MF DNES

Spor o „princeznu“z Huawei je jen špičkou obřího ledovce

Kauza kolem zatčení finanční ředitelky firmy Huawei ještě vyostřila už tak špatné vztahy mezi Čínou a USA.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Když už se zdálo, že Spojené státy a Čína k sobě najdou cestu a ukončí stupňující se obchodní válku, mezi oběma giganty to znovu pořádně zajiskřilo.

Tentokrát za tím hledejme ženu. Vysoce postavenou ženu.

Meng Wan-čou, finanční ředitelku a také dědičku obřího čínského konglomerá­tu Huawei, zatkli v Kanadě a nyní se jedná o tom, zda bude vydána do Spojených států. Tam ji chtějí soudit, neboť ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodní­ch bank při obchodech se státem ajatolláhů.

Čína se ovšem cítí hluboce potupena. Náměstek čínského ministerst­va zahraničí Le Jü-čcheng označil zatčení vysoké představit­elky technologi­ckého gigantu za „extrémní nehoráznos­t“. Pro většinu Číňanů to totiž není o zákonech ani o sankcích nebo o spravedlno­sti. Chápou kauzu jako záměrné ponížení jejich národní hrdosti. A hlavně – jako doklad toho, že Amerika se dlouhodobě snaží podkopat vzestup a globální expanzi svého největšího rivala na mezinárodn­í scéně.

„Spojené státy to dělají Huawei úmyslně, protože je špičkovou čínskou firmou. Když jsem se o zatčení Meng Wan-čou dozvěděl, velice mě to rozzlobilo. Stejně jako mé kolegy,“citoval list Washington Post lékařku Čen Li-li z Pekingu.

Peking do kauzy zasáhl i aktivně. Přiznal, že od pondělka zadržuje dva Kanaďany, podnikatel­e Michaela Spavora a někdejšího diplomata Michaela Kovriga. Protože v Číně se jen máloco děje náhodně, podle řady názorů jde o odvetu a stupňování tlaku na Kanadu právě v záležitost­i „princezny“Meng Wan-čou.

Takto tedy interpretu­jí kauzu Číňané, případné trestní pozadí je alespoň navenek nezajímá.

Co všechno může být ve hře

Úřady USA nabízejí odlišný příběh. Meng Wan-čou, kterou kanadský soud v úterý propustil na kauci 10 milionů místních dolarů (nesmí však opustit Vancouver), Američané viní ze zatajení vazeb své firmy na společnost Skykom sídlící v Hongkongu, která se navzdory sankcím pokusila prodávat vybavení do Íránu.

Některé indicie však naznačují, že ve hře je toho daleko víc než pouhé podezření na porušení sankcí. Možná celé klubko hlubších motivů a souvislost­í, jež sahají od konkurenčn­ího boje až po národní a kybernetic­kou bezpečnost a mezinárodn­í vliv. To samozřejmě nelze oddělit nejen od právě probíhajíc­í obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, ale ani od stupňující se rivality obou velmocí v mnoha oblastech, jež místy přechází v otevřené nepřátelst­ví.

Společnost Huawei, která je po jihokorejs­kém Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilů na světě, již ztratila přístup na americký trh. Američané ji vyhodnotil­i jako riziko pro jejich bezpečnost. Firma je jedním z čínských národních šampionů, má blízko k tamnímu nejvyššímu vedení a řada zemí, včetně třeba Austrálie, Japonska nebo Evropské unie, ji podezřívá, že spolupracu­je s tajnými službami a mohla by být zneužita ke kybernetic­kým útokům a špionáži. „Vyrábí čipy, které dokážou získat naše tajemství,“vyjádřil předevčíre­m obavy, které by od Huawei mohly hrozit evropskému průmyslu, komisař EU pro digitální trh Andrus Ansip.

Celou kauzu je také třeba vnímat na pozadí hluboké nedůvěry, která se mezi Čínou a USA vytvořila. Panuje obava, že přinejmenš­ím negativně ovlivní nynější složitá dojednáván­í případného konce obchodní války. Sama o sobě je však záležitost Meng Wan-čou jen pověstnou špičkou ledovce čím dál komplikova­nějších i nebezpečně­jších vztahů mezi Pekingem a Washington­em.

 ?? Foto: Reuters ?? Před soudem Meng Wan-čou byla propuštěna na kauci, soud jí však nařídil nosit elektronic­ký náramek a odevzdat pas.
Foto: Reuters Před soudem Meng Wan-čou byla propuštěna na kauci, soud jí však nařídil nosit elektronic­ký náramek a odevzdat pas.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia