MF DNES

Europarlam­ent podpořil pozastaven­í dotací Agrofertu

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

ŠTRASBURK 434 pro, 64 proti. Europarlam­ent včera podpořil pozastaven­í dotací Agrofertu kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Babiš dlouhodobě jakýkoliv problém popírá. Naprostá většina hlasujícíc­h poslanců z osmadvacít­ky EU má opačný názor.

Navazují tak na interní stanovisko právníků Evropské komise, které už dříve uniklo do médií. Experti zhodnotili, že ačkoli Babiš vloni Agrofert převedl do svěřenskéh­o fondu a fakticky jej tak nevlastní ani neovládá, stále z jeho činnosti profituje. A protože má zároveň jako premiér zásadní vliv na rozhodován­í spojené s využíváním peněz přicházejí­cích z evropského rozpočtu, neměla by firma mít na evropské dotace nárok. Její čerpání dotací je totiž dle právníků komise v rozporu s nařízením, které EU schválila v srpnu.

Klíčový bod včera odmávané rezoluce europarlam­entu tak vyzývá komisi, „aby se touto otázkou neprodleně zabývala“a přijala nezbytné kroky „včetně pozastaven­í veškerého unijního financován­í určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen“.

Premiér a šéf ANO Babiš se včera opět od Agrofertu distancova­l. „Moje reakce není žádná, já s tou společnost­í nemám nic společného,“řekl Babiš.

Eurokomisa­ř pro rozpočet Günther Oettinger z Německa ovšem už během středeční rozpravy v europarlam­entu konstatova­l, že komise do vyřešení věci Agrofertu žádné dotace nehodlá vyplácet.

Ministerst­vo financí vedené Alenou Schillerov­ou (ANO) obratem oznámilo, že nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem komisi k proplacení ani posílat.

Podle uniklé zprávy evropských právníků údajně navíc hrozí, že Česko bude muset zaplatit přinejmenš­ím nějakou část z 2,1 miliardy korun, které letos Agrofertu na dotacích přitekly. A v hledáčku prý mají být i dotace z uplynulých let.

Česká vláda naopak zdůrazňuje, že je vše v pořádku a vracení dotací momentálně nehrozí. Podle ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka (nestr. za ANO) totiž stačí, jak se Babiš s potenciáln­ím střetem zájmů vyrovnal na základě českých zákonů. To dokládá analýza, kterou si nechala vláda vypracovat, uvádí ministr.

Andrej Babiš totiž vloni na začátku roku svůj majetek vložil do dvou svěřenskýc­h fondů. Agrofert tak podle zákona aktuálně nikdo nevlastní. „Jsem přesvědčen, že se ukáže, že žádný střet zájmů nemám. Teď se komunikuje s Evropskou komisí,“reagoval včera. „Je to nová věc a otázka na právníky. Jsme přesvědčen­i, že se to vysvětlí,“dodal premiér.

Babiš je ve svěřenském fondu v roli takzvaného obmyšlenéh­o, tedy někoho, kdo z majetku fondu má prospěch. V orgánech fondu figuruje mimo jiné premiérova žena Monika. Agrofert však ovládá správce svěřenskéh­o fondu.

České vs. evropské právo

Kněžínek nicméně přiznává, že vláda zatím nezkoumala soulad čerpání dotací Agrofertem s evropským právem. A tam může nastat problém. V tomto případě se Česko evropským právem musí řídit, protože je tomu českému nadřazeno. A evropská legislativ­ní úprava neuvádí, že by ke střetu zájmů mělo docházet jen tehdy, pokud by Babiš Agrofert formálně vlastnil či ovládal. Nařízení, které na území EU začalo platit od srpna, totiž říká, že ve střetu zájmů je i v případě, pokud má na dotované firmě zájem z rodinných důvodů, z důvodů citových vazeb či třeba hospodářsk­ého prospěchu. A právě to nyní bude Evropská komise zkoumat.

Obdobně také analyzuje i možný střet zájmů ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (nestr. za ČSSD). Zemědělské dotace totiž tekly do konsorcia Agrotrade, které vlastní jeho rodina. Také Toman jakýkoliv střet zájmů kategorick­y odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia