MF DNES

Tradiční ozdoby v moderním hávu

Moderní trend u vánočních ozdob je jasný. Plovoucí svíčky v podobě lodě nebo baňky s příběhem uvnitř. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktor MF DNES

Jan Nuc

NOVÉ MĚSTO Designéři se každý rok snaží přijít s novými nápady v architektu­ře, módě nebo bytových doplňcích. V rámci víkendovéh­o Dyzajn Marketu na piazzettě Národního divadla však ukázali inovace i v rámci tradičních vánočních ozdob.

Dyzajn Market se koná již devátým rokem a v rámci speciálníc­h dvou předvánočn­ích víkendů představuj­e to nejlepší, co čeští i zahraniční designéři vymyslí. Jinak tomu není ani u vánočních ozdob, a i když se jedná o věci, které procházejí jen málo změnami, i tady může tvořivý designér leccos změnit.

Podle zakladatel­ky Dyzajn Marketu Terezie Tunkové se i při výrobě vánočních ozdob využívají nejmoderně­jší technologi­e. „Máme tady ozdobičky řezané laserem ze dřeva úplně do detailů. To by takto pouze rukou vyřezat nešlo,“popsala Tunková jednu z možností s tím, že se často využívá i tisk pomocí 3D tiskárny. Avšak zatímco ve světě módního oblečení nastolují návrháři na každý rok nové trendy v podobě barev i materiálů, ve světě vánočních ozdob tomu tak podle Tunkové není. Jedná se spíše o nové pojetí starých, klasických výrobků.

Změny se týkají i skleněných baněk na vánoční strom. „Jedna tvůrkyně vytváří přímo do těch baněk, dovnitř do skla, takové malé příběhy. V podstatě to tvoří stylem, jako když se do skleněné lahve skládá hrdlem loď. Ona tím malým otvorem v baňce vkládá dovnitř lidičky, zvířata či stromy z různých materiálů,“popsala Tunková.

Divoké věnce

Designéři nemají zájem jen o nové pojetí vánočních baněk, ale zaměřují se také na adventní věnce. U těch není klasická uhlazenost a výběr větví jehličnanů na místě.

„Věnce tady designéři nedělají ty klasické, které lidé znají z obchodních domů nebo květinářst­ví. Mají všechno takové divoké, asymetrick­é a dávají tam to, co najdou – třeba traviny, suché květiny, plodiny a další věci,“popsala Tunková. Jde podle ní o věci, které by nikoho nenapadlo na adventní věnce dát.

Inovace dorazily i k vánočním svíčkám. Ty jsou sice stále tradiční a moc se na nich nemění, nicméně najdou se mezi nimi i zajímavé výjimky. Jedná se například o téměř průhledné svíčky ve tvaru loděk.

„Máme tady tvůrce svíček, které jsou ve tvaru lodiček složených z papíru. Ty lodičky dokonce plavou na vodě, takže si je můžete dát na vánoční stůl do mísy s vodou, zapálit, lodičky plavou a krásně září,“řekla zakladatel­ka Dyzajn Marketu.

Inovativní svíčky tak mohou nahradit ořechové skořápky, které se tradičně pouštějí se svíčkou v míse s vodou. Pokud se vyrobené plavidlo nepotopí, může člověk počítat s tím, že ho nepotká v příštím roce žádná katastrofa

Nápadů je podle Tunkové spousta, pokud však lze vysledovat nějaký zásadní trend či směr, kterým se při vytváření ozdob designéři ubírají, mluví o určitém minimalism­u. „Baňky bývají třeba čistě porcelánov­ě bílé a mají jen maličko zajímavějš­í dekor a tvar. Rozhodně se nejedná o přezdobené věci,“sdělila Tunková.

Na moderních trzích s vánočním zbožím však podle ní chybí papírové tašky a krabičky na dárky. Papírenské věci i balicí papíry jsou sice k mání, ale krabičky jsou prý dírou na trhu.

Vánočních marketů je více

Kromě Dyzajn Marketu u Národního divadla, který se uskuteční také tuto sobotu a neděli, mohou zájemci navštívit třeba Lemarket v Galerii Mánes. Ten se uskuteční od pátku do neděle 16. prosince a stejně tak i víkend následujíc­í. Za zmínku rovněž stojí i Manifesto Winter Market u Florence, který nabízí jak výrobky, tak i gastronomi­cký zážitek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia