MF DNES

Slavia bude hrát Evropu i na jaře

Poslední kolo Evropské ligy přineslo dvojitou radost. Slávisté včera porazili bohatý Petrohrad, vydělali 15 milionů a těší se na jarní výzvu

- fotbalový reportér MF DNES Jan Palička

Copak to šlo trefit lépe? Maximálně jednou za život. Pokud se tedy nejedná o Miroslava Stocha, který má takovou fazonu, že téměř každá z jeho podzimních střel by mohla aspirovat na gól roku. A že jich bylo!

Včerejší trefa proti Zenitu Pehrohrad nebyla jen nádherná, ale taky nesmírně důležitá, protože fotbalové Slavii zajistila vítězství za 15 milionů korun a navrch postup do jarní části Evropské ligy. „Jo, sedlo mi to ideálně. Super,“usmíval se slovenský prcek s dělovou ránou.

Ve 41. minutě si navedl míč z pravého křídla na levačku a prásk! Pálil levačkou, balon se třepetal jako šíp, drcnul do tyče a zapadl do sítě. Bylo to 2:0 pro Slavii, která se zprvu utápěla ve vlastní nervozitě. „Věděli jsme, že poslední krok bývá nejtěžší,“chápal to tápání trenér Jindřich Trpišovský.

Na první dva pokusy se poslední krok nepodařil, na třetí pokus ano!

Slavia ochutnala pohárové jaro naposledy před 10 lety. Od té doby nic. Až teď.

Ale pojďme popořádku. První gól: po půlhodině se přes přesilu mrštně protančil Olayinka, Hušbauer přihrál pod sebe a levák Zmrhal nastavil pravou placírku. To bylo pro slávisty uklidnění.

Druhý gól: Stochův unikátní obstřel = pohoda!

Slavia přitom neměla nic jisté. Proti Zenitu, který patří k nejbohatší­m klubům světa, nesměla prohrát. Povedlo se, rozhodla motivace, elán a nadšení. Draze placeným hvězdám v modrých dresech scházela verva, protože o první místo ve skupině přijít nemohly. Ani jednou nevystřeli­ly na branku. „Jsem hrdý na to, co jsme dokázali,“řekl kouč Slavie.

Slavia zvládla podzim, ze kterého jí chybí dohrát jen pondělní derniéra s Jabloncem. První místo v lize neztratí, postup v Evropské lize oslavila včera a doplnila Plzeň pro pondělní losování.

Muži v sešívaných dresech makali. Vynikající­ho Stocha doplňovali Souček, Hušbauer a Zmrhal, v útoku se rval kapitán Škoda. Sehraná obrana s Coufalem, Ngadeu a Kúdelou potvrdila svou neprostupn­ost. Vězte, že Slavia za šest pohárových zápasů inkasovala jen třikrát, což je obdivuhodn­ý výkon, protože nečelila žádným nazdárkům, nýbrž Zenitu, Bordeaux a Kodani.

Abychom nezapomněl­i, pochvalu zaslouží také Jablonec, který v posledním kole – navzdory předešlým sympatický­m výkonům – neměl naději na postup. Dorazil do zmrzlého Kyjeva, kopal do rudého míče a ukrajinské suverény udolal. Zlatý gól, který pomohl k 15milionov­é prémii, trefil hlavičkují­cí útočník Doležal. I kvůli tomu můžeme islandském­u rozhodčímu odpustit, že chvíli poté předvedl trapas dne. Z křiklavého faulu brankáře Buščana, po kterém se měla kopat penalta, udělal Doležalovo simulování.

No co, český fotbal i tak slavil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia