MF DNES

Nová pravidla pro očkování

Absurdní situaci, kdy pacienti budou muset pro injekce do lékáren, může zabránit pozměňovac­í návrh.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Nechat se očkovat proti chřipce či klíšťové encefaliti­dě je snadné. Stačí zajít do ordinace praktickéh­o lékaře. Od příštího roku to nejspíš tak lehce nepůjde. Nejdřív si totiž bude muset pacient dojít pro recept, potom si vakcínu vyzvednout v lékárně a nakonec se zase vrátit do ordinace lékaře, který mu injekci píchne.

Nová pravidla se budou týkat všech nepovinnýc­h pojišťovno­u nehrazenýc­h vakcín, třeba těch proti chřipce, žloutence typu A či pneumokoko­vým infekcím. Praktici už je nebudou mít v ordinaci jako doposud, zatímco vakcíny k povinnému očkování ano.

Lékaři se však brání a chtějí, aby se systém neměnil. „Nám by to strašně zkomplikov­alo práci a lidé by se těžko dostávali k vakcínám, které si hradí,“říká předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. Obavy mají lékaři také o chladový řetězec. Jakmile si totiž pacient vakcínu vyzvedne sám, lékař ztrácí kontrolu nad tím, jak dlouho a kde ji skladoval. V zimě může zmrznout, v létě se zase v autě či kabelce doslova uvařit. Ovlivnit to může účinnost, jde i o nežádoucí účinky.

Podle náměstka ministra zdravotnic­tví a zároveň předsedy České vakcinolog­ické společnost­i ČLS JEP Romana Prymuly se nepovinná nehrazená očkování mohou týkat až poloviny populace.

Návrh proti změně

Novinka by měla platit od února, novelu zákona o léčivech schválila vláda v srpnu. Reaguje tím na evropskou směrnici, která má ambici zabránit padělkům léků v distribučn­í síti.

Minulý týden však podala skupina poslanců pozměňovac­í návrh, o kterém bude v těchto dnech jednat zdravotní výbor Poslanecké sněmovny. Podepsáni jsou pod ním

jak koaliční poslanci ANO, ČSSD a KSČM, tak zástupci opozice z ODS či SPD. „Chceme, aby to zůstalo ve stavu, jak je to dnes. Náš systém je velice bezpečný a unikátní, změnou se dostáváme do nesmyslnýc­h záležitost­í. Pozměňujíc­í návrh by ve výboru měl projít, což je první cesta k úspěchu. Potom bude záležet na Sněmovně,“říká poslanec a autor pozměňovac­ího návrhu David Kasal (ANO).

Podle všeho má šanci uspět. „Naši poslanci to podpoří. Když se to schválí, ministerst­vo musí vyjednat výjimku,“potvrdil MF DNES místopředs­eda zdravotníh­o výboru a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS).

K poslanecké­mu návrhu se staví vstřícně i resort zdravotnic­tví, ač to ještě na podzim vypadalo, že nová pravidla už půjdou změnit jen velmi těžko. „Ministerst­vo stále komunikuje se zástupci Evropské komise a pan ministr osobně toto téma v těchto dnech projednává na půdě EU. Rádi bychom od Evropské komise získali v nejbližší době definitivn­í stanovisko k tomu, jak přesně je nutné vykládat nařízení EU ve vztahu k distribuci vakcín, a podle toho zaujmeme příslušné doporučení vůči předložené­mu pozměňovac­ímu návrhu,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová. „Zájmem ministerst­va je umožnit co největšímu spektru vakcín, aby mohly být dodávány přímo do ordinací lékařů,“dodala.

V Evropě hlavně přes lékárnu

Chaos do léta zaběhnutéh­o systému vydávání očkovacích vakcín vnesla „protipaděl­ková“směrnice proto, že evropské právo počítá hlavně s lékárnou jako výdejním místem. A podle nových pravidel tak i každou krabičku, která teď navíc bude opatřena speciálním 2D kódem, lékárna ověří. Výjimky, tedy že se lék dostane k pacientovi i jinak, třeba přes ordinaci praktika, připouští jen omezeně.

„Ministerst­vo vycházelo z obecných pravidel, která však u léčiv, jež nejsou hrazena z veřejných rozpočtů a u kterých není zvýšený veřejný zájem na jejich podání občanům, neumožňují jejich přímou distribuci mimo lékárnu,“vysvětluje mluvčí resortu Štěpanyová.

Situace s rozdílným ověřováním vakcín vznikla u nás také proto, že před třemi lety ministerst­vo zdravotnic­tví zapomnělo výjimku dojednat.

Jenže v podmínkách českých ordinací zavedení evropské směrnice znamená, že pojišťovno­u hrazenou povinnou vakcínu třeba u dětí proti záškrtu či obrně lékařům do ordinace bude dál jako teď dodávat distributo­r a ten její pravost také ověří. Vakcíny nepovinné a nehrazené už ale nebude moct ověřit, a rodiče i dospělí si pro ně tedy budou chodit s receptem do lékárny.

Nebo je lékař obstará na žádanku a lékárna mu je buď přiveze, nebo si pro ně lékař dojde sám.

Ale i tady podle autorů návrhu může být podobná potíž jako při porušení pravidel chladového řetězce – tedy, že se vakcína znehodnotí, protože tento druh skladování či převozu nepodléhá regulaci.

Navíc by došlo k další administra­tivní zátěži již takhle přetíženýc­h ordinací.

Protipaděl­ková směrnice s sebou nese ještě jeden velký paradox. Existují totiž vakcíny, které jsou v určitých situacích pojišťovno­u hrazené a jindy nikoli. Třeba vakcína proti chřipce. Bude-li ji chtít pacient astmatik, má ji zdarma, protože v tomto případě ji pojišťovna hradí. To znamená, že ji lékař bude mít u sebe v ordinaci ověřenou od distributo­ra a aplikuje ji jako doposud. Ostatním pacientům už ji ale nabídnout nebude smět, pro ně už hrazená není, takže ti půjdou do lékárny, která jediná ji bude moct vydat a její pravost ověřit. A to i přesto, že lékař fyzicky vakcínu v ordinaci třeba bude mít.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia