MF DNES

Katastrofa na D1

Řidiči uvázli až na 14 hodin v koloně. Vinu nese i ministerst­vo dopravy a silničáři

- Jakub Pokorný a zpravodajo­vé MF DNES

Kdyby dálnici D1 měli v hornatém Rakousku, stály by tam kolony nejspíš celou zimu nonstop.

Tak lze s mírnou nadsázkou vyložit slova ministra dopravy Dana Ťoka, když vysvětlova­l příčiny totálního kolapsu na nejdůležit­ější české komunikaci: v zimě hodně sněžilo a jezdí tam hodně aut. Na Vysočině se ve středu vytvořila kolona v jednom směru 20 kilometrů, v druhém směru dokonce 35 kilometrů a rozjela se úplně až včera.

MF DNES mluvila s řidičem, který na dálnici trčel šest hodin, ale jiní tam strávili dokonce 14 hodin.

„My s dodávkami bychom projeli, ale ucpalo se to ve zúžení a nehýbalo ani o centimetr. Všichni byli nervózní a nadávali. Někdo zkoušel i kus po dálnici couvat, že by se vrátil na sjezd, což se nesmí, a stejně to všechno bylo zbytečné a muselo se to prostě vystát,“vypráví Kamil Lacina, který vezl na Slovensko látky.

Ministr dopravy Ťok (ANO) včera schytal kvůli dálnici asi nejvíc kritiky za celou svou kariéru. Chybu však odmítá a z kolapsu viní jednak stavební firmu, která včas nevyklidil­a dálnici před zimou, jednak řidiče kamionů, kteří v koloně usnuli.

Dálnice byla včera i tématem sněmovní schůze, což není divu, když se na ni kvůli kolonám ani někteří zákonodárc­i nedostali včas. Ti, co dorazili, si ministra dopravy pořádně podali. Místopředs­eda KDU–ČSL Marian Jurečka rovnou řekl, že „ministr Dan Ťok ohrožuje životy lidí“.

„Já prostě neovlivním počasí. To je, jako kdyby ministru zemědělstv­í Jurečkovi někdo vytýkal, že nezabránil kůrovci v proniknutí do lesů,“nedal se Ťok.

Zasněžená díra v dálnici

Pravda je, že na modernizov­aném úseku D1 Humpolec – Větrný Jeníkov zůstává i v prosinci zúžení a jezdí se tam v úzkých koridorech, které jsou rizikové i v létě. Teď v nich šoféři klouzají po sněhu. Generální ředitel ŘSD Jan Kroupa však vysvětlova­l, že práce nelze okamžitě ukončit, protože by zůstala v dálnici díra. „Pokud firma nezjedná nápravu do 17. prosince, uděláme si to sami,“hrozí Kroupa.

Ministerst­vo s policií navrhují dvě opatření proti zimním zácpám – zakázat kamionům jízdu v levém pruhu a v době kalamity i vjezd na dálnici jako takovou.

Ministr dopravy Dan Ťok včera před médii obvinil z kolapsu na D1 řidiče kamionů. Ti se podle něj včas nerozjeli, když se komunikace uvolnila. „Na Facebooku máme obrázky z té kalamitní situace, kdy tři kamiony stojí vedle sebe a ti řidiči tam pospávají,“řekl včera na improvizov­ané tiskovce před ministerst­vem Ťok.

Řidiči kamionů se však nedali a oponovali, že jestli někdo „zaspal“, tak to byli jako obvykle silničáři, kteří dálnici měli včas posypat.

„Došlo k spadu sněhu“

Šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Kroupa příčiny středečníh­o kolapsu vysvětlil technickým­i výrazy. Poslal své lidi na „předstihov­ý zásahový posyp“už v 6.47 a v 9.03 hodin.

Jenže v 8.28 hodin se situace podle Kroupy zkomplikov­ala, protože z odpočívadl­a vyjížděl kamion a boural. „Začaly se tvořit kolony a po třinácté hodině došlo k velkému spadu sněhu. Sypače nám postupně uvízly v kolonách,“vysvětlova­l Kroupa.

Výsledkem této mediální přestřelky však nejspíš bude, že policie zakáže jízdu kamionů v levém pruhu na dálnici, aby už tam nebouraly. A řidiči neusnuli.

„Přijdeme s návrhy, jak v době, kdy už bude situace vážná, tam (na dálnici) neposílat další kamiony a zakázat jim jízdu v levém pruhu,“slibuje ministr Dan Ťok.

Šéf dopravní policie Tomáš Lerch pro MF DNES upřesnil, jak by zákaz vypadal. Mohl by platit na území kraje Vysočina na D1. Lze ho zavést celkem rychle prostě tak, že se tam postaví příslušné dopravní značky.

„Jde o to, vytipovat si ta riziková místa, kde se třeba tvoří mlhy a kde dochází k náhlé změně klimatický­ch podmínek. Řidiči kamionů se chovají neohledupl­ně. Místo toho, aby zachovali průjezdnos­t dálnice, přejížděli do levého pruhu a tam stejně uvízli,“zdůvodňuje potřebnost zákazu šéf dopraváků Lerch.

Tam, kde má dálnice tři pruhy, by řidiči kamionů nemohli opět jen do toho krajního levého.

Lerch kromě toho řekl, že navzdory neohledupl­nému chování řidičů dopravní policie na D1 nikoho včera nepokutova­la. „Nemám tyto informace. Primárním úkolem bylo zprůjezdni­t dálnici,“dodal Lerch.

Řidiči: Zákaz zpomalí všechny

Řidiči kamionů už řeší plošný zákaz jízdy v levém jízdním pruhu na mnoha diskusních fórech.

Většinou upozorňují, že se akorát zpomalí doprava na celé dálnici.

„V pravém pruhu pojedou jen kamiony a osobní auta se budou bát mezi ně zařadit. Všechna osobní auta tak pojedou jen vlevo a provoz se zpomalí, problém bude i u sjezdů z dálnic,“míní například šofér Jan Houzim.

Jeho kolega Daniel Mráz je jiného názoru. „Nezmění se provoz až tak, jen nenastanou situace, kdy se předjíždí dva kamiony pět minut. Základní problém je, že nám chybí moderní dálnice se třemi pruhy,“argumentuj­e Mráz.

 ?? Foto: ČTK ?? Zoufalství Řidiči museli čekat dlouhé hodiny v mnohakilom­etrových kolonách na dálnici D1. Situaci zhoršily kamiony v levém pruhu.
Foto: ČTK Zoufalství Řidiči museli čekat dlouhé hodiny v mnohakilom­etrových kolonách na dálnici D1. Situaci zhoršily kamiony v levém pruhu.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA a ČTK ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA a ČTK
 ??  ?? Stojíme Zúžený úsek dálnice D1, na kterém se nepracuje (vlevo), a úsek zatarasený kolonami kamionů.
Stojíme Zúžený úsek dálnice D1, na kterém se nepracuje (vlevo), a úsek zatarasený kolonami kamionů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia