MF DNES

Šéfka VFN skončila, kvůli obchodům s lobbistou

- — Lukáš Valášek, Eva Zahradnick­á

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) v pátek odvolal ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Danu Juráskovou. Šéfka jedné z největších fakultních nemocnic v Česku skončila kvůli kšeftům s někdejším náborářem černých duší do ČSSD a nynějším lobbistou Tomášem Horáčkem, kterého policie stíhá za manipulaci zakázek ve zdravotnic­tví. Jde o pokračován­í série pádů vlivných ředitelů nemocnic kvůli vazbám na nyní obviněného lobbistu. Společně s Horáčkem policie dříve obvinila i bývalou šéfku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, jejího nástupce Františka Nováka či exředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka.

Pojítka VFN na Horáčkovu společnost První chráněná dílna vyšla najevo po auditu, který Vojtěch zadal, když koncem června policisté provedli masivní zásah v pražských nemocnicíc­h na Bulovce a na Františku či ve zdravotnic­kých zařízeních Středočesk­ého kraje.

Ve vazbě s Horáčkem tehdy skončila i někdejší ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská, která s lobbistou udržovala blízké kontakty a jemu spřízněné firmy tam získávaly zakázky za podezřelýc­h okolností. Audit potvrdil zásadní pochybení za stamiliony.

Podle Vojtěcha ovšem další pražská nemocnice fungovala podobně. „Okolnosti kolem Všeobecné fakultní nemocnice se velice podobají okolnostem kolem Nemocnice Na Bulovce, které jsou stále postupně rozkrývány orgány činnými v trestním řízení. Významným dodavatele­m Všeobecné fakultní nemocnice je První chráněná dílna a další společnost­i, které jsou spojeny s trestně stíhanou osobou z kauzy Bulovka,“konstatova­l Vojtěch. Podle něj potenciáln­í škody šplhají do desítek milionů korun a ministerst­vo tak kvůli závažnosti zjištění rovnou podalo trestní oznámení. Nyní už bývalá ředitelka ale jakákoliv pochybení odmítá. „Nebudeme zacházet do podrobnost­í, ale s uvedenými důvody se VFN neztotožňu­je,“vzkázala Jurásková přes mluvčího VFN Filipa Brože. Horáčkův advokát Jiří Teryngel působení svého klienta ve VFN komentovat nechtěl. „Bohužel vám k tomu nemůžu nic říct. Audit jsem neviděl, ani nevím, že by tam byly nějaké veřejné zakázky moderované z naší strany,“řekl Teryngel.

Nejlevnějš­í a nejdražší v jednom

MF DNES se ale podařilo zjistit, na co přesně ministeršt­í úředníci ve VFN přišli. Horáček vloni vyfasoval stamiliono­vou zakázku na úklid nemocnice pod hlavičkou sdružení firem VFN Úklid, které vedla jeho firma První chráněná dílna.

Do soutěže se společně s lobbistou přihlásili ještě další dva konkurenti. Jedním z nich bylo další sdružení vedené firmou MW Dias. Té přitom podle policie Horáček zajistil o několik měsíců později vítězství v jiném tendru na úklid na Bulovce. A za to měl dle konstrukce vyšetřovat­elů vyfasovat úplatek 7,2 milionu korun. On se hájí, že šlo jen o běžnou obchodní provizi. Už dříve o tom informoval server iRozhlas.cz.

Ve VFN ale díky nejnižší nabídnuté ceně vyhrálo naopak Horáčkovo sdružení – nabídl 231 milionů korun. A ředitelka Jurásková se sdružením vloni v květnu uzavřela smlouvu. Kontroloři ovšem zjistili, že tím příběh neskončil. Letos v únoru totiž nemocnice dobrovolně podepsala dodatek, který celkovou cenu zakázky zvyšuje na 253 milionů. A to je více, než v původním výběrovém řízení nabídl nejdražší uchazeč, kterého Horáčkovo sdružení díky nejnižší ceně porazilo.

 ??  ?? Dana Jurásková. Foto: MAFRA
Dana Jurásková. Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia