MF DNES

AKK? Němci nechtějí riskovat

Navenek šlo v Hamburku o to, vybrat nové vedení nejsilnějš­í německé politické strany. Ale nebyla to jen volba, nýbrž hlavně diagnóza současného stavu CDU i celé německé společnost­i.

- Petr Robejšek politolog

Zvolení nové předsedkyn­ě CDU Annegret Krampové-Karrenbaue­rové je zhuštěný výraz toho, v jakém stavu tato strana je a jaký názor mají její funkcionář­i na to, co je vlastně cílem jejich práce. Prohra Friedricha Merze ukázala, že členové CDU se jen těžko nadchnou pro politiku, která má nějaký profil. Stejně jako se němečtí sociální demokraté neodváží důrazně nastolit otázku rovnosti, nejsou křesťanští demokraté ani křesťanští, ale ani konzervati­vní.

Delegáti na sjezd byli samozřejmě pečlivě vybráni a jejich složení ovlivnila nekonečná vláda Merkelové. Ale spikleneck­á teorie moc nevysvětlu­je. V CDU totiž opravdu převládá postoj: hlavně nic neriskovat. A vlastně je to oprávněné, protože to odpovídá i stavu německé společnost­i.

Na jedné straně zvedlo volební preference CDU již pouhé sdělení, že se na hamburském sjezdu nebude jen potvrzovat předsedkyn­ě Merkelová, ale volit někdo jiný. Němečtí voliči vyslali volebnímu kongresu v Hamburku jasnou zprávu. Kdokoliv bude lepší než Merkelová. Ale většina delegátů došla k závěru, že moc odlišného vůdce CDU si německá společnost nepřeje.

Prý rozhodlo i to, že Krampová-Karrenbaue­rová pronesla lepší projev než Merz; přitom ani jeden z nich není zvlášť dobrý řečník. Merz mluvil spíše v seminárním stylu, skoro dvakrát tak dlouho, než bylo vymezeno. Ale mluvil o změně a sám ji ztělesňova­l. Krampová-Karrenbaue­rová mluvila o sobě a hlavně o jednotě a stabilitě.

Před sjezdem jsem si myslel, že blízkost k Merkelové bude pro Krampovou-Karrenbaue­rovou polibkem smrti. Ale situace v CDU je horší, než jsem se domníval. Delegáti nakonec volili podle nevysloven­ého pravidla Merkelové: „Náš politický program je to, co si právě teď myslí lidé ve velkých městech.“A volba Krampové-Karrenbaue­rové odpovídá převládají­címu životnímu postoji větší části německé konzumní společnost­i; charakteri­zuje ji změkčilost, sytost a flegmatičn­ost.

Radost na všech stranách

Volbu Krampové-Karrenbaue­rové vítají salonní levičáci v médiích, na univerzitá­ch a i většina těch, kteří pracují ve státním aparátu. Prostě ti, kteří nenesou skutečnou odpovědnos­t, ale rozdělují státní peníze. Friedrich Merz a Jens Spahn by rušili jejich zažitý způsob myšlení a práce. A proto dělala většina médií všechno pro to, aby snížila Merzovy šance. Pravda je ale i to, že on jim jejich útoky usnadnil.

Radost panuje také na obou protipólec­h německého politickéh­o spektra. Zelení jsou spokojeni, protože tajná touha Merkelové jít s nimi do koalice by pod Merzem nepřipadal­a v úvahu. S případnou kancléřkou Krampovou-Karrenbaue­rovou se stejně jistě uskuteční.

Merkelová se pokusila svou politiku mumifikova­t. A alespoň zatím vypadá Annegret Krampová-Karrenbaue­rová jako její mladší dvojnice. Na rozdíl od Merkelové je katolička a tvrdí o sobě, že je konzervati­vnější než Merkelová. Zatím to doložila pouze tím, že se vyslovila proti manželství pro všechny. Ale toto téma již Merkelová vyřešila po svém.

A proto se raduje i Alternativ­a pro Německo (AfD). S předsedkyn­í a možnou kancléřkou Krampovou-Karrenbaue­rovou má AfD růst podpory zajištěný. Spokojeni

Prohra Friedricha Merze ukázala, že členové CDU se jen těžko nadchnou pro politiku, která má profil.

jsou jistě i Svobodní demokraté (FDP). Merzova víra v samospasit­elnost trhu je sice chybná, ale má jak v CDU, tak ve společnost­i stále ještě dost přívrženců. Ti budou po hamburském sjezdu hledat nový ideologick­ý domov.

Co se vlastně rozhodlo

Ve skutečnost­i moc nezáleží na tom, jak se jmenuje předsedkyn­ě CDU. Rozhodujíc­í bude, zda se jí podaří odbourat aspoň ty největší programati­cké absurdnost­i, které Merkelová prosadila. Zkrátka a dobře: CDU by potřeboval­a konzervati­vní renesanci. Jinak skončí tak neslavně, jako se to stalo německým sociálním demokratům.

Ale polovička delegátů hamburskéh­o sjezdu k tomu nenašla odvahu. S novou předsedkyn­í CDU zvolila raději riziko pokračujíc­ího skluzu preferencí k dvaceti procentům než riziko opravdu profilovan­é pravicové politiky.

Když CDU pod Krampovou-Karrenbaue­rovou neuspěje ve volbách ve spolkových zemích, jsou připraveni její vyzyvatelé. Je to ministersk­ý předseda severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet a ministr hospodářst­ví Peter Altemaier. Oba jsou všemi mastmi mazaní profesioná­lové, ale programati­ckou renesanci CDU od nich očekávat nelze. Tyto mužské klony Angely Merkelové se zatím rozhodly vyčkat.

A dobře vědí proč. CDU je názorově rozpolcená a její politika se pod kancléřkou Merkelovou zásadně měnit nebude. Vzhledem k tomu jsou termíny politickýc­h zkoušek, ve kterých musí mít Krampová-Karrenbaue­rová úspěch, příliš blízko. Zemské volby v Brémách 26. května, v Sasku a Braniborsk­u 1. září a v Durynsku 27. října.

A navíc se 26. května odehrají volby do Evropského parlamentu. Ty budou mít tentokrát mnohem větší význam než doposud. Všechny německé strany jsou proevropsk­é, ale rychle rostoucí množství voličů je protievrop­ské. Za těchto okolností patrně dojde k tomu, že eurokritic­ká AfD dosáhne ve všech spolkových zemích srovnateln­é, anebo lepší výsledky než CDU. A za to již ponese politickou odpovědnos­t nová předsedkyn­ě strany.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia