MF DNES

Jen holé lebky? Antisemité v Evropě už mají novou tvář

Letos je to 80 let, co Německem otřásla křišťálová noc. Podle nedávného průzkumu to však vypadá, že v Evropě se na holokaust už zapomnělo.

- Redaktorka MF DNES

Dagmar Langová

BERLÍN Učitelce Rachel se změnil život v noční můru poté, co ve škole přiznala, že je Židovka. „Na učebnicích jsem našla svastiky, kreslili penisy kolem mého jména na tabuli, ve třídě na mě křičeli: ‚Hej, Židovko!‘“popsala stanici CNN svou zkušenost z německé školy. Už učí jinde a své náboženstv­í opět tají. Ani vedení školy, ani policie jí totiž nepomohly. Nebraly její stížnosti vážně.

Počet útoků na židovské učitele a žáky v německých školách poslední roky prudce narůstá. Na židovskou dívku křičeli, že patří do plynu, 14letého chlapce zase spolužáci zkopali, protože je Žid. Foukali mu cigaretový kouř do obličeje a ptali se ho, jaké je to je být poslaný do sprch.

„Holokaust? Co to je?“

Problém se ale netýká jen Německa, kde je dnes ve školách nejčastějš­í nadávkou slovo Žid bez ohledu na to, kdo jím je, anebo ne. Kromě Izraele není na světě stát, kde by Židé tvořili více než dvě procenta populace. Průzkum CNN, který se v Rakousku, Německu, Británii, Francii, Polsku, Maďarsku a Švédsku dotazoval sedmi tisíc lidí, ukázal, že více než třetina Evropanů si myslí, že v jejich zemích žije mezi třemi až deseti procenty Židů a že tam mají příliš velký vliv.

Pět procent z dotázaných dokonce uvedlo, že nikdy neslyšeli o holokaustu. Mezi Francouzi ve věku od 18 do 34 let to byl každý pátý. V Rakousku, kde se narodil Adolf Hitler, pak 12 procent mladých. O holokaustu neví nebo ví velmi málo 40 procent mladých Němců. Experti to vysvětlují tím, že nemají pocit, že by se jich to týkalo, a je to pro ně minulost, která s dneškem nemá nic společného.

Našli se i tací, kteří v sondáži uvedli, že za antisemiti­smus si mohou Židé sami, anebo jako příčinu svých protižidov­ských postojů uváděli jednání Izraele.

Značná většina násilných útoků na Židy v posledních letech ve Francii byla spáchána muslimy. Ti si svou nenávist vozí ze svých domovských zemí a příčinou je Izrael. Také Švédsko či Nizozemsko registrují větší počet útoků na košer obchody a synagogy poté, co se tam zvýšil počet muslimů.

Je za tím výchova i média, kdy například palestinsk­é učebnice nabádají k zabíjení Židů. Snad nejvíc šokující letos byla reportáž v palestinsk­é televizi, kde byly použity fotky zavražděný­ch Židů při holokaustu a u toho informace, že jde o Araby zavražděné Židy.

Podle německo-židovského historika Michaela Wolffsohna se muslimský antisemiti­smus v Evropě spojuje s tím levicovým, jemuž je Izrael rovněž trnem v oku. Britská policie začátkem listopadu začala vyšetřovat antisemits­ké projevy členů opoziční Labouristi­cké strany. Podle tisku například jeden z nich na sociální síti vyzýval k tomu, aby se Británie „zbavila Židů“.

Nejsem antisemita, ale...

„Když jste Židem v Německu, cítíte útoky ze všech stran,“říká devatenáct­iletý Florian Mätzschker. Situace tam došla tak daleko, že letos v dubnu německá židovská obec svým členům doporučila, aby místo jarmulky nosili kšiltovku.

Německo nasadilo do škol na 170 expertů proti šikaně, zřídilo i linku pro oběti. Ale podle Felixe Kleina, který letos v dubnu usedl do nově vzniklé funkce komisaře pro antisemiti­smus, je pro ně velmi těžké celý problém uchopit, i když na druhou stranu ho mnozí přehlížejí.

Ze situace v Evropě je často viněn nárůst popularity stran, které jedou na vlně proti migraci. V důsledku jejich rétoriky prý padlo tabu, pokud jde o urážky a rasistické výlevy hlavně na sociálních sítích.

Michael Wolffsohn však tvrdí, že v případě krajní pravice jde o diskrimina­ci Židů, ale muslimský antisemiti­smus je nejagresiv­nější a likvidační.

Americký server Algemeiner začátkem roku ve svém komentáři napsal, že „nenávist vůči Židům je dnes cool“hlavně mezi mladými, kteří poslouchaj­í rap. V Evropě ho zastupují často právě muslimští hudebníci.

To, co se v Evropě děje, je však dáno i politikou, kdy se o Palestincí­ch často hovoří jen jako o obětech, zatímco o Izraelcích jen jako o agresorech.

Vinu na tom mají i politici a některé nevládní organizace. Jako příklad Algemeiner uvádí, že když v Amsterdamu mával jeden muslim vlajkou Islámského státu a křičel Smrt Židům, nikdo nezasáhl. A když na propalesti­nské demonstrac­i ve Vídni křičeli: Smrt Židům, byli zatčeni tři Izraelci, který tam byli na protidemon­straci. Kvůli tomu, že prý provokují.

Hlavně na levici zaznívá, že nejsou žádní antisemité, že jen kritizují Izrael. Samozřejmě, kritizovat je možné jakýkoli stát. Ovšem popírat právo Židů na jejich domovskou zemi, už je něco jiného. Stejně jako popírat právo Izraele na existenci nebo ho vinit ze všech problémů na Blízkém východě. To podle Kennetha Jakobsona z americké Ligy proti hanobení už antisemiti­smem je. Stejně jako to, když někteří srovnávají Izrael s nacistický­m Německem. To všechno totiž antisemiti­smus podle něj legitimizu­je.

Na útěku

Zatímco ještě před zhruba deseti lety se nadšeně psalo, jak Židé znovu objevují Berlín a přicházejí z Izraele, po roce 2015, kdy přišla migrační vlna, se to mění. Podle rabína Dorona Rubina mnozí teď uvažují o odchodu do Izraele.

Ve Francii se vlna odchodů do Izraele zvedla už před lety a nyní nervozita narůstá i mezi britskými Židy. Podle izraelskéh­o listu Jediot Achronot o stěhování do Izraele uvažuje 40 procent z nich, a to kvůli útokům na ně i z obav, že v příštích volbách vyhrají labouristé v čele s Jeremym Corbynem, kterého považují za antisemitu.

 ?? Foto: Getty Images ?? Standard? Vojáci hlídají vchod do židovské školy v Paříži po jednom z teroristic­kých útoků. Pro většinu synagog, škol či židovských center v Evropě jsou zvýšená bezpečnost­ní opatření už standardem.
Foto: Getty Images Standard? Vojáci hlídají vchod do židovské školy v Paříži po jednom z teroristic­kých útoků. Pro většinu synagog, škol či židovských center v Evropě jsou zvýšená bezpečnost­ní opatření už standardem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia