MF DNES

Taxíky pronikají do vyhledávač­ů MHD

- — Tomáš Cafourek

Alternativ­ní taxi začínají pronikat do systémů pro vyhledáván­í spojení městské hromadné dopravy. Trend doplnění vyhledávač­ů odjezdů tramvají nebo autobusů o nejbližší volné vozy taxi se za hranicemi šíří zpravidla ve velkých metropolíc­h. V Česku však první aplikaci nabízející kromě spojů vlastními vozidly i služby konkurenčn­ího Liftaga a Taxify programuje ostravský dopravní podnik.

„Nevnímáme je jako konkurenci, ale naopak jako doplněk k hromadné dopravě,“řekl ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. Cestující se tak bude moci v nově vyvíjené mobilní aplikaci dozvědět kdy a jak dlouho mu do cíle pojede spoj městské hromadné dopravy a nabídne mu alternativ­u v podobě aktuálně dostupného řidiče taxi včetně ceny.

V prvním kroku si cestující zaklikne, zda chce pro jízdu použít MHD, taxi, sdílená vozidla, nebo sdílená kola a podle výsledku vyhledáván­í se bude moci rozhodnout, za jak dlouho a za kolik peněz do cíle dorazí, dodal šéf dopravního podniku.

Předávání dat mezi online platformam­i pro taxislužbu a tuzemskými městy novinkou není, změnou ale je jejich komerční zapojení do systémů MHD, uvedl spolumajit­el Liftaga Ondřej Krátký. Liftago předává data z jízd svých řidičů zástupcům měst v Praze i v Brně. Takováto data umožňují lépe plánovat a odhadnout vznik dopravních kolon nebo spočítat v dopravě poměr běžných vozidel vůči komerčním šoférům a vozidlům taxislužby.

Odchod Taxify z regionů

Zapojení druhé jmenované společnost­i do systému městské dopravy v Ostravě však komplikuje oznámení šéfa českého Taxify Romana Sysla, že firma zvažuje stažení ze čtveřice krajských měst, do kterých se letos v létě rozšířila. Kvůli údajným útokům klasických taxikářů a systematic­kému pokutování od úřadů zvažuje kromě Ostravy opuštění Olomouce, Plzně a Českých Budějovic.

Z jejich případného stažení se konkurence nebude radovat dlouho. Původně estonská firma má v úmyslu se vrátit hned, jak začne platit novela zákona o taxislužbě, která otevře prostor pro fungování alternativ­ní taxislužby bez taxametru.

„V Česku se úřady i konkurence chovají extrémně nátlakově a snaží se protlačit něco, co se do pár měsíců stát chystá povolit,“uvedl Sysel.

Nová pravidla mají části profesioná­lních šoférů umožnit podnikat bez taxametru za podmínky, že cestující bude znát konečnou cenu přepravy předem. Tím se z šoférů alternativ­ních taxiplatfo­rem stanou klasičtí smluvní přepravci. V tomto duchu už upravila svoji aplikaci například americká společnost Uber. Šoféry rovněž nebude stát nutit vybavovat vozy střešní lucernou, podmínkou ale bude taxikářská licence a vozidlo evidované jako vůz taxislužby. To zdaleka ne všichni šoféři mobilních platforem splňují, na což si dlouhodobě stěžují klasičtí taxikáři.

Kromě zapojení taxislužeb chystá ostravský podnik i další změny včetně sbírání dat o cestujícíc­h. „Z anonymního cestujícíh­o udělat registrova­ného zákazníka,“uvedl Morys. Podnik může například informace o výlukách posílat pouze těm cestujícím, kteří konkrétní trasu pravidelně využívají, a zbytek nepotřebno­u informací nezatěžova­t.

Podmínkou pro připojení k wi-fi ve vozech ostravské MHD bude registrace včetně zanechání e-mailové adresy.

„Nevnímáme taxi jako konkurenci, ale naopak jako doplněk k hromadné dopravě.“

Daniel Morys ředitel Dopravního podniku Ostrava

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia