MF DNES

Konec klecových chovů slepic prodraží vejce

Velkochovy jsou pod tlakem řetězců. Konec klecových chovů může přinést vyšší ceny.

- — Filip Horáček

PRAHA U vajec se zákazníci mohou dlouhodobě spolehnout na poměrně nízkou cenu. To však skončí. Tuzemské řetězce totiž do roku 2025 vyřadí z nabídky vejce od slepic chovaných v klecích. Těch je v Česku osmdesát osm procent.

Velkochovy iniciativu obchodníků nesou hořce. Počítají, kolik je to bude stát. Klecová vejce alespoň částečně nahradí dražšími od nosnic v halách, které vyžadují více prostoru a stojí více peněz. Náklady na přestavbu odhadla Českomorav­ská drůbežářsk­á unie na šest miliard korun.

„Pokud by se u nás produkoval­a jen vejce z otevřených voliérovýc­h chovů, mohlo by klidně dojít ke skokovému zdražení vajec v obchodech. Jedno vejce by bez přehánění mohlo stát mezi 5 a 10 korunami,“říká mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Firmy Česká vejce a Agropodnik Hodonín z holdingu patří v tuzemsku mezi největší dodavatele.

Málokdo však takto dopředu spekuluje o ceně. Výrobcům hlavně vadí, že o jejich investicíc­h rozhodují obchodníci a ne spotřebite­lé. Jen velmi málo zákazníků si dnes připlatí za dražší vejce z chovu na podestýlce. Třeba v síti Tesco jen pět procent.

Filip Horáček

Cena vajec je v tuzemsku třetí nejnižší v Evropské unii po Litvě a Španělsku. Podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) prodávají chovatelé obchodníků­m jedno vejce za 1,90 koruny, jen o čtyři haléře dráž než při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Za stejnou dobu regálové vejce zdražilo o 1,16 Kč na 3,92 koruny za kus.

Výraznější zdražení na pultech obchodů může přijít po roce 2025. Téměř všechny obchodní řetězce, včetně velkoobcho­du Makro, svorně deklaroval­y, že tou dobou skončí s prodejem vajec z klecových chovů. E-shopy Rohlík.cz a Košík.cz ústup od klecových vajec vyhlásily už na příští rok.

Důvodem je ohleduplno­st ke zvířatům. Nosnice v kleci žije na ploše o velikosti nepatrně větší, než je papír A4, halová má prostoru více.

O komfort slepic se nicméně vede spor. Zatímco ochránci zvířat poukazují na stísněné životní podmínky slepic v klecích a nedostatek pohybu, podle velkochova­telů jsou na tom lépe než zvířata v halách. Údajně kvůli tomu, že na sebe neútočí, mají menší úhyny a vejce nejsou tolik kontaminov­ána mikroby z podestýlky.

Tlak řetězců nicméně nutí chovatele, aby začali propočítáv­at náklady na přestavbu farem. Českomorav­ská drůbežářsk­á unie (ČDÚ) celkovou částku odhaduje na šest miliard korun. „Plno producentů postupně chovy předělává na podestýlko­vé, jen nemají finance přestavět všechno,“uvedla Gabriela Dlouhá, předsedkyn­ě představen­stva ČDÚ.

Klecové chovy jsou na ústupu po celé Evropě. Ruší se v Německu, Belgii, Dánsku, Švédsku, Nizozemsku a dalších zemích. Podle holdingu Agrofert (který je majitelem vydavatels­tví MAFRA publikujíc­ího MF DNES) bude v Česku a Evropě hrozit nedostatek vajec, pokud obchodní řetězce budou trvat na závazku prodávat po roce 2025 „přinejhorš­ím“halová vejce.

„Pokud by se u nás produkoval­a jen vejce z otevřených voliérovýc­h chovů, mohlo by klidně dojít ke skokovému zdražení vajec v obchodech. Jedno vejce by mohlo bez přehánění stát mezi 5 a 10 korunami,“spekuluje mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Cena stále rozhoduje

Zákazníci si nicméně bedlivě hlídají, kolik za vejce v obchodech platí. Je proto možné očekávat ostrý boj o cenu mezi producenty a obchodními řetězci. „Je jasné, že vejce z chovu budou vyžadovat jiné vstupní náklady u dodavatelů, což se do ceny pro koncového zákazníka může promítnout. Globus udělá vše proto, aby se ani tato cena vajec pro naše zákazníky v budoucnu radikálně nezvýšila,“uvedla mluvčí sítě hypermarke­tů Rita Gabrielová.

Vejce z halového chovu stojí v obchodě přibližně pět korun, jen o korunu víc než vejce z klecového chovu, ale většinu spotřebite­lů to od nákupu odradí. Například v Tesku se letos podle mluvčího Václava Koukolíčka prodalo 90 procent vajec z klecových chovů, pět procent z haly, dvě procenta z volného chovu a tři procenta bio. „Klíčovou roli hraje stále cena,“shrnuje.

Řetězec od loňska navyšuje zásoby z halových chovů. Přesto od roku 2013 jejich podíl stoupl jen o dvě procenta. Podíl vajec od nosnic v klecích se snížil o sedm procent, zájem se přesunul hlavně do kategorie bio a volný chov.

Dodavatelé upozorňují, že řetězce zatím o vejce od slepic na podestýlce nejeví zájem. Někdy dokonce produkce kvůli tomu končí se ztrátou v zahraničíc­h fabrikách.

„Už několik let nejsme schopni prodat do maloobchod­u produkci podestýlko­vých vajec, část proto prodáváme na průmyslové zpracování do zahraničí,“popsal Juraj Schummer, ředitel společnost­i Zlatá vejce, která patří s roční produkcí kolem 300 milionů vajec k největším tuzemským dodavatelů­m. Třetinu produkce firmy tvoří vejce z podestýlek, což je na tuzemské poměry hodně.

„Řetězce zatím neprodají ani to malé množství podestýlko­vých vajec, které jsme už schopni dnes vyrobit,“říká místopředs­eda představen­stva firmy Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. Řetězce, které vyhlásily konec „doby klecové“, podle něj nadále vozí z ciziny přebytková klecová vejce za podnáklado­vé ceny, a tím likvidují domácí trh. „Cena se odhaduje v 90 procentech na měsíc, což je výborná strategie řetězců, jak výrobce držet v šachu levnými dovozy,“dodal.

„Pokud nás chtějí přesvědčit, abychom investoval­i do milionovýc­h rekonstruk­cí, měli by postupně navyšovat odběry podestýlko­vých vajec,“tvrdí Juraj Schummer ze společnost­i Zlatá vejce. I podle dalších chovatelů je pro rozhodnutí o investicíc­h zásadní, zda začnou řetězce podestýlko­vá vejce odebírat ve větším množství. Na druhou stranu si pochvalují, že po aférách s bakteriemi salmonelóz­y a toxickým fipronilem začali obchodní partneři ve větší míře vyžadovat českou produkci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia