MF DNES

Překvapení i pro ANO

Už jde o problém evropských rozměrů, odstupte, vzkazuje opozice premiéru Babišovi. Ten po hlasování Evropského parlamentu trvá na tom, že jde o kampaň vedenou z Česka.

- Reportér MF DNES

Ondřej Leinert

Hnutí ANO dál stojí za svým šéfem Andrejem Babišem, komunisté také. ČSSD dává od věci ruce pryč, stejně jako při hlasování o nedůvěře vládě. Opozice mluví o „kolosálním střetu zájmů“a o tom, že Babiš prý dělá Česku v Evropě ostudu.

Včerejší rozhodnutí Evropského parlamentu ve Štrasburku zastihlo poslance Sněmovny o přestávce v diskusi o zdanění církevních restitucí. Hned se stalo tématem číslo jedna.

Bylo zřejmé, že jasná většina, kterou byla rezoluce Evropského parlamentu odhlasován­a, české poslance překvapila. Včetně zákonodárc­ů ANO, jejichž šéf Babiš opakuje, že jde o kampaň proti němu, která v Bruselu nikoho nezajímá. „Nečekal jsem, že bude tolik poslanců pro a že projde ta nejtvrdší ze čtyř verzí usnesení,“připouští místopředs­eda poslanců ANO Roman Kubíček. Ale vzápětí dodává, že klíčové bude rozhodnutí Evropské komise. Což je pravda. Včerejší rezoluce Evropského parlamentu Česku skutečně nic nenařizuje. Vyjadřuje jen náladu politiků v Bruselu. Po uniklé části dokumentu právníků Evropské komise je tak další indicií naznačujíc­í, jak by mohl rozhodnout tento orgán zkoumající možný střet zájmů premiéra Babiše a ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana. „Když naše opozice neuspěla s kampaněmi proti mně u nás, tak to přenesla na Evropský parlament,“zlobil se šéf ANO. Poukazoval tím na fakt, že téma jeho možného střetu zájmů přinesla na půdu Bruselu frakce Zelených, která spolupracu­je s Českou pirátskou stranou. Poslankyně německých Pirátů Julia Reda ostatně tento týden na schůzi ve Štrasburku českým Pirátům poděkovala, že na údajný Babišův a Tomanův problém upozornili právě oni.

„Pro návrh se vyslovilo 434 europoslan­ců, proti bylo jen 64. Ne, pane Babiši, to opravdu není ‚kampaň‘,“prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš. Rezoluci podpořila i řada evropských sociálních demokratů a část frakce ALDE, do které se ANO v Evropském parlamentu řadí. „Rozhodnutí potvrzuje, že jde o reálný problém na úrovni celé EU, nikoliv o kampaň české opozice a médií,“komentoval včerejší rezoluci předseda opoziční TOP 09 a europoslan­ec Jiří Pospíšil. „Andrej Babiš dělá České republice v zahraničí ostudu. Jeho kolosální střet zájmů vidí už i v Evropě a je to velký problém,“přidal se předseda ODS Petr Fiala.

V klidu naopak zůstávají komunisté. „Zatím není na co reagovat. Je to jen doporučují­cí stanovisko. Od Andreje Babiše bychom chtěli slyšet co dál až ve chvíli, kdy by rozhodla Evropská komise,“řekl MF DNES předseda KSČM Vojtěch Filip. Šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček pak redakci sdělil, že situaci s premiérem v pondělí probere na vládě. Už předtím ale dal serveru iDNES.cz najevo, že zatím o žádné drama nejde.

„Pro sociální demokracii by to byl velký problém, kdyby to mělo za následek zastavení dotací pro celou Českou republiku. Pokud bude důsledkem zastavení dotací jen pro Agrofert, tak je to problém Agrofertu,“řekl Hamáček.

Sociální demokraté, pro které je kauza citlivá, protože je v ní vedle Babiše šetřen i jejich nominant, ministr Toman, nicméně včera dali svoje rozpoložen­í najevo.

Všichni čtyři europoslan­ci ČSSD totiž při včerejším hlasování ve Štrasburku chyběli.

A důvody měli různé.

„Nevěděl jsem, jak mám hlasovat, tak jsem nehlasoval. Taktika to být může. Bohužel vládneme s Andrejem Babišem a nechceme nést spoluvinu za jeho průšvihy,“vysvětlova­l Miroslav Poche.

„Žádná taktika to není, odjel jsem do Česka,“tvrdil naopak Pavel Poc. Šéf ČSSD Hamáček věc nekomentov­al s tím, že jde o dotaz na konkrétní europoslan­ce. Ve sněmovních kuloárech však včera z ČSSD zaznělo, že „se kolegové v Bruselu nejspíš inspiroval­i“nedávným odchodem poslanců strany ze sálu při hlasování o nedůvěře vládě. s přispěním Josefa Kopeckého a Terezy

Kučerové

 ??  ?? Eurokomisa­ř Günther Oettinger (vlevo) a premiér Andrej Babiš. Foto: Profimedia, MAFRA
Eurokomisa­ř Günther Oettinger (vlevo) a premiér Andrej Babiš. Foto: Profimedia, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia