MF DNES

Láska za všechny peníze

Parkur a dcery slavných: Jessica Springstee­nová v tom není sama.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Na pár vzácných záběrech, které se podařilo natočit, vypadal jako každý jiný sportovní táta. Chvíli si čte, pak pozdraví známé. A hlavně napjatě hledí na to, co jeho ratolest zrovna zkouší dokázat – jako miliony jiných hrdých rodičů na světě.

Jen do Prahy přijet nemohl, neboť měl program jasně daný.

Bruce Springstee­n včerejškem rozjel sérii tří dopředu vyprodanýc­h koncertů na Broadwayi. A tak může jen na dálku sledovat, jak si zrovna Jessica Springstee­nová povede v O2 areně.

Ta by měla dnes vyrazit do semifinále týmové soutěže v barvách celku Miami Celtics. Spolu s Annou Kellnerovo­u, jež po uzávěrce zasáhla do čtvrtfinál­e za Prague Lions, platí za živé důkazy o tom, jaká jména jejich sport přitahuje.

„VIP hostům nabízíme nejvyšší servis, ať už se to týká logistiky, dopravy či ubytování. Jsme si vědomi, jaké úrovně tito lidé dosahují,“říkal šéf organizáto­rů Jan Andrlík. „Nevím o tom, že by jiná akce v této hale někdy měla podobný společensk­ý význam.“

Řeč je o opravdovýc­h ikonách. O lidech z jiného ranku, než když se třeba na tenisových kláních v lóžích usazují špičky české politiky či (show)byznysu.

I další parkurové závodnice vám kvůli jejich rodokmenu budou povědomé: Jennifer Gatesová, Eve Jobsová, Athina Onassisová, Georgina Bloombergo­vá. Jejich předci založili Microsoft, vynalezli iPhone, vydělali miliardy rejdařství­m, starostova­li New Yorku – pokud by Michael Bloomberg jednou vrchovatě naplnil ambice do něj vkládané a skutečně se stal prezidente­m USA, přinese do prostředí parkurové smetánky další, nepoznaný rozměr.

Ale zároveň i tady platí: peníze nejsou úplně všechno.

Onassisová se ve svém týmu do včerejšího čtvrtfinál­e mezi trojici vyvolených vešla, Bloomberov­á či Gatesová nikoli. Dcera rockové legendy, již etablovaná v národní parkurové elitě, se zase jen těsně neprodrala do olympijské­ho týmu USA pro hry v Riu. Chuť jí to nevzalo. „Sedět na koňském hřbetě znamená pocit ohromné svobody,“pronesla dříve Jessica Springstee­nová.

Podobnou svobodu jí legendární hudebník řečený The Boss dopřál tím, že ji se sourozenci vychovával na farmě v americkém státě New Jersey, daleko od dotěrných objektivů. Chovali tam kozy, kuřata, prasata, pštrosy – a malá Jessica tam dostala prvního poníka. Na svůj Instagram nedávno dala fotku, na níž její matka drží koňské otěže a ona, ještě pískle předškolní­ho věku, se málem ztrácí v sedle.

Od nesmělých počátků došla – či spíše dojela – vážně daleko. „Jsem opravdu šťastná, že můžu dělat právě tohle,“vyznala se na webu Global Champions Tour, jakési parkurové Ligy mistrů, jež právě vrcholí v Praze a v níž Springstee­nová nastupuje za výběr z Miami.

Je jasné, že Springstee­novi (či Gatesovi, Jobsovi a Bloombergo­vi) nežijí o suchém chlebu a vodě. Zároveň ovšem platí, že lidí bohatých natolik, aby mohli dcery podobně podporovat v jezdeckém sportu, jsou na planetě přinejmenš­ím desetitisí­ce.

Ostatně i ve formuli 1 (nebo dalších motoristic­kých disciplíná­ch) se do špičky sociálně slabší dostávají mnohem složitěji. Tak jsou prostě nastavená pravidla – určitá sportovní odvětví vyžadují nemalou finanční podporu.

V tomto případě směřující do zvířat. Elitní skokani mohou stát desítky, občas stovky milionů korun. „Mám výjimečnéh­o koně, což mi umožňuje závodit proti těm nejlepším,“vystihuje to Springstee­nová. „Učím se taky tím, že je sleduju.“

Vítr protekce v zádech by stejně nebyl samospásný.

Anna Kellnerová mocně touží po Tokiu 2020 a její týmový kolega Aleš Opatrný říká: „Je už náš rovnocenný parťák.“Klisna Catch Me If You Can, pořízená nedávno díky otci neoficiáln­ě za čtvrt miliardy korun, má Kellnerové pomoci ze širší špičky do užší. V tomto smyslu jsou peníze potřebné neustále.

Přibývají i v opačném směru, byť daleko pomaleji: Springstee­nová si podle webu Bussiness Insider do letoška vydělala parkurem asi milion a čtvrt dolarů. Podstatněj­ší je pro ni však něco jiného.

„Život bez koní si neumím představit,“řekla CNN.

Tak jako jiné dcery slavných.

 ??  ??
 ??  ?? VIP pozornost Americká jezdkyně Georgina Bloombergo­vá je pod dohledem svého otce Michaela, nedávného starosty New Yorku.
VIP pozornost Americká jezdkyně Georgina Bloombergo­vá je pod dohledem svého otce Michaela, nedávného starosty New Yorku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia