MF DNES

Spící projekt metropolit­ní nemocnice

Praha jako jediný kraj nemá vlastní nemocnici. Plán na její zřízení se ale zatím vzdaluje.

- Redaktorka MF DNES — s přispěním Martina Bajtlera

Kristína Paulenková

PRAHA Vedení metropole na zdravotní péči ve městě nemá zásadní vliv a ani mít nemůže, nemá pod sebou totiž žádnou nemocnici. Už v minulosti se mluvilo o tom, že by v Praze měla vzniknout metropolit­ní nemocnice, nebo dokonce jejich celá síť.

Současný primátor města Zdeněk Hřib (Piráti) má jako lékař, který se ale přímo medicíně nikdy nevěnoval, ke zdravotnic­tví blízko. Ještě před letošními volbami říkal, že Praha potřebuje vlastní nemocnici akutní péče, aby mohla lépe ovlivňovat koncepci péče o zdraví o své občany.

Po třech týdnech ve funkci zatím ale vedení města teprve řeší, jak by celá koncepce zdravotnic­tví měla vypadat. „Momentálně řešíme Nemocnici Na Františku, jak by tam měla být strukturov­ána péče, a budeme se zabývat i otázkou Nemocnice Na Bulovce,“uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Projekt metropolit­ní nemocnice nové vedení města tak nezavrhuje, zatím ale řeší podle nich akutnější problémy ve zdravotnic­tví.

Půl miliardy na rekonstruk­ci

O Nemocnici Na Františku i Bulovce se již dříve mluvilo jako o zařízeních, která by mohla dostat pod svou správu Praha. Nemocnici Na Františku v současné době spravuje městská část Praha 1.

Bulovka je zase specifická tím, že přestože některé prostory patří metropoli, a musí se tedy podílet na jejich údržbě, v budovách provozuje fakultní nemocnici stát.

Ještě minulé vedení města navíc rozhodlo, a nové vedení to potvrdilo ve svém koaličním programu, že se Bulovka opraví příští rok. „V příštím roce by se měl rekonstruo­vat pavilon číslo 5, což je budova chirurgie, která vyjde zhruba na půl miliardy,“uvedl Filip Řepa, tiskový mluvčí Nemocnice Na Bulovce.

Město v areálu vlastní devět budov, což tvoří asi dvě třetiny celého komplexu. Dále Praze patří pět dalších objektů, mezi kterými je třeba kotelna nebo kaple.

Přestože město do budov investuje, nemůže nijak ovlivnit zdravotní péči uvnitř nemocnice. Přesto je nové vedení města opatrné a nechce dělat zatím žádná unáhlená rozhodnutí.

„Zatím zjišťujeme, jaké je nejlepší řešení, a jestli to bude projekt metropolit­ní nemocnice, je nyní předčasné říkat,“řekla radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

Radní uvedla, že ohledně Nemocnice Na Františku čekají na analýzu, kterou nechalo vypracovat minulé vedení. Ta by měla být hotová tento týden. Společně pak začnou pracovat na plánu.

Vizi metropolit­ní nemocnice navíc odsouvají i problémy s penězi. „Plány na metropolit­ní nemocnici nebo na koncepční řízení zdravotnic­tví hlavním městem Prahou úzce souvisejí s otázkou přenastave­ní financován­í ve zdravotnic­tví jako takovém,“dodal Hřib.

Primátor připomněl projekt ministerst­va zdravotnic­tví DRG Restart, který má proměnit financován­í akutní péče v nemocnicíc­h a začal se připravova­t v roce 2015. Hradit by se podle něho mělo v roce 2020. „Dokud nebude vyřešena otázka spravedliv­ých úhrad, není možné řešit otázku metropolit­ní nemocnice,“dodal Hřib.

Regionální nemocnice totiž dlouhodobě kritizují systém úhrad ve zdravotnic­tví, kdy dostávají za výkony paušální platby, které nezohledňu­jí kvalitu ani skutečné potřeby pacientů. Nový systém by měl být spravedliv­ější a ministerst­vo hledá řešení.

Podle nového systému projektu DRG se bude stínově vykazovat péče již v příštím roce. „Jedná se o robustní změnu, která vyžaduje několikale­tý náběh,“uvedla tisková mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Plán ztroskotal několikrát

Už v roce 2012 vedení magistrátu chtělo převzít pod svou správu Homolku, Bulovku, Thomayerov­u a podolskou porodnici od státu.

Poté, co byl primátor Bohuslav Svoboda odvolán a nahradil ho Tomáš Hudeček (ex TOP 09), projekt metropolit­ní nemocnice skončil.

Letos v létě začalo vedení o metropolit­ní nemocnici opět hovořit. Po volbách se vedení vyměnilo a hledá vlastní řešení. „Projekt metropolit­ní nemocnice nepohřbívá­me, jsme otevření jakémukoli­v řešení, ale musí to dávat smysl,“dodala Johnová.

 ??  ?? Potřebuje investice Praha vlastní na Bulovce dvě třetiny areálu. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Potřebuje investice Praha vlastní na Bulovce dvě třetiny areálu. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia