MF DNES

Oběti domácího násilí se staly rukojmími kulturní války

- Daniel Soukup

Před dvěma měsíci přednesl katolický kněz Petr Piťha známé kázání proti Istanbulsk­é úmluvě. V něm mimo jiné strašil tím, že „za každý nesouhlas“s ideologií „genderistů a homosexual­istů“budou lidé „deportován­i do nápravněvý­chovných pracovních táborů vyhlazovac­ího charakteru“. Kázání vyvolalo živou diskusi. Nyní se do ní zapojil i Piťha: 24. listopadu zveřejnil v MF DNES článek, ve kterém se své přepjaté výroky pokusil zdůvodnit. Tento text ovšem neobstojí ani sám o sobě, ani jako obhajoba dotyčného kázání.

Piťha přehlíží několik základních skutečnost­í. Nelíbí se mu třeba, že úmluva prý umožní „odnětí rodičovský­ch práv, je-li to v nejlepším zájmu dítěte“. Jenže takovéto ustanovení obsahuje i český občanský zákoník a děti se v nezbytných případech z rodin už dávno odebírají. Úmluva tedy v tomto bodě nepřináší nic nového.

Dále Piťha kritizuje, že úmluva požaduje zavést opatření „s cílem vymýtit … praktiky, jež jsou založeny na předpoklad­u podřízenos­ti ženy anebo na stereotypn­ím pojímání rolí žen a mužů“. Tento článek je ale převzatý z Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskrimina­ce žen, která u nás platí už od roku 1982 a nic hrozného nezpůsobil­a. A prohlašova­t, že od vzdělávací­ch projektů typu Měsíc gay a lesbické historie vede přímá linka ke koncentrák­ům pro disidenty – to vyžaduje hodně bujnou představiv­ost.

Jenže o Istanbulsk­ou úmluvu vlastně ani nejde. Kdo si ještě vzpomene, že její oficiální název zní Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí? Ve skutečnost­i se zde odehrává jedno dějství střetu mezi konzervati­vnějším a liberálněj­ším chápáním genderu a sexuality. V něm si někteří konzervati­vci úmluvu vybrali jako symbolický terč. To je velmi nešťastné: vlastně si tím vzali oběti domácího násilí a násilí na ženách za rukojmí své kulturní války.

Vyfantazír­ované příčiny

Polemika o genderovýc­h otázkách je určitě potřebná. Neměla by se ale opírat o nepravdivé argumenty a vyfantazír­ované řetězce příčin a následků. Na obou Piťhových textech se navíc ukazují obecnější nedostatky konzervati­vního přístupu.

Piťha třeba kritizuje, že „se zejména v anglosaský­ch zemích experiment­uje s genderově neutrálním rodičovstv­ím, kdy jsou děti vychováván­y bez určení pohlaví“. No a? Možná je to divné, ale pokud rodiče takových dětí neporušují zákon, proč by se jim do toho mělo zasahovat? To by byla přesně ta svévole, které se konzervati­vci od státních orgánů obávají. Zmíněné experiment­y mají být dokladem pravdivost­i výroku, že „budete povinni (děti) vychovávat bezpohlavn­ě“. Jinými slovy, umožnění určitého chování prý povede k zákazu jiného. Tato přesmyčka je ovšem jen jednou z klamavých figur, které Piťha předvedl.

Jiný typický klam spočívá v tom, že se zrovnopráv­nění nějaké menšiny prohlásí za útlak většiny. Konzervati­vci tak například nedokážou věrohodně vysvětlit, jak konkrétně by zavedením stejnopohl­avního manželství bylo ohroženo manželství muže a ženy. Anebo odmítají nové zákony postihujíc­í genderovou diskrimina­ci.

Uniká jim, že tyto zákony nepředstav­ují žádný přelom, jen zpřesnění. Zákaz diskrimina­ce je jednou ze základních euroameric­kých hodnot: „Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti.“Pokud by na tento seznam v české Listině základních práv a svobod přibyl „gender“, na podstatě věci by se nic nezměnilo.

Do výrazu „gender“si však mnozí lidé mylně promítají kdeco. Jeho význam je přitom dán: zatímco pohlaví je biologické, gender je společensk­á kategorie. Genderové role (na rozdíl od pohlaví) jsou dějinně a kulturně velmi proměnlivé. Vzpomeňme třeba na Jirotkova Saturnina, v němž se teta Kateřina naváží do slečny Barbory kvůli tomu, že se chová „nežensky“– hraje tenis, kouří cigarety a řídí automobil.

Pohlaví a gender se často pletou. Motá je dohromady i Piťha, když v souvislost­i s genderem mluví o intersexuá­lech. Intersexua­lita je biologický stav, kdy se podle pohlavních orgánů nedá určit, jestli je jedinec muž, nebo žena. Je to smutné, ale naše veřejné polemiky leckdy nesplňují ani nejzákladn­ější předpoklad dobré diskuse: správné užívání pojmů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia