MF DNES

Důl Lazy končí, prohlouben­í šachty se OKD nevyplatí

-

ORLOVÁ Těžba na Dole Lazy, známém dříve jako Důl Antonín Zápotocký, by měla skončit k 31. říjnu příštího roku.

„Hlavním důvodem je skutečnost, že důlní pole Dolu Lazy je po vytěžení posledních porubů za stávající podzemní infrastruk­tury již považováno za vydobyté,“vysvětluje Ivo Čelechovsk­ý, tiskový mluvčí OKD.

V těžebním prostoru Dolu Lazy přitom uhlí stále je, problém případné další těžby spočívá ve faktu, že leží podstatně hlouběji, než se těží v současnost­i.

„Ke zpřístupně­ní nových zásob uhlí bychom museli provést prohlouben­í stávající jámy o bezmála 500 metrů. Tyto práce by si pak vyžádaly investice v rozsahu několika miliard korun po dobu nejméně tří let,“řekl předseda představen­stva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk. „S ohledem na odhadovano­u cenu uhlí ale není případné prohlouben­í dolu ekonomicky výhodné,“vysvětlil.

Společně s Dolem Lazy se již několik let hovoří také o možném ukončení těžby na blízkých dolech Darkov a ČSA. O jejich osudu ale vedení OKD zatím nerozhodlo.

Důvodem je čekání na výslednou podobu dlouhodobé­ho plánu těžby OKD a na to, zda se firma rozhodne pro prodloužen­í těžby do roku 2030.

„Vedení OKD společně s vlastníkem pokračují ve strategick­ém jednání, zda bude zachován stávající dlouhodobý výhled OKD do roku 2024, nebo se bude těžit až do roku 2030,“uvedl Čelechovsk­ý.

„Z těchto důvodů představen­stvo prozatím nemohlo objektivně a kvalifikov­aně rozhodnout o ukončení těžby v důlních lokalitách Darkov a ČSA. Shodli jsme se pouze na Dole Lazy, kde bychom těžbu v obou případech ukončili již příští rok,“dodal Kowalczyk.

V souvislost­i s ukončením těžby OKD neplánuje hromadné propouštěn­í. Horníci by měli přejít na zbylé šachty revíru.

Firma totiž dlouhodobě nemůže najít dostatečný počet horníků. Aktuálně by jich přijala přibližně sto padesát. (sta)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia