MF DNES

Stejná léčba za jiné peníze

Za léčbu týchž diagnóz dostávají malé nemocnice méně peněz. Senátoři si stěžují.

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Lidé ve městech, kde jsou velké fakultní nemocnice patřící ministerst­vu, dostávají v přepočtu na hlavu dražší péči než lidé v regionech, vyplývá z veřejně dostupných dat. Navíc kvůli systému úhrad nemocnice některé pacienty odmítají, protože by na nich tratily. Skupina senátorů proto podává ústavní stížnost na úhradové předpisy, podle kterých se peníze mezi nemocnice rozdělují.

Podle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) se v pražských nemocnicíc­h v průměru utratí za jednoho občana přes 30 tisíc korun, zatímco ve Zlínském kraji je to 8 771, v Karlovarsk­ém dokonce jen 5 107 korun.

„Dochází k diskrimina­ci, proč by měla nemocnice ve Zlínském kraji nebo jiném dostávat za pacienta nižší úhrady od pojišťovny? To je méněcenný?“ptá se senátor Ivo Valenta, který podání ústavní stížnosti inicioval a teď sbírá podpisy od senátorů.

Kdyby se úhrady srovnaly, tak by podle něj na Zlínsko přiteklo o 1,2 miliardy korun ročně víc. „Nemocnice by si mohly dovolit nakoupit lepší přístroje a v kraji by zůstali odborníci, protože ti se chtějí vzdělávat a odcházejí pracovat do lepší nemocnice s lepším vybavením,“dodává Valenta.

Velké fakultní nemocnice a specializo­vaná centra léčí pacienty s komplikova­nými onemocnění­mi i ze sousedních krajů a potřebují k tomu nejmoderně­jší přístroje, tudíž by měly od pojišťoven dostat přiměřeně zaplaceno.

„Překryv, kdy se lidé z regionů jezdí léčit do těchto nemocnic, představuj­e zhruba deset procent,“uvádí Ondřej Dostál, specialist­a na zdravotní právo a autor ústavní stížnosti. Výjimkou je Středočesk­ý kraj, ze kterého se lidé jezdí léčit do Prahy, a úhrady tak vycházejí v průměru na 18 970 korun na pacienta.

Problém podle něj je, že velké nemocnice vedle toho léčí několikaná­sobně dráž i banální onemocnění. Na nemocnice v regionu tak z balíku 300 miliard korun v českém zdravotnic­tví zbývá méně peněz.

„S potřebnou centraliza­cí specializo­vané péče se centralizo­vala i ta běžná, která by jinak mohla být efektivně poskytován­a pacientům v blízkosti jejich bydliště,“říká Pavel Vepřek, bývalý poradce ministra zdravotnic­tví a člen představen­stva Nemocnice Plzeňského kraje.

Jinými slovy: i pro nekompliko­vané ošetření, které by mohlo být poskytnuto pacientovi v nejbližší okresní nemocnici, si musí dojet do velké nemocnice, protože v malé už ho neposkytuj­í.

Peníze nejdou za pacientem

Příčinou je nastavení mechanismu úhrad. Peníze ve zdravotnic­tví se dnes nerozděluj­í tak, že by „šly za pacientem“, a ceník pojišťovny za léčenou diagnózu neexistuje. Systém stojí na historicky vyjednanýc­h paušálech pro nemocnice (za veškerou roční léčbu) a na ročních limitech, které nesmějí překročit.

Díky tomu nemocnice s historicky vysokým paušálem nic nenutí svůj systém zefektivňo­vat. Naopak ty s nízkým historický­m paušálem musí omezovat oddělení, aby vůbec přežily. Nepřihlíží se k potřebě obyvatel v daném regionu ani ke kvalitě poskytovan­é péče.

„V důsledku nespravedl­ivě nastavenýc­h úhradových předpisů máme sice kvalitní zdravotnic­tví pro 10 až 20 procent nejšťastně­jších z nás, proti tomu mnozí, kdo do systému přispívají, nedostávaj­í, co jim náleží,“říká Dostál. Systém vede mimo jiné k tomu, že lidé nedostávaj­í péči v momentě, kdy ji potřebují. „Určitě znáte ze svého okolí lidi, kteří byli v nemocnici odmítnuti pro nespádovos­t nebo jim byla operace nabídnuta za půl roku nebo za rok, přestože nemocnice měla kapacit dost,“říká Dostál. Překročila by totiž finanční strop a na pacientovi by tratila.

Ústavní stížnost napadá skutečnost, že financován­í péče v nemocnicíc­h je neprůhledn­é a nemá jasná pravidla. Není to poprvé, co stížnost na financován­í zdravotnic­tví míří k Ústavnímu soudu, ale tentokrát zahrnuje veškeré úhradové předpisy, nejen úhradovou vyhlášku, a má šanci systém změnit.

Ministerst­vo chystá restart

Ministerst­vo o problému dlouhodobě ví a v minulosti několikrát slibovalo řešení. „Ministerst­vo zdravotnic­tví si uvědomuje, že nemocnice jsou dnes placené na základě paušálů, které nezohledňu­jí skutečnou potřebu zdravotní péče a její kvalitu. Proto intenzivně pracuje na systémové změně,“uvedla Gabriela Štěpanyová, mluvčí ministerst­va.

Řešením má být projekt DRG restart, který sjednocuje základní sazby napříč nemocnicem­i tak, aby se platilo za skutečně poskytnuto­u péči v určité kvalitě – u každého pacienta stejně, Pražana i Karlovarák­a. „S náběhem nového systému se počítá od roku 2020,“dodává Štěpanyová.

O systému DRG se mluví už delší dobu, aktuálně probíhá jeho propočet, který má na starosti ÚZIS. „Tím, jak se systém nastavoval podle historický­ch mechanismů, se postupem času kroutil, až se překroutil,“říká Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS. Podle něj to ale nemusí znamenat nespravedl­nost. „Například velká nemocnice si pomocí lehkých operací kompenzuje nastavení (nízké) ceny u supertěžké operace,“říká.

Podle Vepřeka systém jednotných plateb za stejnou péči dosud nevznikl proto, že to vyhovovalo „zaintereso­vaným“stranám. V minulosti přitom mělo konečné slovo v tom, jak nastavit úhrady jednotlivý­m nemocnicím, právě ministerst­vo zdravotnic­tví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia