MF DNES

Raději pozdraví dvakrát než ani jednou

- Očima agenta Jaroslav Balaštík

Pět gólů v pěti po sobě jdoucích zápasech za New York Rangers je výjimečný počin, pro Filipa nová a nečekaná věc. Někoho napadne, že mu sláva stoupne do hlavy. Nemůžu to vyloučit, ale dovolím si tvrdit, že ho úspěch nezmění.

Díky skvělé výchově je velice skromný a zdvořilý. Když někam přijde, raději pozdraví dvakrát než ani jednou. Zdobí ho ochota, slušnost, poctivost. Za povahu zaslouží jasnou jedničku. Má obrovskou podporu od rodičů, bráchy, babiček a dědečků. Pokud mu nějak nakyne sebevědomí, projeví se na ledě. A tam ať ho klidně ukazuje.

Dočkal se odměny za trpělivost a dřinu. Zvládl rok na farmě. V úvodu této sezony vyhlížel první branku 17 utkání. Nedal se otrávit, čekání ho posílilo a on teď vše zúročuje.

Voláme si a píšeme o každém zápase. Probíráme povedené i slabší momenty. Líbí se mi jeho učenlivost. Umí naslouchat. Myslím, že mi věří. Ve své kariéře jsem posbíral hodně zkušeností, které se teď snažím Filipovi a dalším našim klukům předat. Mám radost, když vidím, jak je Filip v NHL dokáže využít. Dva roky jsme se bavili o pohybu centra. Správné najetí mu pomáhá dostat se víc k puku, v lepších pozicích, ve větší rychlosti. Kolikrát hraje velkou roli metr.

Nečerpám jen ze své hlavy. Pozoruju Crosbyho, McDavida, Plekance, Krejčího. Ty dráhy jsou podobné. Filip se potřebuje dostat v pravou chvíli na dané místo, aby usnadnil rozehrávku bekovi, aby co nejlépe převzal kotouč a aby mohla akce plynule pokračovat.

V létě jsme si v Kroměříži a Uherském Hradišti pronajali led a na pěti trénincích pracovali na Filipově zakončení. Šlo o drobnosti. Aby pálil pohotově, rychle a pokud možno nahoru, protože brankáři jsou čím dál lepší. Připomínal jsem mu, že my střelci jsme o myšlenku napřed před brankáři, kteří na nás teprve reagují. Je fajn, když si výhodu uvědomí a využije ji.

Musí gólmana zaskočit, například vypálit přes clonícího beka. Brankář puk do poslední chvíle nevidí, neví, ze které strany vyletí.

Filip stále sleduje sestřihy utkání. Vidí, jak pálí nejlepší kanonýři, jak padají góly. Dokáže si situace vyhodnotit a poučit se z nich.

Nechtěl bych na něm oceňovat jen body. U mladých hokejistů mě zajímá celý jejich projev. Gól nebo asistence jsou jen odměna. Podstatné je, že Filip čím dál lépe zvládá roli centra i křídla. Díky pracovitos­ti i fyzickým předpoklad­ům má před sebou báječnou budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia