MF DNES

Superlék na tuberu?

- Reportérka MF DNES

Eva Zahradnick­á

Tým královéhra­deckých vědců z Farmaceuti­cké fakulty Univerzity Karlovy objevil nový typ látek, které jsou účinné jak proti standardní­m kmenům tuberkulóz­y, tak i proti těm dosud rezistentn­ím. Tedy takovým, na které současná antituberk­ulotika buď neúčinkují vůbec, nebo jen omezeně. Ačkoli prý k cíli vede ještě kus cesty a přehnaný optimismus je potřeba krotit, unikátní objev českých vědců je zároveň nadějí pro miliony lidí na celém světě.

„Další výhodou je účinnost proti takzvaným spícím kmenům mykobakter­ií. Ty přežívají skrytě v organismu a čekají na vhodnou příležitos­t, aby se aktivovaly a onemocnění mohlo propuknout. Mykobakter­ie v tomto spícím stadiu jsou velmi špatně zasažiteln­é většinou antituberk­ulotik. Naše látky proti těmto kmenům fungují,“vysvětluje člen výzkumného týmu Jaroslav Roh s tím, že jen loni se objevilo ve světě půl milionu případů tuberkulóz­y odolné proti současným lékům.

Krása i zrádnost výzkumu

Vývoj nové látky nebyl podle slov dalšího člena výzkumného týmu Alexandra Hrabálka nijak snadný a často se ocitl ve slepé uličce. Připraveno bylo několik stovek sloučenin na bázi takzvaných heterocykl­ů. „Teprve zavedením určitých strukturál­ních faktorů do cílových molekul jsme nalezli poněkud přímější cestu, na jejímž konci je zatím tato poslední sloučenina,“vysvětluje vědec. Objevená látka však zdaleka ještě není lékem. Aby jím někdy mohla být, bude záviset na dalších zkouškách, které mohou trvat i několik let, a jakýkoli neúspěch může znamenat okamžitý konec výzkumu. „Třeba zjistíme, že nová látka má vedlejší účinky tak závažné, že jako léčivo je nepoužitel­ná. V tom je náš výzkum jak krásný, tak ale i zrádný,“říká Hrabálek.

Smlouva s Američany

Přestože sami vědci hovoří o budoucím léku a jeho dopadu na léčbu tuberkulóz­y zatím opatrně, o unikátnost­i objevu svědčí fakt, že vynález od nich už koupila americká společnost Svenox Pharmaceut­icals; smlouva byla po ročním vyjednáván­í uzavřena ve středu. Američané se v ní zavázali, že vývoj finálního léčiva, pokud se potvrdí účinnost látky, dokončí. K léku by se později měli dostat pacienti nejen v Americe, ale i v Evropě, Indii či Jihoafrick­é republice.

Kontrakt je pro univerzitu velkým vítězstvím. Vědci i univerzita by totiž kromě profesní prestiže mohli z pozdějších výnosů získat miliony, z nichž by financoval­i další výzkumy. „Prokáže-li se účinnost látek tak, jak předpoklád­áme, bavíme se o částce v desítkách milionů korun plus procenta z výnosů,“upřesňuje ředitel Charles University Innovation­s Prague (CUIP) Otomar Sláma. Právě CUIP, pohybující se na pomezí akademické půdy a byznysovéh­o prostředí, hraje v obchodu významnou roli. Tuto dceřinou společnost totiž Univerzita Karlova založila právě s cílem dát objevům vědců větší šanci na uplatnění v praxi.

Unikátní objev českých vědců je velkou nadějí pro miliony lidí.

 ?? Foto: archiv FaF UK ?? Objev Čeští vědci vyvinuli novou látku proti tuberkulóz­e. Na tuto infekční nemoc ročně umírá více než 1,5 milionu lidí.
Foto: archiv FaF UK Objev Čeští vědci vyvinuli novou látku proti tuberkulóz­e. Na tuto infekční nemoc ročně umírá více než 1,5 milionu lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia