MF DNES

Od minulosti až po vánoční happy end

- — Alena Slezáková

Tři knižní dárky na poslední chvíli zaručují zážitek.

Josef Gočár 100 %

Krásným dárkem pro milovníky architektu­ry může být publikace vytvořená týmem historiků a zachycujíc­í Gočárovu tvorbu v celé šíři projektů i stylů. Připomeňme alespoň dvě pražské stavby: kubistický dům U Černé Matky Boží a funkcional­istický kostel sv. Václava. Nádherně vypravená kniha se spoustou fotografií mapuje nejen Gočárovy stavby a urbanistic­ké projekty, ale i návrhy nábytku či interiérov­é práce. Podrobně rekapitulu­je i jeho život, cesty do zahraničí, spolupráci s kolegy či pedagogick­ou činnost, oživenou vzpomínkam­i jeho žáků.

Sedm tisíc 75%

Moldavská literatura není u nás příliš známá, její zajímavou ukázku zprostředk­oval překladate­l Jiří Našinec. Ústřední postavou knihy Ghenadieho Postolache­ho je vlastně Ježíš, ač jeho jméno se objeví až v závěru v citátu z evangelia sv. Lukáše. V příběhu se proplétají osudy římského centuriona Sixta a jeruzaléms­kého gaunera Šeby, propojené u jednoho kříže. Téma zrodu křesťanstv­í pojal autor originálně, naznačují je jen chleby, o něž se dělí muži. V dlouhých a komplikova­ných souvětích to není lehké čtení, ale odměnou je prožitek kombinace zvláštní poezie a brutality. Rámec ze současnost­i pak dokazuje, že zoufalství a naděje provází lidstvo bez ohledu na epochy.

Nezlomný 75%

Právě zoufalství a naděje charakteri­zují knihu Hany Hindrákové, příběh kluka ze soudobé Keni. Jako sedmiletý utekl od matky alkoholičk­y, která ho týrala. Líčení chlapcova osudu je místy až příliš drastické, ale autorka africké poměry zná a co vypráví, je autentické. Chlapce při krádežích, potulkách a žebrání skutečně mlátili, otrhaný a hladový se toulal špinavými uličkami Nairobi a vzpomínal na jedinou ženu, která na něj byla hodná, dala mu mléko a pohladila ho po vlasech. Díky setkání s laskavým lékařem se nakonec z marasmu dostal a sám pomáhá dětem ulice. Vánoční happy end – ale kolik takových dětí to štěstí nemá?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia