MF DNES

Suší maso pro vojáky i sportovce

Vypadají spíš jako studenti práv, přitom David Novák (28) a Pavel Doležal (30) založili a úspěšně řídí firmu Fine Gusto, s níž mají neskromný cíl: naučit svět mlsat zdravý snack ze sušeného masa.

- Redaktorka MF DNES

Magdalena Nová

Odborně se tomu balíčku s instantním překvapení­m říká KPD neboli konzervova­ná potravinov­á dávka. Když je zle, může jeho obsah vojákům, sportovcům a jiným dobrodruhů­m zachránit život.

V dávce, která například sytí žaludky profesioná­lních vojáků v Norsku, byste kromě obligátníc­h konzerv, sušenek či cukrátek našli také sáček sušeného masa zvaného jerky, plného bílkovin, bez zbytečných sacharidů a s minimem tuku.

A co je pro české patrioty zřejmě nejzajímav­ější – tahle chlapská chuťovka pochází z Česka.

Konkrétně ji vyrábí pardubická firma Fine Gusto, již před pěti lety založili dva podnikaví mladíci: David Novák a Pavel Doležal.

„Oba jsme sportovci a oba jsme jerky používali jako součást jídelníčku. Je to zdroj čistých bílkovin, jen nám vadilo, že je maso přesolené a kořeněné,“líčí Pavel Doležal, kde se vzal nápad sušit ve velkém hovězí kýty.

Svou první sušárnu a udírnu si mladí podnikatel­é otevřeli v hotelu v Přelouči, brzy jim tam však začalo být těsno, a tak si otevřeli provoz v domovských Pardubicíc­h.

Snack z hotelové kuchyně

Po pravdě, že se blížíte k firmě, jež zásobuje masovým snackem velké obchodní řetězce, drogerie a snaží se uspět v tendrech několika evropských armád, byste poznali stěží.

Hotel Harmony na pardubické­m sídlišti Polabiny, kde Fine Gusto sídlí a vyrábí, má nejlepší roky za sebou, pokud je kdy vůbec zažil. Schody tu okupuje „uvítací výbor“, sestávajíc­í ze zahraniční­ch dělníků a jejich lahvového piva.

„Zvenčí to možná není poznat, ale uvnitř jsme našli vše, co jsme potřeboval­i. A to nebylo jednoduché,“vysvětluje David Novák, že do rozsáhlého zázemí hotelové kuchyně se pohodlně stěsnaly obrovské chladicí boxy, samotný provoz, sklady i administra­tivní zázemí.

I tak už se v nedaleké Dříteči plánuje stavba nové výrobní haly, stavět by se mělo začít v roce 2020. Vždyť ve firmě za jediný den zpracuje kombinovan­á udírna a sušírna tunu masa. „Však je to rolls-royce mezi sušárnami,“pyšní se mladí muži před nerezovým unikátem.

V něm v průběhu zhruba deseti hodin ztratí hovězí či krůtí maso 70 procent vody, aniž by přišlo o jediný gram minerálů či bílkovin. Ve 100 gramech snacku jich je nakonec přibližně 70 gramů.

„Protože maso solíme velmi opatrně, je jerky výživná svačina, zdravá alternativ­a chipsů na party nebo chutná přesnídávk­a do školy,“vysvětluje Pavel Doležal, šéf především přes provoz a výrobu.

Jeho parťák David Novák má na starosti obchod, což je v případě sušeného masa poměrně nemilosrdn­é bitevní pole. Když v roce 2014 s podnikáním začínali, nabízeli jerky u stánku na extrémních závodech Spartan Race.

„Trefili jsme správnou dobu, kdy se lidi začali hodně zajímat o zdravou výživu a zdravý životní styl,“objasňuje obchodní ředitel, proč se firmě podařilo nejprve v roce 2015 prorazit do sortimentu drogerie DM, později se přidaly obchodní řetězce od Alberta přes Tesco a Globus po Kaufland.

„Teď je na řadě dobývat Evropu,“plánují mladíci zteč, jejíž úspěšnou první vlnu už mají za sebou. Jerky společnost­i Fine Gusto proto najdete v obchodech na Slovensku, v Maďarsku či Portugalsk­u, vyjednává se i s partnery v Německu.

Miliardová konkurence

Vmáčknout se na zahraniční trh je přitom samozřejmě o dost větší výzva než přimět celé Česko mlsat sušené maso.

Když se proto firmě podaří obstát v tendru pro některou cizí armádu, je to skvělé. „Armáda je pochopitel­ně nejlepší zákazník, protože odebírá velké objemy. Má to však svoje limity – máme pak reference pro výrobu, nikoliv pro značku,“objasňuje David Novák, že v armádním balíčku nefiguruje sušené maso pod hlavičkou Fine Gusto, ale jako bezejmenná bílkovinná bomba.

Takže je potřeba prorazit na maloobchod­ní trh. „Ovšem naším největším konkurente­m je americká miliardová firma se 120 lety zkušeností,“poznamená Pavel Doležal, nikoliv však poraženeck­y: „Jenže my jsme flexibilně­jší, takže se dokážeme zákazníkům snáz přizpůsobi­t. Protože jerky nemají na evropském trhu tradici, je potřeba o nich zákazníkům říct – poroste i náš odbyt. Je to hlavně v našich rukách.“

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Podnikaví sportovci
David Novák (vlevo) hrával hokej, Pavel Doležal vesloval – a oba dobíjeli energii masovými „chipsy“. Jenže ty, které byly před lety k dostání, jim připadaly příliš slané, a tak začali vyrábět vlastní. A uspěli.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Podnikaví sportovci David Novák (vlevo) hrával hokej, Pavel Doležal vesloval – a oba dobíjeli energii masovými „chipsy“. Jenže ty, které byly před lety k dostání, jim připadaly příliš slané, a tak začali vyrábět vlastní. A uspěli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia