MF DNES

USA a Kurdové v Sýrii jdou po zlatě a stříbře IS

-

ANKARA Kurdské milice YPG a jejich spojenec USA se v Sýrii snaží získat sedm tun zlata a 17 tun stříbra, které v předchozíc­h letech nahromadil­i radikálové­ho z organizace Islámský stát (IS). Napsal to ve středu provládní turecký deník Yenisafak.

Ten přišel s tímto tvrzením v den, kdy Ankara oznámila, že „během několika dní“zahájí novou ofenzivu proti YPG na severových­odě Sýrie.

„Jen sedm lidí vědělo, kde to zlato je. Dva z nich byli zabiti, jeden je nezvěstný,“citoval bývalého člena IS deník Yenisafak. Podle něj měli radikálové z organizace IS v polovině roku 2016 přes 13 tun zlata, které získali prodejem ropy z ovládnutýc­h území.

Podle tohoto bývalého člena IS se prý USA a kurdské milice snaží zbytek tohoto zlata nyní získat.

Radikálové z IS začali v roce 2014 zabírat sever Iráku a Sýrie, na dobytých územích násilím prosazoval­i dodržování svého přísného výkladu islámského práva šaría. V jisté době ovládali skoro polovinu Sýrie a asi třetinu Iráku.

V Iráku byl IS poražen loni, v Sýrii jsou zbytky jeho členů ještě na severových­odě země. Na severových­odě Sýrie nyní proti IS stále bojuje arabsko-kurdská koalice Syrské demokratic­ké síly (SDF), jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG a kterou podporují USA.

V oblasti působí také armáda Turecka, jehož vláda považuje YPG za teroristic­kou organizaci.

Důvodem turecké operace je hlavně obava z rostoucího vlivu Kurdů v regionu u syrské hranice, na jejíž druhé straně v Turecku působí separatist­ická organizace Strana kurdských pracujícíc­h (PKK). Ta vede s tureckou armádou už několik desetiletí ozbrojený boj za autonomii Kurdů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu oznámil, že Ankara v brzké době zahájí operace na severových­odě Sýrie východně od Eufratu s cílem vyčistit území „od separatist­ické teroristic­ké organizace“, kterou podle něj YPG je. Americké a turecké jednotky společně hlídkují od listopadu ve městě Manbidž, které leží západně od řeky Eufrat a které z rukou IS v roce 2016 osvobodily jednotky SDF.

Mluvčí jedné ze syrských povstaleck­ých skupin, které podporuje Ankara, včera oznámil, že se k turecké ofenzivě přidá až 15 000 rebelů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia