MF DNES

Rusko kvůli krizi posílá na Krym rakety zvané Triumf

-

KYJEV, MOSKVA I přes vyhlášení válečného stavu na Ukrajině včera pokračoval spor s Ruskem hlavně prohlášení­mi politiků.

Média však hlásila i posílení ruských sil na anektované­m Krymu o jednotku raket S-400 Triumf. Jde o jeden z vrcholů ruské vzdušné obrany, rakety jsou s to zasahovat cíle do vzdálenost­i 400 kilometrů a do výšky 30 kilometrů, a to včetně strategick­ých bombardérů, balistický­ch raket a střel s plochou dráhou letu. Je jasné, že tento krok není signálem Ukrajině, ale Západu.

Krize vznikla poté, co Rusko ostřeloval­o a zadrželo tři ukrajinské vojenské lodě v Kerčském průlivu. Ukrajina v reakci na to vyhlásila v deseti oblastech u Krymu a Ruska válečný stav. „Žijte obyčejným životem. Pracujte, studujte, roďte,“vzkázal však včera premiér Volodymyr Hrojsman tamním lidem.

Sejde se Trump s Putinem?

Donald Trump pohrozil, že by mohl kvůli incidentu zrušit schůzku s Vladimirem Putinem plánovanou při summitu G20 v Argentině.

Kvůli osvobození námořníků se Kyjev obrátil na Evropský soud pro lidská práva. Putin na oplátku opět obvinil Kyjev, že zosnoval „provokaci“v průlivu mezi Černým a Azovským mořem, aby oživil skomírajíc­í šance Petra Porošenka v prezidents­kých volbách.

„Vojenské lodě vpadly do výsostných vod Ruské federace, neodpovída­ly a nebylo jasné, co se chystají udělat. Jak měli pohraniční­ci jednat?“řekl Putin. Ukrajinské úřady však tvrdí, že Rusko napadlo a ukořistilo ukrajinské vojenské lodě ještě v mezinárodn­ích vodách Černého moře. Rusko se tím podle Kyjeva dopustilo agrese. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia