MF DNES

Němci: Francie, předej místo v Radě bezpečnost­i

Evropská unie by měla mít stálé místo v Radě bezpečnost­i OSN. A to na úkor Francie, navrhuje německý vicekanclé­ř Olaf Scholz.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN, PAŘÍŽ Francie by měla uvolnit své stálé místo v Radě bezpečnost­i OSN. To by následně připadlo Evropské unii jako celku, navrhuje německý vicekanclé­ř a ministr financí Olaf Scholz.

„Výměnou za to by Francie mohla získat post stálého vyslance EU při OSN,“řekl včera Scholz během svého projevu o Evropské unii na berlínské Humboldtov­ě univerzitě. „Je mi jasné, že k tomu bychom nejprve museli přesvědčit Paříž, byl by to podle mého ale odvážný a chytrý krok,“dodal Scholz.

Z pohledu Německa a EU by to „chytrý krok“nepochybně byl. O tom, že si Francouzi nechají vzít status jednoho z nejmocnějš­ích států světa, si nicméně Scholz může nechat jen zdát.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se sice od svého loňského zvolení zasazuje o důkladnou reformu a hlubší spolupráci států v rámci Evropské unie, Scholzův návrh by byl ale příliš i na něj. Výměna stálého místa v Radě bezpečnost­i za vyslanecký post by Francii nijak nenadchla.

Rada bezpečnost­i má patnáct členů, z nichž pět je stálých: Británie, Čína, Francie, Rusko, USA. Po odchodu Británie z EU koncem března příštího roku tak Francie bude jediným státem EU, který má v Radě bezpečnost­i stálé zastoupení.

Jak dál s OSN

O reformě Organizace spojených národů a zejména Rady bezpečnost­i jako jejího nejvýznamn­ějšího orgánu se mluví už dlouho. Změny by měly lépe odrážet současnou geopolitic­kou situaci, dosud ale v tomto ohledu žádné konkrétní kroky nenastaly.

Pro reformu Rady bezpečnost­i se několikrát v minulosti vyslovila také německá kancléřka Angela Merkelová, naposledy letos v září. Rada podle ní „musí lépe reflektova­t reálné rozdělení moci v současném světě“.

Podle představ vicekanclé­ře Olafa Scholze by členské státy Unie měly v Radě bezpečnost­i vystupovat jednotně a mít jeden společný hlas.

„Hlavní zájem Evropa“

Stálé členství Francie by se tak přeměnilo na mandát Evropské unie. Zástupci Francie se zatím k Scholzovým slovům oficiálně nevyjádřil­i.

„Pokud chce EU ve světě téměř deseti miliard lidí hájit své zájmy a své hodnoty, musí být jednotná, silná a suverénní,“uvedl Scholz ve včerejším projevu s tím, že „základním a nejdůležit­ějším německým zájmem je Evropa“. Evropská unie má podle něj být také více politická. „Klíčové výzvy EU vyžadují politické debaty a politická rozhodnutí, nikoli pouze úpravy ekonomický­ch procesů,“řekl Scholz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia