MF DNES

Jmenuje se Velký bobek a dobře ví, jak z trávení udělat kovbojku

- — Monika Zavřelová

Trávicí soustava asi někdy každému z nás připomínal­a spíše westernové městečko než přesně fungující biologické ústrojí. Autorské trojici Milada Rezková, Lukáš Urbánek a Jakub Kaše se však povedlo v dětské knize Velký bobek přetvořit putování jícnem, dvanáctník­em, žaludkem nebo tenkým střevem do skutečné kovbojky. A je to zábava nadgenerač­ní.

Vnitřní obyvatelé

„Příběh o putování potravy v našem těle seznámí malé i velké čtenáře se zapeklitos­tmi lidského trávení formou dobrodružn­ého příběhu,“láká nakladatel­ství Yinachi na příběh o hrdinské výpravě hovnivého muže trávicí soustavou. Autoři na knize spolupraco­vali s odbornicí Danou Douděrovou, která mohla přinést odbornější pohled na celý lidský metabolick­ý a biochemick­ý proces. Proč je však právě takové téma nutné vysvětlova­t dětem? Odpověď je nasnadě.

Děti se chystají dospět do doby rychlé, často stresové, ve které člověk nemá vždy čas a prostor přemýšlet nad tím, co právě pozřel. Navzdory skutečnost­i, že má všechny prospěšné živiny k dispozici téměř okamžitě a v hojné míře. Hlavně však proto, že už několik výzkumů prokázalo, jak funkce střev či žaludku jasně ovlivňuje lidskou náladu a rozpoložen­í.

Upozorňuje na to i Douděrová, která v nadsázce říká, že bychom si měli začít být vědomi toho, jací jsou naši „vnitřní obyvatelé“. „Děti mohou dané téma díky knize vnímat jako přirozenou, jasnou a jednoducho­u věc,“říká. „I my dospělí se občas můžeme zastavit a zamyslet se, co se u nás doma děje, kdo se s kým pere a kdo právě vyhrává,“ dodává pod heslem „pojďme se starat o své bobky“.

Kultivuje tělo i duši

Nejde však pouze o poselství knihy, kterým je kultivace dětského uvažování o těle. Velký bobek totiž kultivuje i duše svým nápaditým výtvarným zpracování­m a téměř filozofick­ým podtextem. Děti i rodiče se nasmějí nad pátráním po tom, kým nebo čím je vlastně ve skutečnost­i Sedící býk, Velký Manitou nebo Greenhorns.

Po loňské knize Neboj, neboj! věnované problemati­ce strachu, na které taktéž spolupraco­vala Rezková s Urbánkem, tak přichází další publikace, která se snaží odbourat tabu. Na pulty knihkupect­ví ji nakladatel­ství uvedlo počátkem adventu a křtu se dočká 13. prosince v prostoru pražských Kasáren Karlín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia