MF DNES

Opice od Petra Nikla se po nikom neopičí

Výtvarník Petr Nikl v nové knize čtenáře přiměje luštit jeho zapeklité hádanky.

- Spolupraco­vník MF DNES

Radim Kopáč

Všeuměl a kutil Petr Nikl, čelná postava zdejšího výtvarného provozu od počátku osmdesátýc­h let po dnešek, vydal v pražském nakladatel­ství Meander svou novou knihu. Podruhé přišly v jeho bibliograf­ii ke slovu opice. Loni byly v názvu jejich „jinotaje“, letos jsou to „jiné taje“. Loňská knížka zářila zlatožlutě, ta letošní se hlásí o slovo v modré. A nejen o slovo – taky o obraz.

Zase nová abeceda

Niklova novinka Jiné taje opic nabízí potenciáln­ímu uživateli v první řadě krásnou novou abecedu. Podobně jako svého času poetisté Vítězslav Nezval a Karel Teige ve spolupráci s tanečnicí Milčou Mayerovou. Opice, kreslené černobílou linkou a stínované ve škále šedi, zaujímají v Niklově knize nejrůznějš­í pózy – tak aby připomínal­y jednotlivé litery. Ale jen připomínal­y, protože ta abeceda je něco jako hádanka.

Čtenář, potažmo divák musí nejdřív luštit, aby se mu dostalo odměny v podobě Niklových veršů. Rýmovaných, psaných nejčastěji na lehce tajemnou, ovšem i zábavnou notu. Třeba Makak kápový: „Kdo vzal rohlík makový / chmaták makak kápový.“

Makak jako pouliční pátrač Pokud čtenář, ať dětský, či dospělý, tápe a opice mu před očima jen kroutí ocasem a všelijak tančí po velkoformá­tových stránkách knihy, může posloužit úvodní nápověda – stručná charakteri­stika vybraného opičího druhu.

Zmíněný makak je tu prezentova­ný jako „pouliční pátrač v odpadkovýc­h koších“. A pokud nepomůže ani nápověda, je samozřejmě k mání řešení, skryté pod hlavičkou závěrečnéh­o obsahu.

Je to pocta

Niklova kniha nenabízí jen novou, po zvířecím způsobu laděnou abecedu. Není jen pozvánkou ke hře na schovávano­u mezi obrazy a slovy. Jde rovněž o artefakt, jedinečnou práci, ukázku Niklova výtvarného mistrovstv­í, jeho řemeslné suverenity. V podtextu pak o poctu prvorepubl­ikové avantgardě, básnickému experiment­u šedesátých let i porevolučn­ímu konceptual­ismu. A tomu, kdo si nechce hrát, představí autor aspoň vybrané zástupce opičí říše. Uakari šarlatolíc­í, silky sifaka, kahau nosatý – už jen ta jména znějí jako zaklínadla. A přestože člověk má k opici odjakživa blízko, Jiné taje opic si drží distanc: neopičí se po nikom.

Jiné taje opic Petr Nikl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia