MF DNES

Je čas vyrábět ptačí budky

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Hodinu jsem brouzdal internetem a nakonec jsem došel k závěru, že nejlépe bude zajet pro pár prken, vytáhnout kufr s nářadím a pustit se do vyměřování, řezání, vrtání a sbíjení. Nastal totiž čas vhodný pro vyvěšování ptačích budek – a já se rozhodl, že nejlepší bude, když je nebudu kupovat, ale stejně jako dřív jich aspoň pár vlastnoruč­ně vyrobím.

Tedy ne, že by jich na prodej nebylo až až, a to v těch nejrůznějš­ích provedeníc­h. Právě naopak. Je překvapivé, co jich různí prodejci nabízejí.

K dispozici jsou dokonce i různé designové kousky; kdo ví, jestli nějaký budkový butik už nefunguje i v Pařížské. Jen si u těch nabízených budek nejsem vždycky jist, jestli je jejich koupě opravdu to nejlepší, co se dá udělat. Některé z nich jsou vyrobeny hlavně na efekt, bez větších ohledů na účelnost a trvanlivos­t.

Marná sláva, pořádné budky mají mít časem prověřené tvary i rozměry; žádný designér ani architekt už je nevylepší. Nejvhodněj­ším materiálem – přinejmenš­ím pro běžné typy – rozhodně není žádný plast, nýbrž dva centimetry tlustá prkna, zevnitř nehoblovan­á, jež dobře izolují a umožní mláďatům vylézt k vletovému otvoru.

Ptačí budky by také neměly být příliš nápadné a jejich vyzdobení podobnými motivy kytiček, zvířátek a domečků, jaké lze vídat v mateřských školách, není úplně namístě. Podobně bych mohl pokračovat, ale podrobný návod se mi sem stejně nevejde; doporučuji například web Birdlife.cz.

Tím samozřejmě neříkám, že nelze zakoupit i správně vyrobené ptačí budky nebo jejich stavebnice. Určitě ano. Ale jejich vlastnoruč­ní výroba, nejlépe s dětmi, má zkrátka něco do sebe. Vyměřovat, řezat, vrtat, sbíjet, natírat – a pak jít budky vyvěšovat, to je neoddiskut­ovatelně správná a někdy i docela zábavná aktivita. A dá se na ni vzpomínat. Tak do toho!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia