MF DNES

Handicapu navzdory. Kubica se vrací do formule 1

- — Tomáš Zatloukal

Kdyby se Roberta Kubici někdo na anděla ptal, tak má vícero důkazů na chvíle, kdy při něm stál. Polský pilot přežil náraz ve formuli 1, ač čelil enormnímu přetížení 75 G. Vyvázl i z nehody v rallye, byť ztratil na pět litrů krve.

Za jeden z největších návratů v dějinách sportu označují světová média Kubicův comeback do F1 kvůli něčemu jinému. Zmiňovaná havárie v rallye, při níž v roce 2011 zdemoloval svou bílou fabii, ho málem připravila o ruku. Hrozící amputaci sice tehdy lékaři nakonec odvrátili, třiatřicet­iletý závodník nicméně má pravačku pohublou, zjizvenou a pochopitel­ně méně citlivou. „Nemůžu s ní zacházet stejně jako dříve. Ani při řízení, ani v běžném životě. Musel jsem najít jiné cesty, jak úspěšně dělat různé činnosti,“popisuje Kubica.

Jinak řídí i monopost Williamsu, s nímž bude i díky štědré podpoře polského ropného giganta Orlen dva roky závodit v prestižním seriálu. „Řídím ze 70 procent levou rukou, pravačkou z třiceti. Kdybych to zkusil padesát na padesát jako za starých časů, nešlo by to,“líčí vítěz Velké ceny Kanady z roku 2008.

Jeho návrat do formule 1 zblízka sledoval český automobilo­vý závodník Martin Prokop. Kubicův starý známý ze světa rallye. To on mu pomohl před dvěma lety do kokpitu při vytrvalost­ním závodu v italském Mugellu. A už tehdy nepochybov­al, že Kubica patří zpátky do „královny motorsport­u“.

Stejně jako vedení Williamsu nevidí v Kubicově zesláblé končetině problém, řazení je totiž umístěné pod volantem a lze ho mít i na jedné straně. „A tak druhá ruka slouží jen k balancu, což Robert zvládá. Největší potíže přichází v krizových situacích, které v rallye nastávají hodně často. Zato piloti v F1 s volantem tak nešavlují, nelítají po škarpách a neřeší tak velké průšvihy. O to může být jeho řízení snazší,“vysvětluje Prokop.

Sám Kubica podotýká, že se mu zlepšily reakce v levé ruce. Zatímco jedna část jeho těla chátrá, jiná zesílila. „Loni mě Renault požádal, abych se zastavil v lékařském středisku a nechal si otestovat levačku na rychlost, sílu a přesnost. Doktoři mi řekli, že jsem měl o 35 procent lepší výsledky než maxima, která do té doby viděli,“vzpomíná na loňské léto, kdy testoval u francouzsk­é stáje. Neprosadil se, ale poté mu nabídl pozici testovacíh­o jezdce Williams. A zhruba po roce svou spolupráci Kubica a tradiční tým Franka Williamse prohloubil­i. Uznávaný machr vystřídá Sergeje Sirotkina.

Kubicovo angažování vítají závodníci napříč stájemi. Chovají k němu velký respekt, nejen kvůli mnohými vylučované­mu comebacku, ale

Alexandrie Antalya Bejrút Benátky Bordeaux Costa Brava Dubrovník Džerba Eilat Hurghada Istrie–Pula Janov Korfu Korsika

P Z O Z Z J Z O J J Z J ZD

Z především jezdeckým kvalitám. „Závodil jsem proti němu už na motokárách a vždy byl jedním z nejtalento­vanějších pilotů,“smeká před ním čerstvě pětinásobn­ý mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. S kompliment­y se přidal loučící se Španěl Fernando Alonso a další.

Kubicův um byl svého času výjimečný. Bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone tvrdí: „Nebýt nehody, Robert by už byl mistrem světa.“

Pro něj samotného je vítězstvím už jen návrat na formulové okruhy. Oblačnost a teplota vzduchu/vody ve °C

22/23 18/22 19/23 11/14 10/13 16/18 15/19 20/22 28/25 27/26 12/16 15/19 19/21 17/19

Kréta Kypr Malaga Mallorca Malta Neapol Nice Rhodos Rimini Soluň Split Tunis Valencie Varna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia