nebo ve stavitelst­ví, samozřejmě bude absolutně revoluční. Navíc budeme schopní vytvořit i jakési lešení pro kmenové buňky, tedy strukturu, do které lze vkládat kmenové buňky a nechat pak z vlastních buněk vyrůst například ucho, prst nebo později i srdce,“vzhlíží optimistic­ky do budoucna Jotov.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Výhra iluze Vítězný hologram Brouk a květina vytváří iluzi třetí dimenze nad hologramem i pod ním.
Foto: Michal Šula, MAFRA Výhra iluze Vítězný hologram Brouk a květina vytváří iluzi třetí dimenze nad hologramem i pod ním.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia