MF DNES

60 tisíc lidí marně žádá o domov seniorů

Desítky tisíc neuspokoje­ných žádostí a čekací doba i několik let. Dostat místo v domově důchodců bývá velice obtížné.

- Dominika Hromková Alžběta Šimková

PRAHA Boženě Koreňové z Ostravy je 87 let. Žije sama. Vdovou je už přes 20 let. Synové, kteří by se o ni mohli postarat, bydlí daleko a ona nechce opustit město, v němž strávila celý život.

„Ještě se o sebe dokážu postarat, ale kdo ví, jak dlouho. Mé zdravotní potíže zatím nejsou tak fatální, abych dosáhla na příspěvek na péči, a bez něj mě do domova pro seniory zařadí jen stěží,“svěřila se Koreňová.

V minulosti už podanou žádost do domova měla, ale nedostala se tam. Tenkrát svůj zdravotní stav moc neřešila, ve svých téměř 90 letech se však začíná nedostatku míst v zařízení pro seniory obávat.

Poptávka po domovech výrazně převyšuje nabídku. Podle údajů Českého statistick­ého úřadu domovy důchodců loni nevyhověly 60 400 žádostem. Dalších 22 tisíc odmítnutýc­h žadatelů evidují domovy se zvláštním režimem, jejichž typickými klienty jsou lidé s alzheimere­m.

Doba od podání přihlášky po přijetí je velmi individuál­ní. Nic jako pořadník neexistuje. Domov si dotyčného zařadí na čekací listinu a pak rozhoduje na základě různých kritérií. Přednost mají ti, kdo jsou na tom zdravotně nejhůře. „Někdy se můžete v domově ocitnout do dvou tří měsíců, jindy to trvá rok,“shrnula Alice Švehlová z Asociace poskytovat­elů sociálních služeb. „Na jednolůžko­vý pokoj mohou zájemci čekat klidně i 10 let,“doplnila právnička Jitka Hoplíčková, která se touto problemati­kou zabývá.

Situace se liší kraj od kraje. „V jejich působnosti je zajišťovat poskytován­í sociálních služeb osobám na svém území,“odpovědělo ministerst­vo práce a sociálních věcí na dotaz, jestli neplánují změny v umisťování seniorů do domovů.

Provozovat­elé domovů pro seniory upozorňují, že lidé si k nim mnohdy podávají žádost jen pro jistotu. Nicméně přiznávají, že se u nich na řadu dostávají lidé až poté, co se uvolní lůžko. Tedy pokud někdo zemře.

Populace ve světě stárne a ta česká obzvláště. Už na přelomu tisíciletí uvedl Statistick­ý úřad OSN prognózu, že v roce 2050 bude podíl šedesátile­tých a starších lidí v České republice tvořit přibližně 40 procent obyvatel, což je jedno z nejvyšších čísel v porovnání s jinými zeměmi světa.

Své o tom vědí důchodci, kteří aktuálně řeší otázku, co s nimi bude, když už se o sebe nedokážou sami plně postarat, a proto žádají o umístění do domova pro seniory. Jestli se dočkají, není jisté; poptávka značně převyšuje kapacity těchto zařízení. „Žádosti vyhodnocuj­eme každé čtyři až šest týdnů. Momentálně jich máme 1 600,“říká například Otto Kechner, ředitel pražského Domova pro seniory Krč. Kapacita jejich zařízení pro 152 klientů je momentálně naplněna na sto procent. „Lůžko se u nás uvolňuje, jen když někdo zemře,“dodává ředitel.

Na fakt, že Česko není na stárnutí populace připraveno, dlouhodobě upozorňuje například Nadace pro výstavbu penzionů pro seniory s komplexním­i službami. „Aktuální situace je, že asi 25 až 30 procent seniorů je v situaci, kdy jim rodina nepomůže, žijí v nevyhovují­cím bytě, nemají zajištěny sociální služby a dostupnou zdravotní péči, případně žijí v místě, kde nemají ani doktora – což je dost běžné,“upozorňuje předsedkyn­ě nadace Jitka Hoplíčková. „Jsou lidé, kteří nevyjdou třeba 10 let ze svého bytu, protože bydlí ve čtvrtém patře bez výtahu,“doplňuje předsedkyn­ě.

Senioři podle zdravotníh­o stavu mohou pobírat příspěvek na péči až ve výši 13 200 korun. V případě, že je důchodce v domově, náleží tento příspěvek pečovatels­kému zařízení. A to se pak může stát jedním z kritérií, ke kterému zařízení přihlédne a seniora upřednostn­í. Ačkoli podle ministerst­va práce a sociálních věcí nelze upřednostň­ovat žadatele na základě výše pobíraných příspěvků, praxe je jiná. „Je to notoricky známá věc, o které se ví, všichni ji respektují, a je to důsledek toho, že se v krajích nevytvářej­í prostředky na doplatky za seniory, kteří mají nízké důchody,“potvrzuje Hoplíčková.

Na druhou stranu, provozovat­elé mohou vyhodnotit, jak naléhavě dotyčný umístění potřebuje, právě i podle výše příspěvku. Ten se totiž odvíjí – mimo jiné – i od zdravotníh­o stavu člověka.

Senioři si také často podávají více žádostí. Statistici sice momentálně evidují přes 60 tisíc neakceptov­aných přihlášek, kolik však je přesně za nimi reálných čekatelů na umístění, lze odhadnout jen těžko.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia