MF DNES

PRAŽSKÉ VYDÁNÍ

Radnice na Palmovce zůstává snem Metrostav zrušil smlouvu na dostavbu, Praha 8 důvody odmítá

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Zastupitel­é včera schválili rozpočet, se kterým bude Praha hospodařit příští rok. Jde o první plán hospodařen­í města z pera nové koalice. I když ne tak docela. Radní totiž předložili rozpočet sestavený předchozí vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO), ovšem tak, aby z něj mohli pružně čerpat na zatím nejasné projekty.

V kapitole rozpočtu, která se věnuje investicím a počítá pro příští rok s částkou 18,2 miliardy korun, zůstaly po předchozí koalici jen strategick­é investice, které jsou už v běhu. Například zkušební provoz nové čističky odpadních vod nebo tunelového komplexu Blanka.

Většinu financí na investice, tedy třináct a půl miliardy, koalice přesunula do rozpočtové rezervy s tím, že peníze přerozdělí na konkrétní projekty až v únoru příštího roku.

Právě to byla jedna z věcí, které opozice před schválením rozpočtu kritizoval­a. Zastupitel­é za hnutí ANO investiční rezervě například vytýkali, že nabízí prostor pro netranspar­entní nakládání s penězi.

„Vytvoření černé díry v rozměru třinácti a půl miliardy je absolutně nestandard­ní. Lituji, že v zákoně o hlavním městě Praze to není zakázáno,“komentoval návrh hospodařen­í Prahy zastupitel a bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO), který zároveň navrhl, aby byl rozpočet stažen z programu jednání. „Nedovedu si představit, že bych jako ministr financí předkládal rozpočet a pak řekl, že část rozpočtu předložím až příští rok,“dodal Pilný.

Opozice: Chybějí zásadní projekty

Stažení rozpočtu z programu jednání koalice nepřipusti­la. Podle náměstka pro finance Pavla Vyhnánka (Praha sobě), který zastupitel­ům rozpočet předložil, nehrozí, že by byly investice v příštím roce netranspar­entní. „Každá konkrétní investice bude upřesněna v plénu zastupitel­stva. Nemůže se stát, že by si rada schvaloval­a nějaké skryté projekty,“ubezpečuje Vyhnánek.

Vytvořením rezervy pro investice se podle něj koalice chtěla vyhnout tomu, že by narychlo předkládal­a zastupitel­ům nepřiprave­né projekty. „Zároveň jsme chtěli mít rozpočet schválený co nejdříve, abychom se vyhnuli rozpočtové­mu provizoriu a aby díky tomu mohly schválit své rozpočty i městské části,“vysvětluje Vyhnánek.

Podle ODS je největší chybou rozpočtu to, že v něm nejsou zásadní investice do bydlení, dopravy nebo školství. „Z rozpočtu vyplývají bohužel v tuto chvíli pouze dvě věci. Předně narostly běžné výdaje, a projídání rozpočtu tak vesele pokračuje. To, že je osmdesát procent investiční­ch výdajů skryto v rezervách, pak znamená jediné. Že vedení města nemá jasné priority nebo je do rozpočtu neumí zapracovat,“dodává zastupitel a exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle Vyhnánka však koalice konkrétní investice plánuje. Peníze by měly jít především do dopravní infrastruk­tury. „Chceme investice s rozvahou projít a rozhodnout, kam prostředky dáme. To je věc, která nejde stihnout za týden nebo dva. Navíc se s projekty bude moci blíže seznámit i opozice. Mohli jsme udělat nějaká velikášská gesta, hodit tu a tam pár miliard a bít se v prsa, že jsme dali miliardy třeba na dopravu, ale všichni víme, jak to dopadalo v minulosti. Peníze nikdo nečerpal, nebo se přesouvaly,“dodává náměstek.

Do roku 2019 vstoupí Praha s plánovaným­i příjmy ve výši 59,2 miliardy korun, což je zhruba o čtyři miliardy více než v rozpočtu pro letošní rok. Výdajová složka činí celkem 77,6 miliardy korun. Deficit 18,4 miliardy korun hodlá město pokrýt úsporou hospodařen­í Prahy z minulých let nebo budoucími příjmy ze státního rozpočtu.

Více peněz dostanou v příštím roce městské části, kterým Praha zvýší příspěvek na předškolák­y a školáky z 2 000 na 2 700 korun nebo na platy učitelů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia