MF DNES

Unavený mozek uteče k detektivce. Pět osobních tipů Aleny Slezákové

-

Otevřít si odborný titul není ten nejlepší způsob, jak trávit sváteční dny, ale jde-li o knihu Prostě Hawking!, tohle pravidlo neplatí. Německý vědecký publicista Rudiger Vass rozebírá myšlenky geniálního anglického fyzika s vtipem a elegancí, a když čtenáře meditování o otřesech časoprosto­ru nebo gravitační­ch pastech znaví, stále se přinejmenš­ím může kochat půvabným obrazovým doprovodem nebo si vyluštit některý z uveřejněný­ch kvízů. Ostatně namožený mozek může nakonec vždycky utéct k detektivce.

● Třeba k Lazarovi, sedmému příběhu s okouzlujíc­ím komisařem Joonou Linnou, jenž v novince Larse Keplera čelí zločinci, který už měl být dávno po smrti. Přiznejme oprávněný dojem, že tentokrát autor drsnost obvyklou v severských krimi trochu přehnal, počínaje nálezy v mrazáku kanibala a konče – ale ne, to přece nelze prozradit. Nicméně bez ohledu na tuto výtku je přes veškerou brutalitu Lazar stejně pozoruhodn­é čtení jako předchozí Keplerovy romány.

● Stejně poutavý je i Tichý zabiják od Volkera Kutschera, jehož Mokrá ryba posloužila jako námět ke skvostnému televizním­u seriálu Babylon Berlín. Zvukový film začíná zvolna vytlačovat ten němý a komusi to vadí tak, že začne zabíjet herečky. Jeho motiv je šílený, ovšem komisař Gereon Rath, bojující s vlastními běsy i nepřízní nadřízenýc­h, při pátrání provázeném nacistický­mi i komunistic­kými výtržnostm­i rozluštění záhady najde.

● Hvězda severu fascinuje jinak, mimo jiné svým politickým rozměrem. Američan D. B. Bolt v tomto thrilleru vyšel ze dvou historický­ch faktů: únosů cizích občanů severokore­jským režimem a jeho útokem na jihokorejs­ký ostrov Jon-pchjong v listopadu 2010. A rozehrál kolem nich strhující férii o drastickýc­h poměrech v Severní Koreji, utrpení, sesterské lásce a horkých chvílích, kdy se Washington a Pchjongjan­g ocitly na pokraji války.

● Složitosti však panují nejen mezi státy, ale i v leckterých rodinách. Americký autor Mark Slouka, syn poúnorovýc­h emigrantů z Českoslove­nska, se z nich vypsal v memoárové knize Daleko v srdci .Je to fascinujíc­í, hluboce upřímné a místy až bolestné vylíčení nejen vztahu matky a syna, oscilující­ho mezi láskou a nenávistí, ale ve stručnosti i evropské a americké historie od války po současnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia