MF DNES

„Půlstoletí“Karolina

Zcela zchátralé Karolinum před padesáti lety dostalo „omlazovací kúru“.

- Redaktorka MF DNES

Kristina Paulenková

STARÉ MĚSTO Další osmičkové výročí oslavila včera Karlova univerzita. Před padesáti lety se po rozsáhlé rekonstruk­ci slavnostně znovuotevř­elo Karolinum.

Při této příležitos­ti ukázalo vedení školy historické fotky, z nichž vždy nějaká část bude k vidění. Zároveň odhalilo bustu bývalého rektora univerzity, profesora a špičkového neurologa Oldřicha Starého, který se zasadil o tuto proměnu a opravenou budovu představil veřejnosti 25. listopadu 1968.

Sochařský portrét hlavy profesora vytvořil před mnoha desítkami let sochař Václav Frydecký. Lékaře poznal v jedné z letenských hospod, které Starý hojně navštěvova­l po svém nedobrovol­ném odchodu z univerzity.

Busta ukrytá léta v ateliéru

Starý býval po válce přesvědčen­ý komunista, jeho postoje se ale časem proměnily. V roce 1969 z vedení univerzity odešel kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací.

„Profesor spoluorgan­izoval za školu pohřeb Jana Palacha,“vyprávěl profesor z Karlovy univerzity Evžen Růžička, který získal bustu od manželky sochaře, a to úplnou náhodou.

Růžičkova kolegyně z kliniky léčila paní Frydeckou, která si vzpomněla, že má v ateliéru po manželovi bustu profesora. Podle docentky Frydecké si busta zasloužila místo na fakultě, a tak ji lékařce přinesla. Na své místo dílo ale ještě několik let čekalo v Růžičkově kanceláři.

Od včerejška stojí u vchodu do Karolina, kde je k vidění také pár dobových fotek stavby před rekonstruk­cí. „Stav budov byl skutečně neutěšený,“ukázal na fotografie prorektor Jan Royt.

Zároveň vysvětlil, že proměna začala v roce 1934 jmenováním komise pro rekonstruk­ci. Vlivem historický­ch událostí se ale práce značně protáhly. „S pracemi se začalo za druhé světové války, kdy byly zavřené české vysoké školy a německá univerzita rekonstruo­vala aulu a část prostor,“vysvětlil Royt.

Po roce 1945 dostal na starost projekt architekt Jaroslav Fragner, který chtěl zachovat historický ráz a zároveň přidat moderní prvky, aby stavba odpovídala požadavkům moderní školy.

Vedení původně plánovalo představit stavbu na šestisté výročí založení univerzity, a to v roce 1948. Kompletní rekonstruk­ce nakonec trvala do roku 1968.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Dan Materna, MAFRA ?? Karolinum ve starém Obnova budovy si vyžádala rozsáhlé opravy, které se protáhly o dvacet let. Plány na rekonstruk­ci přerušila válka a další pohnuté události minulého století.
Foto: 2x Dan Materna, MAFRA Karolinum ve starém Obnova budovy si vyžádala rozsáhlé opravy, které se protáhly o dvacet let. Plány na rekonstruk­ci přerušila válka a další pohnuté události minulého století.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia