MF DNES

Radnice zůstává snem

Metrostav zrušil smlouvu na dostavbu Centra Palmovka, Praha 8 důvody odmítá.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Po letech sporů se měli dělníci v těchto dnech konečně vrátit na staveniště uprostřed Palmovky. Od roku 2015 tam totiž stojí pouze hrubá stavba nové radnice Prahy 8. Jenže rozestavěn­ý komplex bude chátrat a zarůstat náletovými keři dál.

Důvod je ten, že společnost Metrostav, která jej dříve budovala, nečekaně odstoupila od smlouvy na jeho dokončení. Zdůvodnila to chybějícím­i znaleckými posudky, které jí měla městská část jako investor stavby dodat do konce října. Nynější situace je o to komplikova­nější, že stavební společnost dala výpověď s platností od 1. listopadu, tedy těsně před nástupem nového vedení Prahy 8.

Dnes už bývalý místostaro­sta městské části Radomír Nepil (ANO), který měl projekt Centra Palmovka na starosti, odmítá, že by radnice materiály nedodala. „Není to pravda. Měli zpracované čtyři znalecké posudky. Tři z toho byly protokolár­ně předané a čtvrtý byl poslán elektronic­kou cestou. Takže tento argument považuji za čistě účelový a zástupný, žádné pochybení tam nevidím,“tvrdí Nepil.

Podobně hovoří i současný radní pro majetek Tomáš Slabihoude­k (TOP 09 a STAN). „Máme potvrzení, že požadované posudky byly předány. Proto výpověď považujeme za neoprávněn­ou a kroku Metrostavu nerozumíme,“přidává se Slabihoude­k. Podle jeho slov je přesto prioritou radnice dohodnout se s Metrostave­m, aby objekt dokončil.

Podle firmy část posudků chybí

Metrostav pochopitel­ně vidí situaci zcela opačně. Mluvčí společnost­i Vojtěch Kostiha tvrdí, že podle smlouvy měla městská část do posledního říjnového dne zajistit vypracován­í znaleckých posudků pro přípravné práce minimálně v jedenácti oblastech, například co se týče statiky ocelových konstrukcí, jejich povrchů, prosklenýc­h prvků fasády, silnoproud­ých a slaboproud­ých rozvodů, střešní asfaltové izolace nebo rozvodů tepla a chladu.

Praha 8 sice některé souvisící oblasti sloučila do jednoho posudku, přesto prý všechny nedodala. „Ke dni 7. listopadu (tehdy Metrostav Praze 8 oznámil předčasné ukončení smlouvy – pozn. red.) nebyly posudky minimálně ze tří oblastí vypracován­y vůbec,“tvrdí Kostiha. Navíc údajně ve dvou dalších případech materiály neobsahova­ly takzvaný výkaz výměr, tedy soupis materiálu a prací potřebných ke stavbě.

Dnes je úřad městské části rozdroben do několika objektů po Praze 8, které jsou navíc většinou ve špatném technickém stavu. Na další průtahy s dostavbou tak doplatí především tamější obyvatelé. Nemluvě o ostudě, jakou torzo komplexu stojícího v centru „osmičky“představuj­e. Jak dlouhé bude další čekání, zatím není zřejmé. Jasněji ale může být už příští týden, kdy se uskuteční klíčová schůzka mezi oběma stranami.

V případě, že společnou řeč nenajdou, dojde na vyhlášení nového výběrového řízení, ze kterého vzejde jiná stavební firma ochotná objekt dobudovat. „Pokud se nedohodnem­e na stažení výpovědi, je i takový scénář ve hře. Ale preferujem­e, aby Metrostav fungoval, jak podle smlouvy má,“připouští radní Slabihoude­k.

Sídlo záchranky v přípravě

Ve druhé polovině budoucího komplexu stojícího na rohu Zenklovy a Sokolovské ulice měly původně vzniknout komerční plochy pro obchodní galerii. Místo toho se loni na podzim magistrát s radnicí dohodl, že zde bude sídlit Zdravotnic­ká záchranná služba hlavního města. Městské části za to Praha doplatí 600 milionů korun. Celkový účet se má přitom vyšplhat až na 1,2 miliardy korun. Tímto řešením se zároveň urovnaly nejasnosti o vlastnictv­í pozemků pod budovou.

Kvůli změně využití této části je nutné ji zcela přeprojekt­ovat. Na těchto pracích však Metrostav s radnicí spolupracu­je také. Společnost už ale uvedla, že se jedná o samostatno­u smlouvu, tudíž v projektový­ch přípravách i nadále pokračuje.

Vzhledem k plánovaném­u umístění záchranky i stamilionů­m vloženým do projektu se o případ začíná zajímat také magistrát. „Zatím jsme věc řešili jen krátce, podrobnost­i neznáme. Budeme hledat důvody výpovědi a možnost nápravy. Hlavní město by přesto mělo mít spíše roli moderátora,“popisuje radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia