MF DNES

Mívám nakopané holeně

Thaiboxer Michael Krčmář se v sobotu na Večeru bojovníků utká s Portugalce­m Dimou Glevkou

- Spolupraco­vník MF DNES

Petr Gejza

JESENICE Už podesáté se zápasník Michael Krčmář představí na Večeru bojovníků thajského boxu v Jesenici u Prahy. Reprezenta­nt pražského Lanna Gymu má v domácím prostředí silnou fanouškovs­kou základnu. Tentokrát se proti Krčmářovi, který má za sebou zápas s legendární­m Buakawem Banchameke­m, postaví do ringu Portugalec Dima Glevka.

Jesenický galavečer je už tradiční akcí. Jak vypadala vaše příprava na tento zápas?

Připravova­l jsem se systematic­ky celý rok. Trénuji každý den kromě neděle. Před zápasem makám i dvakrát denně. Několikrát do roka navíc jezdíme na soustředěn­í do Běloruska, kde spolupracu­jeme s naším spřátelený­m klubem. Jednou za čas také vyjíždím trénovat do Thajska, odkud tento sport vlastně pochází.

Jaký je protivník, s nímž se nyní utkáte?

Bude to mezinárodn­í zápas, můj soupeř Dima Glevka přiletí z Portugalsk­a. Je rumunského původu, občas zápasí také na akcích světové série Enfusion.

Před několika dny jste i vy bojoval v Třinci na světové sérii bojových sportů Enfusion. Dvoutýdenn­í pauza mezi zápasy vám k zotavení stačí?

Jsou zápasy, ze kterých vyjdu zdráv, a zápasy, kde jsem zraněn vážněji. Pak pouhých čtrnáct dní na zotavení pochopitel­ně nestačí. Většinou se ale potýkám s nakopanými holeněmi, které by se měly plně zhojit právě do těch dvou týdnů. Z Třince jsem si naštěstí odnesl jenom boule, a proto do zápasu v Jesenici budu již v dobré kondici.

V Třinci jste poměřil síly s Thajcem Aekbodinem Chanpuange­m a vyhrál jste. Vypadá to, že se vám proti Thajcům daří.

Neřekl bych, že se mi v zápasech s thajskými bojovníky daří více než s jinými. Záleží na kvalitě soupeře.

Jsou pro vás Thajci složitější protivníci?

Nejsem zvyklý na jejich styl boje, proto pro mě mohou být obtížnější­m soupeřem. V Česku a obecně v Evropě máme přeci jen trochu jiný styl. Snažíme se hodně boxovat a pohybovat, naopak thajští bojovníci jsou statičtí a více kopou.

V létě jste měl jako jeden z mála možnost postavit se do ringu proti legendární­mu Buakawovi Banchameko­vi. Jaké to bylo?

Byl to rozhodně jeden z vrcholů mé kariéry. Když jsem s thajským boxem začínal, první zápasník, kterého jsem viděl, byl právě Buakaw. Bylo to pro mě něco neuvěřitel­ného. Jsem hrozně rád, že jsem právě s takovým bojovníkem mohl porovnat síly. Do přípravy jsem dal maximum energie a veškerý čas.

I když jste v tomto zápase nezvítězil, nechybělo k tomu mnoho. Jaké je to bojovat s legendou?

Normálně před zápasem bývám nervózní až v den boje. V tomto případě to bylo jiné. Trochu nervozity jsem pocítil už mnohem dříve, ale naštěstí to neovlivňov­alo moji přípravu. Buakaw byl pro mě vždy jeden ze vzorů, kterého jsem sledoval na Youtube a inspiroval se jeho zápasy.

Buakaw patří bezesporu k absolutní světové špičce. Nabízí se tedy otázka, kam dál. Jaké máte boxerské plány?

Letos mě už čeká jen Jesenice, po které bych si chtěl trochu odpočinout a nabrat síly. Na příští rok Koupím byt 6046177881­82539 v Praze, mám hotovost. Pro zaměstnanc­e letecké společnost­i hledáme byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. T:7230476691­83429 Městská část Praha 6 - Úřad městské části nabízí výkon funkce VEDOUCÍ oddělení EKONOMICKÝ­CH činností v 10. platové třídě dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb., tj. od 19 760 do 29 740 Kč, osobní příplatek může být poskytnut až do výše 29 740 Kč, příplatek za vedení v rozpětí od 1 490 až 8 920 Kč. Bližší informace k výběrovému řízení jsou zveřejněny na úřední desce Úřadu MČ Praha 6 a na webových stránkách www.praha6.cz v rubrice O čem se mluví. Přihlášku s požadovaný­mi doklady doručte prosím tak, aby ji vyhlašovat­el obdržel nejpozději dne

ZŠ a MŠ Věry Čáslavské, Praha 6, Šantrochov­a 2 přijme pomocnou sílu do školní kuchyně na 4 hodiny denně. Pracovní doba od 10:30 h do 14:30 h. Nástup možný ihned. Kontakt: reditelka@petrinyjih.cz, tel.: 723 011 673.

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­87868 mám přislíbené nějaké zápasy, tak uvidíme, co se z toho vyvine. Prezident České muaythai asociace Petr Ottich a promotér a rozhodčí Pavel Touš pro mě chystají velké překvapení v podobě dalšího skvělého soupeře. Věřím, že k tomu už brzy budeme moci říct bližší informace.

V poslední době nastal mezi bojovými sporty boom a celkově se rozvíjejí. Čím myslíte, že to je?

Určitě za to může fenomén MMA, který můžeme dnes vidět běžně v televizi. Tento sport si získal velikou oblibu.

Většina lidí zná třeba Karlose „Terminátor­a“Vémolu. V čem vidíte zásadní rozdíl mezi MMA a thajským boxem?

V MMA se boj může odehrávat i na zemi. Vidíme daleko kontaktněj­ší zápasy, které mohou být ukončeny například takzvaným ,,uškrcením‘‘. MMA se navíc odehrává v kleci, zatímco thajský box probíhá v klasickém ringu mezi šestnácti provazy.

Dokážete si představit ring, ve kterém byste se vy dva s Vémolou mohli utkat?

Nikdy jsem nad tím nepřemýšle­l. Jsou to opravdu dva rozdílné sporty, ve kterých se používají jiné techniky. Vémola navíc patří do mnohem vyšší váhové kategorie, na čemž u většiny bojových sportů hodně záleží.

Boxu se věnuje i známá česká profesioná­lka Fabiana Bytyqi. Jaký je váš názor na ženský box?

Je skvělé, že mohou boxovat i ženy. V thajském boxu to tak nebývalo a zápasu se věnovali jen mužští bojovníci. To se naštěstí změnilo. Jedinou nevýhodou je menší atraktivno­st ženských zápasů.

Čím si to vysvětluje­te?

Je to tím, že zápasy nejsou tak dynamické jako u chlapského boxu.

 ??  ??
 ?? Foto: Czechfight­ers ??
Foto: Czechfight­ers
 ??  ?? Boj Michael Krčmář při souboji s thajským profesioná­lním zápasníkem Buakawem Banchameke­m, který je jedním z jeho vzorů.
Boj Michael Krčmář při souboji s thajským profesioná­lním zápasníkem Buakawem Banchameke­m, který je jedním z jeho vzorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia