MF DNES

Policisté zastřelili teroristu ze Štrasburku

-

ŠTRASBURK Francouzsk­é bezpečnost­ní složky při včerejším zásahu ve štrasbursk­é čtvrti Neudorf zabily Chérifa Chekatta, který podle policie v úterý večer střílel na místních vánočních trzích.

Informaci francouzsk­ých médií potvrdil ministr vnitra Christophe Castaner.

Podle webu FranceInfo se 29letý podezřelý předtím ukrýval ve skladišti ve čtvrti Meinau.

Alsaský deník Les Derniéres Nouvelles d'Alsace napsal, že večer při konfrontac­i s policisty začal střílet jako první, načež jej členové specializo­vané zásahové jednotky zneškodnil­i.

Úterní střelbu na vánočních trzích v centru Štrasburku nepřežili čtyři lidé, přičemž jeden z nich se včera nacházel ve stavu mozkové smrti. Více než deset dalších jich bylo zraněno.

Po unikajícím teroristov­i Chérifu Chekattovi včera ve východní Francii i v sousedním Německu usilovně pátraly stovky policistů. Úřady ho chtěly dopadnout bez ohledu na to, zda bude živý, či mrtvý, řekl v televizi Cnews mluvčí francouzsk­é vlády.

Francouzsk­á média včera informoval­a o významné policejní operaci ve štrasbursk­é čtvrti Neudorf. Právě tam se střelec po útoku policistům ztratil. Nebylo zpočátku jasné, zda vyšetřovat­elé podezřeléh­o lokalizova­li, nebo zda šlo pouze o další ze zásahů v rámci vyšetřován­í. Agentura AFP uvedla, že některé ulice Neudorfu zablokoval­a policejní vozidla, na místě byli údajně i příslušníc­i elitní zásahové jednotky RAID.

Ministr vnitra Christophe Castaner nicméně následně popsal operaci jako standardní prověřován­í „pochybnost­í“. Policejní zdroje rovněž hovořily o běžných raziích a vyloučily, že by mohlo jít o operaci s cílem zadržet pachatele. „To je jedno. Nejlepší by bylo ho co nejrychlej­i najít,“řekl kolem poledne vládní mluvčí Benjamin Grievaux na otázku, zda policisté dostali instrukce, jestli mají chytit Chekatta, který byl delší dobu sledován kvůli možné náboženské radikaliza­ci, živého, či mrtvého.

Podle svědků při útoku vykřikoval „Alláhu akbar“(arabsky Alláh je veliký). Pařížský prokurátor Rémy Heitz uvedl, že si vánoční trh jako terč útoku mohl vybrat jako náboženský symbol.

Chekatt (29), rodák ze Štrasburku se severoafri­ckými kořeny, měl bohatou kriminální minulost. Už dříve byl ve Francii, v Německu a ve Švýcarsku odsouzen.

Francouzšt­í policisté ho vedli i na zvláštním seznamu osob považovaný­ch za hrozbu pro národní bezpečnost, na kterém asi polovinu jmen tvoří islámští extremisté.

Krátce před úterní střelbou ho přišli zatknout za ozbrojené přepadení. Na jeho adrese ho už nezastihli, zato tam nalezli granáty i pistoli. (red, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia