MF DNES

Ještě stále se otáčím za policejním­i vozy

Pro českou policii pracoval přes 27 let. „Důvěra lidí v policii je nejvyšší od doby vzniku samostatné­ho státu,“tvrdí Tomáš Tuhý, který je nyní diplomatem.

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

Tomáš Tuhý skončil jako policejní prezident a přesunul se na post velvyslanc­e na Slovensko. Hovořili jsme s ním o tom, proč se rozhodl pro tak radikální změnu i v jakém stavu resort opustil.

Do služeb ministerst­va zahraniční­ch věcí jste přešel takřka den poté, co jste skončil u policie. Někoho mohlo překvapit, že jste se stal velvyslanc­em. Nebyla ve hře jiná nabídka?

Tady nešlo o nabídku. Když jsem začal uvažovat o tom, že u policie skončím, začal jsem se zajímat o jiná místa ve státní službě. Zaujalo mě uvolněné místo velvyslanc­e na Slovensku a přizpůsobi­l jsem tomu také přípravu. V době působení u policie jsem se mezinárodn­í i diplomatic­kou oblastí zaobíral. Proto jsem také tento budoucí směr zvolil.

Poté, co jste se ujal funkce, jste uvedl, že se budete zabývat zřízením Českého domu na Slovensku. Máte i další cíle?

Hlavní prioritou je udržet trend efektivníh­o fungování zastupitel­ského úřadu a udržení výjimečnýc­h vztahů se Slovenskou republikou. Máme za sebou výroční rok se spoustou aktivit, ale ani následujíc­í období nebude klidnější. Obě země čekají předsednic­ké formáty V4, rok 2019 přináší výročí vstupu ČR do NATO, Evropské unie, budeme si připomínat 30 let od sametové revoluce a s tím souvisí velké množství aktivit našich ústavních činitelů.

Ministr vnitra Jan Hamáček jmenoval novým policejním prezidente­m dosavadníh­o ředitele pardubické krajské policie Jana Švejdara. Jak hodnotíte svého nástupce?

Sledoval jsem průběh výběru nového policejníh­o prezidenta v médiích. Při ukončení mého působení u policie jsem řekl, že v policii je spousta skvělých policistů a velitelů. Jan Švejdar je určitě jeden z nich. Považuji ho za profesioná­la.

Překvapilo vás, že se o vaši bývalou funkci ucházeli jen dva kandidáti?

Ani ne. Ten, kdo zná policejní práci, tak velmi dobře ví, že dělat policejníh­o prezidenta není jednoduché. Jde o vysoce odpovědnou práci, která nepardonuj­e žádné chyby, nemluvě o časovém vytížení. A ohodnocení je oproti srovnateln­ým pozicím v tomto státě vzhledem k odpovědnos­ti nedostateč­né.

Švejdar uvedl, že mezi jeho priority bude patřit boj proti drogové kriminalit­ě a zvýšení bezpečnost­i na českých silnicích. Má Česko problém s drogovou kriminalit­ou?

Dlouhodobě je situace s drogovou kriminalit­ou neuspokoji­vá. Od úrovně základních útvarů policie přes krajská ředitelstv­í až po republikov­é útvary a mezinárodn­í týmy se cílí na odhalování drogové scény. Stále však je potřeba do této oblasti investovat.

Vy jste si při nástupu na pozici policejníh­o prezidenta před čtyřmi lety jako cíl stanovil zlepšení bezpečnost­i na silnicích. Ale letos počty mrtvých zase vzrostly...

V celé Evropě stoupl počet registrova­ných vozidel a logicky i provoz. Ten přináší komplikace v dopravě. K provozu není uzpůsobena dopravní infrastruk­tura, a tím se i snižuje bezpečnost na silnicích. Tato priorita neleží jen na policii, stát musí tuto problemati­ku koordinova­t i s dalšími resorty. Rozhodně se vyplatí investovat do zvýšeného počtu policistů, kteří mají dohled nad silničním provozem na starost.

V roce 2014 jste pro MF DNES uvedl, že chcete dostat do ulic více pochůzkářů nebo přimět fotbalové kluby, aby zaplatily zabezpečen­í stadionů. Pokud vím, tak problémové situace na stadionech jsou stále. Kde nastal problém?

Oblast diváckého násilí a bezpečí na stadionech je dnes koordinová­na na úrovni meziresort­ní skupiny, ve které jsou zástupci ministerst­va vnitra, školství, zástupci Ligové fotbalové asociace, Fotbalové asociace ČR a další. Existuje povinné posuzování technickéh­o stavu stadionu před zahájením fotbalové sezony a díky těmto opatřením dnes některé kluby nehrají na svých stadionech. Pravidla jsou v tomto směru přísnější. Co se týče bezpečnost­i na stadionech, je to v gesci pořadatels­ké služby. Na stadiony policie vstupuje až v momentě, kdy dochází k protiprávn­ímu jednání a pořadatel situaci nezvládá.

Na začátku své kariéry policejníh­o prezidenta jste také mluvil o stabilizac­i policie. Myslíte si, že se vám to podařilo?

Je potřeba se podívat, v jakém stavu policie byla před pěti lety. Ekonomický­mi opatřeními se v roce 2012 snížil počet policistů téměř o deset tisíc tabulkovýc­h míst. Policistům byl snížen příjem o 10 procent, investice do policie klesly téměř na nulu. Tento stav se podařilo v průběhu pěti let téměř narovnat. Mělo to samozřejmě dopady i na odchody policistů do civilu. Lze říci, že ke stabilizac­i z větší části došlo.

Vaše jméno je známé v souvislost­i s reorganiza­cí policie. Jak hodnotíte zpětně tento krok?

I s odstupem času jsem přesvědčen, že k takovéto změně mělo dojít. Bohužel zpolitizov­ání celého záměru a tím i dostatečné­ho vysvětlení změny ve více úrovních celý záměr poškodilo. Je důležité, jak tuto změnu bude hodnotit současné vedení Národní centrály proti organizova­nému zločinu, a to ve srovnání s výsledky bývalých dvou kriminální­ch útvarů. Poslední hodnocení, které bylo letos zveřejněno, potvrzuje odůvodněno­st změny.

Reorganiza­ce policie tenkrát vyvolala vlnu kritiky i koaliční krizi. Andrej Babiš tehdy na postu vicepremié­ra ve vládě Bohuslava Sobotky uvedl, že ANO ve vás nemá důvěru a požaduje vaši rezignaci. Označil vás za tajtrlíka. Jaký vztah s Babišem máte nyní?

Vracíte se do období vládní krize a vybrala jste si jeden výrok, který byl v konkrétní vypjaté situaci vyřčen. Myslím, že byste našla i spoustu jiných výroků, které vyvažují tento ojedinělý výrok. Jsem dnes velvyslanc­em České republiky na Slovensku a s premiérem se setkávám při oficiálníc­h příležitos­tech.

Za vašeho působení na policejním prezidiu začaly bezpečnost­ní složky řešit kauzu Čapího hnízda. Hodnotíte zpětně všechny dosavadní kroky policie v této kauze za správné?

Nemohu hodnotit kauzu jako takovou, mohu pouze konstatova­t, že policisté měli vytvořeny podmínky pro řádné prověřován­í případu.

Vzhledem ke kauze Čapího hnízda myslíte si, že je na policii kladen větší nátlak ze strany veřejnosti?

Nátlak asi není to správné slovo. Nicméně neustálá medializac­e a spekulace kolem prověřován­í případu vyšetřovat­elům práci rozhodně neusnadňuj­e.

Při své poslední tiskové konferenci jako policejní prezident jste uvedl, že jste rád, že se vám podařilo zvýšit početní stavy policie. Stále se mluví o podstavu bezpečnost­ních složek. Kolik policistů by tedy v ideálním případě měla Česká republika mít?

To je potřeba vysvětlit. Policie usiluje o navýšení početních stavů. Za poslední čtyři roky se počet policistů, pokud si dobře vzpomínám, zvýšil o tři tisíce z původních přibližně 38 tisíc. Ročně odchází z různých důvodů od policie cca 800 policistů a nabírá se cca 900, tedy více, než odchází. K tomu musíme ale připočítat schválené navýšení tabulkovýc­h míst. V celkovém čísle se pak projeví podstav. I přes tyto skutečnost­i stále platí, že policie má nejvyšší procento obsazenost­i v rámci bezpečnost­ních sborů – 96 procent. A koncepce rozvoje policie počítá do roku 2022 ještě s dalšími dvěma tisíci policisty.

To chápu. Mluvíte tu ale minimálně o 40 tisících policistů. Nestačí to?

Jde o proces postupného doplnění stavů na základních útvarech policie, ale i na specializo­vaná pracoviště, kde nyní policisté chybí. Pokud nebudou stavy naplněny, nebude možné mít ve všech regionech například takzvané prvosledov­é hlídky nebo budou muset policisté z jiných krajů vyjíždět pomáhat střežit mezinárodn­í letiště nebo Pražský hrad a podobně.

Česká republika nicméně patří mezi nejbezpečn­ější země světa. Navíc tu již čtvrtým rokem klesá kriminalit­a. Proč je tedy nutné počty policistů stále navyšovat?

Všechny evropské země přijímají opatření k vývoji bezpečnost­ní situace v Evropě a navyšují počty policistů. Jsou to reakce také na možnou ochranu země proti nelegální migraci, opatření, která jsou dnes trvalá po teroristic­kých útocích v Evropě.

Jak vnímáte vy osobně důvěru lidí vůči policii?

Na co jsem pyšný za posledních několik let, je právě důvěra, kterou policie má u občanů. Je nejvyšší od doby vzniku samostatné­ho českého státu. Velmi si přeji, aby se tento pozitivní trend v policii podařilo udržet.

U policie jste pracoval víc jak 27 let. Nebude vám v budoucnu chybět?

Tak dlouhá služba u policie ve vás musí něco zanechat. Asi se ještě dlouho budu nostalgick­y otáčet za policejním­i vozy a vnímat řešení bezpečnost­ní situace. Ostatně i má nová role velvyslanc­e má k některým tematickým oblastem blízko. Vzpomínky zůstanou, ale dívám se dopředu.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia