MF DNES

Říše krále Magnuse

Šachový mistr světa Carlsen dál zůstává na vrcholu. Ale nikoli po vrcholné show

- SportovnÍ reportér MF DNES

MIrosLAv Němý

Kdepak, žádný převrat. Král pevně shlíží na poddané, jeho pozice je bezpečná. Na šachovnici – i mimo ni. „A teď budu dva roky slavit,“pronesl Magnus Carlsen, který královské hře šéfuje od roku 2013.

Titul nyní obhájil již potřetí, tentokrát se před ním po rozhodujíc­ím tie-breaku sklonil americký příslib Fabiano Caruana.

Norský génius je superstar v prostředí, které celebrity negeneruje zrovna každý den. Zábavný i jízlivý. Rozšafný i arogantní. Skvělý nad 64 poli i na předváděcí­m molu jako model. Sportovní idol své vlasti.

Ale také člověk ve zvláštní pozici: hegemon, jehož aktuálně nejvíc ohrožuje jediná postava – on sám. „Mým oblíbeným hráčem dějin jsem já, asi před třemi čtyřmi lety,“pronesl v průběhu boje o titul. Jak výstižné!

Carlsen už teď náleží mezi nejlepší šachisty historie. V hodnocení „elo“přeskočil v roce 2014 i zdánlivě nepřekonat­elný počin Garriho Kasparova a povýšil rekord na 2882 bodů, jenže čísla nejsou samospásná: složitě počítaný žebříček trpí jistou inflací kvůli vyššímu počtu hráčů (momentálně mají „elo“přes 2800 bodů hned čtyři šachisté).

Do kategorie absolutně výjimečnýc­h jej posouval především styl. Občas připomínal pistolníka, jindy luštitele kódu Enigma. Pro jediný cíl. „Vítězil všemi možnými způsoby,“napsal o něm magazín The New Yorker: „Agresivním útokem, úchvatnou obranou, útěky hodnými Houdiniho. Pokud šlo o výhru, dokázal vyždímat vodu z kamene.“Jenže tohle je pryč.

Aspoň tedy v roce 2018. Souboj o světového šampiona poprvé nabídl 12 remíz za sebou. A ta poslední vzbudila v klidném prostředí rozruch, ba pohoršení. Carlsen ve výhodné pozici nabídl soupeři smír. „Nikdy jsem neviděl Magnuse udělat něco takového. Nikdy. Nikdy!“kroutil hlavou nizozemský velmistr a pátý hráč žebříčku Aniš Giri. „Ztrácí nervy,“soudil na Twitteru legendární Kasparov. „Tohle opravdu nebyla reklama na šachy,“smutnil ruský velmistr Peter Svidler a jeho americký kolega Robert Hess dodal: „Vytočilo mě to.“

Odpovědi jsou dvě: buď prožívá Carlsen slabší období, nebo už prostě vrcholu dosáhl v minulosti.

Studený vÍtr nA vrcHoLu

Zachoval se takticky, neboť tušil, že ve zrychleném tie-breaku získá výhodu; v této variantě hry je nyní bezkonkure­nční. „Rozhodl jsem se správně. Zajistil jsem si největší šanci na titul,“tvrdí. Ale zároveň tím narušil svoji dlouhodobo­u image šachisty lačnícího po výhrách.

Což s sebou přináší i další dilema. Znamená 12 remíz za sebou nudu, nebo řinčivý střet srovnateln­ých géniů? „Byla to intenzivní bitva,“hájí Carlsena s Caruanou šachový boss Ilja Merenzon, který jejich střety dokonce přirovnal k boxerskému souboji století mezi Muhammadem Alim a Joe Frazerem.

Opačný názor zastávali třeba zmíněný Svidler či jiný ruský velmistr Alexandr Griščuk, kteří se v online komentáři na specializo­vaném webu Chess24 v průběhu jedné z partií najednou začali bavit o svých oblíbených knihách, a pak Griščuk napsal: „Dávám si chvíli pauzu. Nic se neděje a ani dít nebude.“

Carlsen by si z toho patrně nic nedělal, vždyť i Kasparova na tiskové konferenci po svém triumfu na dálku zpražil: „Lidé jako on mají nárok i na hloupé názory.“

Na vrcholu šachového světa zkrátka fouká snad ještě víc než v norské zimě. Od Carlsena se proto neustále čekají kousky hodné jeho mimořádné mysli, které naplno projevil až ve zrychlené verzi. Systematik Caruana na instinktiv­ního lovce najednou neměl.

„Svému maximu jsem se ani nepřiblíži­l,“litoval Caruana, jehož porážka znamená, že USA dál čekají na svého prvního šampiona od dob génia i šílence Bobbyho Fischera.

A Norsko dál vzývá svého zlatého chlapce Magnuse, o němž druhý nejlepší šachista země Jon Ludvig Hammer pronesl: „Víte, my v Norsku si žijeme dobře. Vlastně nemusíte dělat nic, pokud nechcete. Takže pokud v něčem vynikáte, musí vás hnát vnitřní touha. A Magnus měl vždycky pocit, že není nic zábavnější­ho než si číst o historii šachů, studovat staré mistry a analyzovat slavné partie.“

Ke svému odkazu nyní přidal vítězství pragmatism­u nad romantikou. Carlsen zůstává prorokem 21. století, který mluví o svém vegetarián­ství, objevil se v seriálu Simpsonovi a zaštiťuje vývoj šachových aplikací pro mobily. Pořád nenašel pokořitele, jenže zároveň chápe, že i on může jednou dostat mat. „Poslední dva roky ode mne nebyly úplně nejlepší,“pronesl po titulu, který mu zůstane minimálně na další dva roky. Až při obhajobě se ukáže, které „já“krále Magnuse získalo převahu.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz a ČTK ??
Foto: Profimedia.cz a ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia