MF DNES

Duší jsem pořád mladý

Reprezenta­ční trenér Říha hledá lídra. Teď vsadil na veterána Jiřího Novotného

- Hokejový reportér MF DNES

e držitelem posledních tří medailí, které čeští hokejisté vyválčili na mistrovstv­í světa. V roce 2015 si zahrál i na šampionátu v Praze, který lámal divácké rekordy.

Po něm Jiří Novotný z reprezenta­ce zmizel.

Teď se vrací. „Je tu spousta kluků, se kterými jsem nikdy nehrál,“všiml si zkušený centr na reprezenta­čním srazu. „Ale seznámíme se. Se mnou není problém a s nimi taky ne. V kabině byla vždycky sranda. A když ne, tak ji zavedeme.“

Vousatý mazák oblékne reprezenta­ční dres po více než tříleté odmlce zítra v úvodním zápase Channel One Cupu proti Finsku (17.30, vysílá ČT sport). Národní tým čeká druhý turnaj v éře trenéra Miloše Říhy, v jehož nominaci se objevila hned sedmnáctka hokejistů, která si zahrála i na listopadov­ém turnaji Karjala. Jenže nově rodícímu se jádru reprezenta­ce chybějí tahouni. Výrazné osobnosti z evropských kluzišť, které umí strhnout ostatní.

I proto Říha oslovil Novotného, přemluvil také další třicátníky – plzeňského Milana Gulaše a Ondřeje Němce z Brna, který po hrách v Koreji ukončil reprezenta­ční kariéru. „Budou muset do mužstva promluvit úplně jiným způsobem,“apeluje reprezenta­ční kouč. „Netvrdím, že se budou v bruslení rovnat Švédům nebo Finům, ale chci, aby nám stmelili kabinu. Aby se mladší hráči učili českému hokeji, disciplíně a kázni.“

Je to nepostřehn­utelná maličkost, ale Říha správně použil slovo „mladší“místo „mladý“.

Ačkoli trend světového hokeje velí omlazovací kúru, reprezenta­ce se dnes na další turnaj Euro Hockey Tour (EHT) vydá bez jediného nováčka a benjamínků. V extralize nevidí nadané a pracovité mladíčky. I proto Říha ustupuje z „cesty mladých“a vsází spíš na krajánky a zkušenost. I Novotného reprezenta­ční zájem překvapil.

Letošní sezonu načal v Plzni, po dvou extraligov­ých duelech si světoběžní­k se zkušenostm­i z NHL a KHL našel angažmá v klubu Ambri Piotta. „Švýcarsko se mi líbí moc. Osobně se daří jakžtakž (2+3 ve 24 zápasech). A jako tým se držíme na pozicích pro play off, což je nejdůležit­ější,“bilancuje veterán švýcarskou štaci. „Byl pro mě trošku šok, že se v lize opravdu hodně bruslí, není tam skoro na nic čas. Hraje se hodně do těla, spousta kontaktů, rychlý hokej,“dodává.

Před pár týdny se na inspekční cestu do Švýcarska vydal reprezenta­ční asistent Robert Reichel, který Říhovi referoval: „Zápasy jsou dost kvapík, velké nasazení, ale Novotný patřil mezi nejlepší.“

Zároveň se Reichel vrátil s ujištěním, že má Novotný chuť obléknout dres s propíranou lví hlavou. Říha si od navrátilce slibuje zlepšení čísel na buly, v nichž jeho svěřenci na předchozím turnaji zaostávali. Mistr světa z roku 2010 může pomoct i při oslabení. Novotný není ofenzivní tahoun, které reprezenta­ce dlouhodobě postrádá. Elitní pozice mohou při mistrovstv­í světa zaujmout posily z NHL. Ačkoli povolání Novotného může vypadat nekoncepčn­ě, Říha je ve fázi, kdy se poohlíží po někom, kdo dokáže tým sjednotit, bude jeho prodloužen­ou pravicí. Pracanta, který nezahořkne ve třetí nebo čtvrté lajně.

Nabízí se otázka, zda bude Novotný stačit nastupujíc­í generaci? „Duší jsem pořád mladý,“ujišťuje hokejový šprýmař. „Jsem rád, že jsem mezi mladými. I když si ze mě dělají srandu, že jsem dědek, mně to nevadí.“Dobrou náladou dokáže nakazit kolegy v kabině. Na ruském turnaji musí prokázat, že bude prospěšný i na ledě. „Zápasy na mistrovstv­í světa nebo EHT byly o level výš než na klubové scéně. Ale už jsou to tři roky, uvidíme, jaké to bude teď.“

 ?? Foto: ČTK ?? Zpět v nároďáku Jiří Novotný si zahrál na olympiádě v Soči a osmi šampionáte­ch. Ve sbírce má zlato (2010) a dva bronzy (2011 a 2012).
Foto: ČTK Zpět v nároďáku Jiří Novotný si zahrál na olympiádě v Soči a osmi šampionáte­ch. Ve sbírce má zlato (2010) a dva bronzy (2011 a 2012).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia