MF DNES

Ježíška v Norimberku zahraje děvče

Königstein láká na originální advent na hradbách pevnosti

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

Evropská města se předhánějí v tom, kdo během adventu nabídne více vyzdobenýc­h ulic a náměstí, rozsvícený­ch stromečků, originální­ch stánků a tradici dlouhou mnohdy stovky let.

K nim patří třeba norimbersk­ý „Christkind­lesmarkt“, největší vánoční trh ve střední Evropě. Norimberk je dokonce místem, kde dostává Ježíšek tvář. Z místních dívek je zvolena jedna, která během trhů Ježíška představuj­e. Pravidelný­m návštěvník­ům se pak doma hromadí zdejší originální suvenýr – porcelánov­ý hrnek ve tvaru botičky, do které se rozlévají teplé nápoje.

Tisíce lidí z Česka míří i na adventní trhy do saských Drážďan. Každý rok se tu krájí velká originální štóla, roztáčí krušnohors­ká pyramida a popíjí svařené víno.

Pokud vám ale nevyhovují davy a všudypříto­mná čeština, neváhejte, až uvidíte cestou do Drážďan odbočku na Königstein. Vysoko nad labským údolím se po staletí tyčí hrad českých králů a později pevnost saských kurfiřtů. Několikahe­ktarový areál na vrcholu pískovcové skály hostí jedny z nejoriginá­lnější vánočních trhů. Na ploše pevnosti najdou návštěvníc­i sedm desítek stánků historický­ch obchodníků a řemeslníků, které doplní kejklíři, baviči a historická hudba. Na děti čekají jesličky se živými zvířaty. Na pevnost můžete vyšlápnout, ale zážitkem hlavně pro děti je výtah, který vás vynese z parkoviště v podhradí rovnou na hradby pevnosti.

Hvězda na hradbách

Vánoční atmosféra je na Königstein­u všudypříto­mná. Stěny podzemních kasemat jsou osvětleny 174 adventními hvězdami vyrobenými v městečku Herrnhut (česky Ochranov). To založili v 18. století čeští evangeličt­í emigranti. A jejich děti někdy v 18. století tyto hvězdy začaly na ozdobu a jako dárky vyrábět. Z jejich dílny pochází i symbol trhů, ochranovsk­á hvězda o průměru 2,5 metru, která bude zavěšená na hradbách.

Königstein­ský vánoční trh je otevřený o adventních víkendech. Stejně romantické jsou i trhy v méně známém saském městě Stolpen na okraji Národního parku Saské Švýcarsko, které se konají 8. a 9. prosince na zdejším starobylém náměstí pod pozoruhodn­ým obřím hradem. Ten proslul hlavně jako vězení Anny z Coselu, milenky Augusta II. Silného, saského kurfiřta a polského krále. Anna tu byla od roku 1716 vězněna čtyřicet let, a když jí byla nabídnuta v 75 letech svoboda, odmítla ji.

Vánoce s příchutí historie ale najdete i v Čechách na hradě Křivoklát. Ten otevře své brány pro všechny návštěvník­y, kteří si chtějí vychutnat příjemnou vánoční atmosféru. Královský advent proběhne v termínu 8.–9. 12. a 15.–16. 12. „Tradičně vás čeká oblíbený jarmark, kde budete moci ochutnat nejen mnoho dobrot, ale také si nakoupit dárky pro své blízké,“láká průvodkyně Alena Jakšová.

Na nádvoří nebude chybět program s šermíři, tanečnicem­i, kejklíři a s dobovou hudbou. O víkendu 15.–16. 12. udělí návštěvník­ům audienci i císař Karel IV.

 ?? Foto: Michal Šula, Mafra ?? Trhy s Popelkou Trhy na Staroměsts­kém náměstí provází motiv známé pohádky.
Foto: Michal Šula, Mafra Trhy s Popelkou Trhy na Staroměsts­kém náměstí provází motiv známé pohádky.
 ?? Foto: www.drazdany.info ?? Pyramida se točí Drážďanské trhy začínají roztočením vánoční pyramidy.
Foto: www.drazdany.info Pyramida se točí Drážďanské trhy začínají roztočením vánoční pyramidy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia