MF DNES

Eurovolby: lídři a strategie Na Babiše zbyl neznámý Poc

- Petr Kolář reportér MF DNES

Většinou bývají pokládány za volby druhého řádu. Přesto bude klání o Evropský parlament v květnu příštího roku pořádně zajímavé. Půjde totiž o jediné volby, které se v příštím roce uskuteční. Na rozdíl od průzkumů veřejného mínění dají naprosto přesný obraz o tom, jak si která strana stojí a jaké jsou trendy.

To vše umocněno tím, že se celá země promění v jeden volební obvod a stejnou kandidátku tak budou volit lidé v Praze, Brně, Ostravě a na dalších místech Česka.

Už nyní proto v jednotlivý­ch stranách finišují přípravy kandidátní­ch listin a vybírají se jednotliví lídři. Jak si zatím která strana vede?

ČSSD: Do voleb s „nudařem“

Zřejmě největší pozornost bude upřena na sociální demokracii. Vládní strana ne a ne vybřednout z vleklé krize. V průzkumech se pohybuje na hraně pěti procent nutných pro vstup do Sněmovny, uvnitř ČSSD se neustále handrkují dva zhruba stejně početné tábory příznivců a odpůrců vládní účasti.

Předseda Jan Hamáček nejspíš svůj mandát obhájí i na březnovém sjezdu ČSSD, po volební katastrofě v komunálníc­h a senátních volbách by následně potřeboval nějaký úspěch. Jenže na ten to ani v eurovolbác­h nevypadá.

Socialisté totiž nemohli najít výrazného lídra. Ten minulý – sociolog Jan Keller – se s ČSSD podstatně názorově rozchází. Ve svých pravidelný­ch komentáříc­h pro Právo stranu čas od času docela ostře kritizuj, a na jeho pokračován­í v europarlam­entu tudíž v sociální demokracii nemá téměř nikdo zájem. Kromě něj v europarlam­entu z vlastního rozhodnutí skončí i Miroslav Poche, jenž by se měl naplno přesunout do Černínskéh­o paláce, který z pozice ministra zahraničí řídí jeho někdejší asistent Tomáš Petříček.

Socialisté se pokusili nabídnout roli lídra kandidátky šéfovi Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josefu Středulovi, ale ten poměrně rázně odmítl. Před pár měsíci uvedl, že zvažuje spíš kandidovat na prezidenta, až ve funkci skončí Miloš Zeman.

Post jedničky sociální demokraté nejméně dvakrát nabídli také svému někdejšímu ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi. Také marně. Lídr z posledních voleb do Sněmovny vzkázal, že se nechce „uklidit do Evropy“. Podle lidí ze Zaorálkova okolí má pocit, že si poslední volební porážku po více než roce už odpracoval a hodlá se opět naplno pustit do politiky ve Sněmovně.

Role lídra tak nejspíš připadne nepříliš známému a nevýrazném­u europoslan­ci Pavlu Pocovi, jenž byl v roce 2014 na kandidátce trojkou. I lidé blízcí vedení ČSSD připouštěj­í, že je to tak trochu z nouze ctnost.

„Pavel Poc má docela zajímavá témata – potraviny, ale je to trochu nudař. Jenže o to stojí, zatímco nikdo jiný se do toho moc nehrne, protože ty volby zavánějí malérem,“popisuje zdroj blízký vedení strany.

Mimochodem, na Pocových osobních webových stránkách visí u kolonky „Má práce v europarlam­entu“následujíc­í citát: „Včerejšek byl velmi důležitý v rámci dlouhého procesu schvalován­í nebezpečný­ch látek v EU. Kdyby se vyslovila pro návrh většina zemí, používali bychom glyfosát až do roku 2031.“

Babiš: Kampaň povedu já

Naproti tomu šéf ANO Andrej Babiš chce v evropských volbách uspět hodně. Až tak, že se v nich hodlá angažovat osobně. „Povedu kampaň, i když nebudu kandidovat,“prohlásil už v září v Lidových novinách s tím, že „názor na migraci bude důležitý“a hnutí ANO bude tuto otázku samozřejmě zdůrazňova­t.

Také ANO bude mít jiného lídra než před čtyřmi lety, tehdejší jednička a dvojka Pavel Telička s Petrem Ježkem se s hnutím rozešli ve zlém. Na prvním místě kandidátky by tak nejspíš měla figurovat jejich kolegyně z europarlam­entu a Babišova oblíbenkyn­ě Dita Charanzová, kterou šéf ANO na tuto pozici doporučuje.

ODS: Opět Zahradil a Tošenovský

U občanských demokratů žádné překvapení nečekejte. Jedničkou by měl být opět Jan Zahradil, který je v europarlam­entu už od roku 2004, bude tedy usilovat o čtvrté pětileté volební období za sebou.

Svoji pozici chce Zahradil posílit i oznámenou kandidatur­ou na předsedu Evropské komise, kam ho nominovala frakce Evropští konzervati­vci a reformisté (ECR), kam ODS v rámci europarlam­entu patří. Jenže její nejsilnějš­í částí byli odcházejíc­í britští konzervati­vci, takže je Zahradil nejspíš bez šancí. Kromě toho, že se v rámci EU zviditelní. Dvojkou by pak měl být místopředs­eda ODS Evžen Tošenovský, jenž usiluje o třetí zvolení v řadě. Pokud uspěje, mohl by se místo něj na příštím volebním kongresu vrátit do vedení exministr Pavel Drobil.

TOP 09/STAN: A co Pospíšil?

TOP 09 hodlá pokračovat v upevňování spolupráce se Starosty a nezávislým­i. Po komunálníc­h a senátních volbách se dohodli i na společné kandidátce do europarlam­entu. Za jedničky obou hnutí jsou pokládáni stávající europoslan­ci Luděk Niedermaye­r za topku a Stanislav Polčák za STAN. Přičemž lídrem kandidátky by měl být prvně jmenovaný.

Jenže vším může ještě zamíchat předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Poté, co nedosáhl na post primátora Prahy, odmítl místo v městské radě, kterou jeho strana v hlavním městě utvořila s Piráty a hnutím Praha sobě Jana Čižinského. Účastí v radě by totiž nesplňoval požadavek Pirátů, že radní nesmějí zároveň zastávat jinou významnou politickou funkci.

Lidé z Pospíšilov­a okolí proto naznačují, že se v květnu post europoslan­ce nejspíš pokusí obhájit. Otázkou je jen, z jakého místa. Jestli jako lídr celé kandidátky, anebo ze třetího místa za Niedermaye­rem a Polčákem. Tak tomu ostatně bylo i v roce 2014, jenže Pospíšil oba snadno přeskákal, když získal rekordní počet téměř 78 tisíc preferenčn­ích hlasů.

Okamura: Spoleh na Le Penovou

Na společnou kandidátku topka a STAN lákaly také lidovce, ale ti jim dali košem a hodlají kandidovat samostatně. Čelo kandidátky bude tvořit trio stávajícíc­h europoslan­ců v pořadí Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová.

Obhajovat posty v europarlam­entu budou i všichni tři komunisté. Tedy Kateřina Konečná, Jiří Maštálka a Jaromír Kohlíček, který v únoru 2016 nahradil zesnulého Miloslava Ransdorfa. Jedničkou by měla být opět Kateřina Konečná, která si svoji pozici pojistila, když byla letos v dubnu zvolena místopředs­edkyní strany.

Ucházet o místa v Evropském parlamentu se chtějí i Piráti a SPD Tomia Okamury. O podobě jejich kandidátek zatím moc známo není, ale okamurovci hodlají podle očekávání spoléhat na protimigra­ční politiku a spolupráci s Národní frontou Marine Le Penové či Ligou Mattea Salviniho.

Šéf ANO Andrej Babiš chce v evropských volbách uspět hodně. Až tak, že se v nich hodlá angažovat osobně.

 ?? Foto: Getty images ?? Do Evropy Po odchodu Britů z Evropské unie ubude v europarlam­entu poslanců – z dosavadníc­h 751 na 705. Čechům i po schválené změně zůstane 21 mandátů.
Foto: Getty images Do Evropy Po odchodu Britů z Evropské unie ubude v europarlam­entu poslanců – z dosavadníc­h 751 na 705. Čechům i po schválené změně zůstane 21 mandátů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia