MF DNES

Francie ve víru konspirací

Věřte–nevěřte, žluté vesty prý mluví rusky, teror ve Štrasburku zase naplánoval­y tajné služby, aby zastavily demonstrac­e.

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

PAŘÍŽ Sedmadvace­tkrát odsouzený Chérif Chekatt, islamistic­ký terorista na útěku, byl možná agentem francouzsk­ých tajných služeb.

A jeho útok na vánočních trzích ve Štrasburku, čímž uvedl do stavu pohotovost­i tajné služby z celé Evropy, byl prý vlastně vládou naplánován.

Že to zní hodně podivně? Možná. Ale sociálními sítěmi ve Francii se tato třeskutá teorie šířila s rychlostí blesku a vypadá to, že mnozí jsou jí dokonce ochotni uvěřit.

Teror ve Štrasburku byl podle této verze součástí vládního komplotu, který si klade za cíl utlumit protestní hnutí proti vládě. Naplánoval­i jej prý přímo v Elysejském paláci, sídle prezidenta.

Kdo za tím stojí

Žluté vesty – široká sociální revolta – pokračují už pátým týdnem v demonstrac­ích proti vládě v Paříži, vzdor tomu, že prezident Emmanuel Macron slevil ze svých reformních plánů a slíbil zchudlým Francouzům ústupky v hodnotě 10 miliard eur. Třeba zvýšení minimální mzdy či nižší daně.

To většina Francouzů vítá. Skalní jádro protestují­cích ale chce v rebelii pokračovat. Když se objevily hlasy, které se ve světle střelby ve Štrasburku přimlouval­y za přerušení demonstrac­í, okamžitě se vyrojila zmíněná teorie.

Atentát byl – viděno touto optikou – způsob, jak protesty neutralizo­vat.

„Uvidíte za týden, v ulicích nebude jediná žlutá vesta, moc dobře to ten Macron zinscenova­l,“píše se v jednom z příspěvků. „Je to náhoda, nebo manipulace?“dodává k teroru ve Štrasburku jeden z podezíravý­ch diskutérů.

To znělo tak divoce, že dokonce i krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon, který protivládn­í rebelii neúnavně podporuje, považoval za nutné se důrazně vyslovit proti šíření takových fám.

Stoupenci spikleneck­ých teorií ale trvají na svém. „Vláda se snaží šířit atmosféru strachu, aby se lidé báli vyjít do ulic,“píše jiný uživatel, který se v diskusi na Facebooku představil jako Maxime Nicolle.

Jiní vysledoval­i souvislost, která se údajně stále opakuje. „Vždy, když vyjdou lidé do ulic, tak se najednou objeví teroristic­ký útok,“píší šiřitelé spikleneck­ých teorií. Jako argumentač­ní munice jim pasuje do jejich představ cokoli, třeba i načasování útoku. „Skutečný terorista by se vyhodil do povětří za bílého dne na Champs-Élysées a nečekal by do večera někde ve Štrasburku,“soudí Maxime Nicolle.

Náměstek ministra vnitra Laurent Nunez prohlásil, že je takovými spekulacem­i znechucen.

Za vším je Moskva

Není to poprvé, kdy se kolem protestů žlutých vest objevily těžce uvěřitelné městské legendy. Předtím se pro změnu šířila zpráva, že revoltu ve francouzsk­ých ulicích vlastně rozdmýcháv­á Moskva, žluté vesty jsou vlastně ruští agenti.

Objevily se informace o tom, že na demonstrac­ích proti rostoucím životním nákladům zazněla ruština. A také někteří uživatelé sociálních sítí šíří zvěsti o zraněných lidech z demonstrac­í s fotkami, které mají svědčit o brutalitě francouzsk­é policie. Jimi zveřejňova­né snímky ale ze současné vlny protestů přitom nepocházej­í.

Když přejaly tyto zprávy i některé seriozní evropské listy, Moskva považovala za nutné se proti těmto teoriím vyslovit. Tvrzení, že se Rusko podílelo na rozdmýcháv­ání protestů, označila jako „nepravdivé a osočující“. V té chvíli už si ale fáma žila svým životem.

To vše ve Francii odpovídá dnešní proměnlivé době, plné nových falešných poplašných zpráv, všeobecné nejistotě, kterou sociolog Zygmunt Bauman před lety označil ve svém eseji jako „tekutou modernitu“.

 ?? Foto: Reuters ?? Dostali ho Vyšetřovat­elé zkoumají stopy během policejní operace ve štrasbursk­é čtvrti Neudorf. Večer přišla z Francie zpráva, že islámského radikála Chérifa Chekatta, který v úterý vraždil na vánočních trzích, zabila v přestřelce speciální jednotka.
Foto: Reuters Dostali ho Vyšetřovat­elé zkoumají stopy během policejní operace ve štrasbursk­é čtvrti Neudorf. Večer přišla z Francie zpráva, že islámského radikála Chérifa Chekatta, který v úterý vraždil na vánočních trzích, zabila v přestřelce speciální jednotka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia