MF DNES

Nejhorší jsou příběhy hodně malých dětí

- — Kateřina Vaníčková — Ladislav Pošmura

Ročně řešíme přibližně 300 případů, z toho jich asi 50 souvisí se sextingem a zneužitím sexuálně explicitní­ho materiálu, který se šíří internetem, říká docent Kamil Kopecký v rozhovoru pro MF DNES.

Co vám mladí, kteří se cítí zneužiti, píšou?

První informace často souvisí se situací, při které byl intimní materiál pořízen. Velmi často případy začínají takto: Dobrý den, poslala jsem bývalému příteli fotku, kde jsem nahá. Už jsme se rozešli, ale dneska mi na Facebook psala holka, kterou neznám, že má tuhle fotku a že když nepošlu další, tak ji zveřejní. Mám velký strach, že se mi bude celá škola smát. Je to hrozný, nevím, co mám dělat, můžete mi prosím poradit? Děkuji, XY (15 let).

Jaký příběh vás nejvíce zasáhl?

Jsou to příběhy, ve kterých je sexting zneužit k útoku na hodně malé dítě, například ve věku 11 až 13 let. V tomto věku děti ještě nevědí, jak reagovat, jak se bránit, jak zajistit svou bezpečnost. Nejvíce mě zasáhl příběh 13leté dívky z Brna, která poskytla pachateli maskovaném­u za identitu vrstevníka sadu intimních fotografií. S nimi pak dívku pachatel velmi efektivně vydíral, její rodiče ani nikdo z okolí o ničem nevěděli.

Co byste lidem doporučil, aby se do ničeho nezapletli?

Zde je to jasné – uvědomit si hodnotu vlastních osobních údajů a omezit v online prostředí jejich šíření. Zároveň pochopit, že online svět má svá specifika – lidé mohou v online prostředí snadno lhát a podvádět, vytvářet například podvodné profily a skrz ně s námi komunikova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia