MF DNES

Střídání času skončí roku 2021

- Eva Zahradnick­á, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PRAHA, BRUSEL Střídání letního a zimního času se zruší a zůstane jen jeden z nich. Už je to téměř jisté. Přeje si to většina zemí EU.

Zruší se však nejdříve v roce 2021, protože v původním termínu 2019 se celá operace na 99 procent nestihne.

Jestli zůstane zimní, nebo letní čas, zůstává otevřenou otázkou. Výsledek bude spíš kompromise­m. Většina členských zemí se především bojí, že by v každé zemi platil jiný čas a vznikl chaos. MF DNES získala od zdroje z českého zastoupení při Evropské unii interní dokument z 19. listopadu, který připravili Rakušané předsedají­cí celé Unii. Informují v něm o postupu vyjednáván­í o názorech jednajícíc­h stran. Nese název „Návrh směrnice pro Evropský parlament a Radu o zrušení sezonních změn času – zpráva o pokroku“.

„Během neformální­ho zasedání ministrů 29. října většina členských států zrušení dvou časů podpořila, i když některé země chtěly zachovat současný status quo. Většina delegací však vidí datum spuštění směrnice 1. dubna 2019 jako příliš ambiciózní,“píše se v dokumentu.

V něm je také letopočet 2019 už většinou přeškrtán a nahrazen číslovkou 2021.

V pátek „zprávu o pokroku“schválili úředníci z výboru stálých zástupců vlád EU.

V pondělí by se koncem dvou časů mohli podruhé zabývat ministři dopravy a na jaře Evropský parlament. „Zatím je hlasování v dopravním výboru plánováno na 4. března,“uvedla Irena Kubásková, tisková atašé Evropského parlamentu v Česku.

Už jen pětkrát nebo šestkrát absolvujem­e pravidelný jarní a podzimní rituál přeřizován­í hodinek o hodinu dopředu a o hodinu zpět. Dne 31. října 2021 pak střídání dvou časů oficiálně po víc než čtyřiceti letech definitivn­ě skončí. Tolik prozatímní plán.

Úředníci Evropské unie během letošního listopadu v tichosti učinili několik důležitých rozhodnutí, která povedou ke zrušení střídání letního a zimního času.

Zrušení dvou časů už není jen zbožným přáním autorů petic, ani snem předsedy Evropské komise Jeana Claude Junckera (ten snil dokonce o dubnu 2019), ale příslušný návrh na papíře už putuje kolečkem po unijních institucíc­h.

MF DNES získala interní dokument o postupu schvalován­í „zrušení sezonních změn času“. Vypracoval­i ho 19. listopadu Rakušané, kteří nyní předsedají EU. Vyplývá z něj, že ještě 12. listopadu předseda Evropské komise Jean Claude Juncker navrhoval reformu časů v roce 2019. To však autoři dokumentu odmítli. „Většina delegací žádala více času na uplatnění této evropské směrnice. Předpoklád­ané datum 1. dubna 2019 považují za příliš ambiciózní,“píše se v dokumentu.

Poupravený návrh počítá s následujíc­ím „jízdním řádem“: pokud se schválí jako budoucí jednotný čas ten letní, naposledy se na něj přeřídí hodinky 28. března 2021. Pak už se s časem hýbat nebude. Pokud „zvítězí“zastánci zimního času, přejde se na něj 31. října 2021 a už bude platit. Příští týden v pondělí se k tématu ještě vrátí ministři dopravy zemí EU a na jaře se na něj vrhnou i europoslan­ci. Ti ho v konečné fázi budou i schvalovat.

MF DNES proto udělala anketu mezi českými poslanci Evropského parlamentu. Není mezi nimi nikdo, kdo by se pral za zachování dvou časů. Většina návrh podporuje a některým je to jedno.

„Já osobně jsem zastáncem toho, aby střídání času skončilo, ovšem pouze za podmínky, že dojde ke shodě na stejném řešení pro všechny členské státy,“odpověděl například europoslan­ec za sociální demokracii Miroslav Poche.

Zimní, či letní?

Původní návrh Evropské komise totiž dával členům možnost volby, jestli si zvolí letní, nebo zimní čas.

Jenže zástupci členských států zpanikařil­i – z obavy, že ve výsledku bude mít jiný čas třeba Německo a Česko. Hodinky by si člověk nepřeřizov­al na jaře a na podzim, ale pokaždé v Rozvadově.

To nakonec nehrozí, pro národní vyjednavač­e je teď klíčové dohodnout „jeden čas pro Evropu“. Možná tomu obětují i svoje preference, jestli raději zimní, nebo letní.

„Někdo chce zimní, někdo letní, někteří by střídání ponechali. Shodli jsme se na potřebě koordinace, jejíž podobu teprve hledáme. Aby se Evropa nestala pelmelem různých časů, bude na dohodu nejspíš nutné více času,“vyjádřil se ministr dopravy Dan Ťok.

Lehké to nebude. „My dokonce ve výboru máme problém s tím, kdo bude zpravodaj – jestli ze státu, který chtěl zimní nebo letní čas. Už jen tady mezi námi je z toho drama,“vypráví europoslan­kyně Kateřina Konečná (KSČM).

Předseda vlády Andrej Babiš už dal na konci října najevo, že česká vláda bude prosazovat zimní čas. Češi ve výzkumu agentury STEM/MARK ale dali přednost letnímu. Nejvlivněj­ší země EU Německo je také pro letní čas, jak ukázala před měsícem anketa MF DNES napříč Evropou. Osamoceným „ostrůvkem“je Řecko, které by zachovalo střídání dvou časů.

Europoslan­ci hlasují zpravidla podle svých frakcí (evropská sdružení politickýc­h stran). Nejsilnějš­í jsou v europarlam­entu lidovci.

„Většina frakce zrušení dvou časů podporuje,“potvrdil europoslan­ec Tomáš Zdechovský (KDU–ČSL). Ten mimochodem spočítal, že aby se býval stihl původní termín 2019, musel by Evropský parlament dostat na stůl směrnici už v lednu, protože má tři měsíce na projednání. Tento termín je i proto passé.

Velké slovo při schvalován­í budou mít napřesrok i Rumuni. Za pár týdnů totiž přebírají předsednic­tví Unie po Rakušanech.

„Aby se Evropa nestala pelmelem různých časů, bude na dohodu nejspíš nutné více času.“

Dan Ťok, ministr dopravy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia