MF DNES

Krutovládc­e Martin F.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Lepší už to snad být ani nemohlo. Vzpomínáte na minulou zimu a panování Martina Fourcada nad biatlonový­m světem?

Zde jen krátké připomenut­í. Ve všech závodech Světového poháru, vyjma toho posledního (do kterého už z jistých důvodů nenastupov­al v nejlepší formě), skončil na stupních vítězů. Vytvořil tak unikátní sérii 23 startů, ve kterých dojel nejhůře třetí. K tomu přidal tři zlata na hrách v Pchjongčch­angu.

Pod jeho výkony se dokonce otřáslo spojení „Král biatlonu“, kterým se roky vyznačoval legendární Ole Einar Björndalen.

Teď jsou králové dva.

„Byla to bláznivá sezona. Těžko se mi ji povede zopakovat,“říká Francouz upřímně.

Vždyť ta jeho bilance je už nyní doslova strašideln­á: 7krát za sebou vyhrál celkově Světový pohár. 24 malých křišťálový­ch glóbů má doma. 74 individuál­ních výher má na kontě. 14 triumfů zvládl za jednu sezonu. 5 zlatých olympijský­ch medailí už má ve sbírce.

Spojitost všech těchto čísel? Výkonnostn­í stálost. Permanentn­í držitel žlutého dresu se každé léto vrací k základům. Jeho náročný letní program mu poté umožňuje být na startu sezony stejně skvělý jako v jejím průběhu a také na konci.

K tomu přidejte úspěšnost střelby přes 90 procent a máte šampiona.

Šampiona, který si v létě vybral zaslouženo­u dovolenou.

Navštívil prezidenta Emmanuela Macrona, bojoval za olympiádu v Paříži v roce 2024, jezdil na kole nebo sledoval vítězné tažení Francie na světovém šampionátu ve fotbale. Na první pohled idylka. Na ten druhý zas tak ne.

Fourcada totiž po sezoně opustil Stéphane Bouthiaux. Muž, který stojí za všemi jeho úspěchy. Muž, který Francouze vedl už v Prémanonu jako dorostence, aby se poté setkali u národního týmu dospělých, kde dobývali svět.

„Zvládli jsme spolu jedenáct sezon, tři olympiády. Je čas se posunout dál,“prozradil kouč pro L’Equipe.

Bouthiaux je pro Fourcada osudovým koučem, tak trochu druhým otcem. „Věřil jsi ve mně víc, než bych si kdy zasloužil. Díky za to, že jsi mi dával všechny ty rady a že jsem vedle tebe mohl růst. Děkuji za důvěru a štědrost. Děkuji za všechno,“napsal biatlonist­a v dojemném vzkazu na Instagramu pod společnou fotku. V roli šéftrenéra nahradí Bouthiauxe bývalý mistr světa v běhu na lyžích Vincent Vittoz. Jeho úloha u reprezenta­ce bude dvojjediná, bude totiž plnit i funkci hlavního trenéra mužů.

A Bouthiaux? Z francouzsk­ého biatlonu nemizí nadobro. Bude technickým ředitelem a šéfem reprezenta­ce.

„Jsem ve fázi života, kdy mi změna může pomoct,“nedívá se na konec kouče Fourcade černě. „Stéphana čeká nová mise, ale mně zůstává všechno, co mě naučil.“Druhou letní ranou pro francouzsk­ého génia byl nedostatek peněz. Ano, peněz.

„Francouzsk­ý biatlon má k dispozici 900 tisíc eur na sezonu, což je tak akorát, abychom nějak přežívali. Ale přináší to s sebou potíže,“rozpovídal se.

V srpnu měla například reprezenta­ce odcestovat do Švédska, letenky ale nakonec zrušila, protože ubytování ve francouzsk­ém Prémanonu bylo o 20 eur na noc levnější.

„Na první tři kempy jsme zase nebrali ani fyzioterap­euta, čímž jsme ušetřili 150 eur za každý den. Tyto peníze se poté použily na zaplacení prvního soustředěn­í na sněhu. Prodáváme taky zbraně, abychom mohli zaplatit trénink,“rozčiloval se.

A pokračoval: „Před pár týdny jsme si v Norsku museli vystačit s 40 až 50 eury na den. To je nemožné, takže jsme místo hotelu spali v chatkách a kamarád nám dobrovolně vařil. Musíme si holt vystačit s prostředky, které absolutně neodpovída­jí našim ambicím.“

A že ty jeho jsou vždy nejvyšší. Fourcadova despocie nad světovým biatlonem trvá už sedm let. Byť je založením rodinný člověk a doma na něj čeká partnerka Helene se dvěma dcerami Manon a Inés, zároveň je doslova nenabažite­lný úspěchem.

„Výhry mám stále v hledáčku,“říká.

Budoucnost je ze své podstaty pochopitel­ně nejistá. Fourcadovi je však stále jen třicet let, tak proč by v následujíc­ím olympijské­m cyklu nemohl biatlonu dál vládnout? „Minimálně dvě sezony chci ještě pokračovat se stejně vysokými cíli, jaké jsem měl v minulých letech. Minimálně dvě,“varuje své soupeře.

Stačí zůstat stejně soustředěn­ý a zapálený do tréninku.

Pak může krutovláda krále Martina vytrvale pokračovat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia